Kas moteriai sukelia skausmą sekso metu?

Dažniausiai skausmą moteris jaučia, jei makštis neužtektinai drėgna. Tokiu atveju moteriai reikėtų atsipalaiduoti, preliudija (glamonės iki įsiskverbimo) turi būti kiek įmanoma ilgesnė, taip pat pora gali naudoti specialų lubrikantą.

Tačiau kartais seksas būna skausmingas dėl sunkesnių priežasčių.

Vaginizmas. Tai gana dažnai pasitaikanti problema, kai moteriai iš baimės ar skausmo nevalingai susitraukia makšties raumenys.

Makšties infekcijos. Infekcijos (pavyzdžiui, grybelinė) taip pat gana dažnai pasitaiko.

Gimdos kaklelio problemos. Jei vyro lytinis organas maksimalaus įsiskverbimo metu pasiekia gimdos kaklelį, pastarojo problemos (pavyzdžiui, infekcijos) gali sukelti moteriai skausmą.

Gimdos problemos. Jei moteris turi gimdos problemų, tokių kaip fibroidai, gilaus įsiskverbimo metu ji taip pat gali jausti skausmą.

Endometriozė. Tai būklė, kai gimdos audinys išveši už gimdos ribų.

Kiaušidžių problemos. Viena iš jų – kiaušidžių cistos.

Uždegiminės dubens ligos (PID). Kai moteris serga uždegiminėmis dubens ligomis, giliai viduje esantys audiniai būna apimti uždegimo, tad lytinio akto metu patiriamas spaudimas gali sukelti stiprų skausmą.

Ektopinis nėštumas. Ektopinis arba negimdinis nėštumas būna tada, kai apvaisintas kiaušinėlis įsitvirtina ne gimdoje.

Menopauzė. Menopauzės metu makšties sienelės gali prarasti natūralią drėgmę, išsausėti, ir tai gali sukelti skausmą trinties metu.

Per ankstyvas lytinis aktas po operacijos ir gimdymo.

Lytiškai plintanti liga. Tai gali būti lytinių organų karpos, herpesas ir pan.

Makšties ar išorinių lytinių organų trauma. Šias traumas moterys dažnai patiria gimdymo metu – tai būna tarpvietės plyšimai ar epiziotomija (kirpimas).

Kaip pašalinti skausmą, kurį moteris jaučia lytinio akto metu?

Kartais skausmą galima pašalinti be medicininio gydymo. Pavyzdžiui, jei moteris skausmą junta po gimdymo, reikia palaukti kol praeis šešios savaitės, ir tik tada galima mylėtis. Vyras turi būti švelnus ir kantrus. O jei skausmo priežastis makšties sausumas, galite išbandyti vandens pagrindo lubrikantus.

Tačiau kai kuriais atvejais reikia profesionalios pagalbos. Jei makštis išsausėjo dėl menopauzės, kreipkitės į šeimos gydytoją ar ginekologą, kad jums skirtų kremų su estrogenu arba kitų receptinių vaistų. Kai kuriais kitais atvejais taip pat gali prireikti receptinių vaistų.

O jei moteris neturi jokių sveikatos sutrikimų, bet vis vien jaučia skausmą lytinio akto metu, jai gali padėti sekso terapija. Galbūt reikia išspręsti tokias problemas, kaip kaltė, vidiniai konfliktai, susiję su seksu, arba slegiantys prisiminimai apie patirtą seksualinę prievartą.

O jei pastebite tokius simptomus, kaip kraujavimas, genitalijų pažeidimai, nereguliarios mėnesinės, keistos išskyros ar nevalingas makšties raumenų susitraukimas, kreipkitės į gydytoją. Taip pat rekomenduojama kreiptis į sekso terapeutą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)