Žurnale „Plastic and Reconstructive Surgery“ aprašytas tyrimas nustatė, kad asimetriškos arba labai didelės krūtys nulemia tai, kad moteris gali turėti daugiau psichologinių problemų. Ypač valgymo sutrikimų ir menkos savivertės problemų.

Štai asimetriškos krūtys – išties beveik kiekvienos moters problema. Mūsų kūnui apskritai nebūdinga ideali simetrija, tad taip pat ir su krūtimis – viena krūtis gali būti didesnė už kitą arba turėti kiek kitokią formą. Skiriasi ir spenelių dydžiai, ir forma. Tai ypač ryšku ir būdinga paauglystės metu. Tačiau minėto tyrimo vadovas daktaras Brian I. Labow teigia, kad krūtų asimetriškumas yra ne tik kosmetinė problema, bet dažnai turi neigiamų psichologinių ir emocinių pasekmių.

Buvo tiriama psichologinės būklės sąsaja su krūtinės dydžiu ir forma. Tyrime dalyvavo mažo, normalaus dydžio, labai didelio dydžio krūtines turinčios paauglės ir merginos. Taip pat merginos, kurių krūtys buvo asimetriškos ar skyrėsi viena nuo kitos bent per vieną dydį.

Pirmame tyrimo etape dalyvavo 59 moterys. Jų amžius varijavo nuo 12 iki 21 metų. O krūtims buvo būdinga asimetrija. Moterys pildė vieną sveikatos klausimyną, atliko Rosenbergo savivertės bei valgymo įpročių testus. Antrame tyrimo etape buvo įteikti tokie patys klausimynai ir testai, tik moterų krūtinei nebuvo būdinga asimetrija. Lygiai taip pat tyrimai atlikti su didelių, normalių ir mažų krūtinių savininkėmis bei merginomis, turinčiomis skirtingo dydžio krūtis.

Dar visoms dalyvėms buvo atliktas su sveikata susijęs gyvenimo kokybės testas – siekiama išsiaiškinti, kaip dalyvės jaučiasi tiek psichologiškai, tiek socialiai.

Nustatyta, kad yra ryškių skirtumų tarp mažą ar vidutinio dydžio, skirtingo dydžio, asimetrišką krūtinę ir per didelę krūtinę turinčių moterų. Tie skirtumai susiję su psichologiniais efektais. Skirtingo dydžio krūtis ar per didelę krūtinę turinčios moterys dažniau kentėjo nuo psichloginių problemų. Prastesnė buvo jų emocinė gerovė, savivertė. Asimetrinės krūtys susietos ir su socialinėmis problemomis bei valgymo sutrikimais.

Tyrimo organizatoriai teigia, kad toks tyrimas verčia atkreipti dėmesį ne į mažą, bet į didelę ar asimetrišką krūtinę turinčių moterų psichologinę sveikatą. Ypač jaunų. Priešingai, nei manyta seniau, didelė krūtinė negarantuoja pasitikėjimo savimi. Ypač to negarantuoja didesnė ir asimetriška krūtinė.

O apskritai verčiau sutelkti dėmesį į kitus dalykus ir mažiau jaudintis dėl krūtinės dydžio.