Tačiau neretai maratono iššūkiui pasiruošiama netinkamai: po jo dalyviai skuba į vaistinę, skųsdamiesi „besimakaluojančia“ širdimi, nutrynimais, patempimais, raumenų skausmais ar spazmais.

Kaip pasiruošti bėgimo maratonui, kad nesušlubuotų sveikata ir niekas netemdytų dalyvavimo jame džiaugsmo? Likus kelioms dienoms iki „PINK RUN su BENU“ bėgimo, kuris spalio 11-ąją vyks Kaune, pranešime spaudai patarimais dalijasi BENU vaistinės vedėja Vaida Andrėnienė.

Sveikas kaip ridikas? Įsitikinkite

Ruoštis bėgimui, nesvarbu tai 5 ar 25 kilometrai, reikėtų likus bent kelioms savaitėms prieš. Ypač, jei anksčiau neteko dalyvauti panašiame renginyje. Prieš pradedant planuoti savo dalyvavimą, patartina pasikonsultuoti su treneriu, patyrusiais bėgikais, taip pat gydytojais, vaistininkais.

Vaistininkė V. Andrėnienė pirmiausia pataria skirti laiko apsilankymui pas šeimos gydytoją: pasitikrinti širdies veiklą, atlikti kraujo tyrimą: „Svarbu žinoti kalio, magnio, geležies kiekį savo organizme. Galbūt šių medžiagų trūkumo iki maratono ir nejusite, tačiau bėgimo metu jų trūkumas gali atsiliepti galvos svaigimu, pakitusiu kraujospūdžiu, raumenų spazmu ar net „sustreikavusia“ širdimi“.

Pasak specialistės, svarbiausia pasiruošimo maratonui taisyklė – realistiškai įvertinti savo sveikatos būklę ir išsikelti asmeninį fizinį pasirengimą atitinkančius sportinius tikslus.

„Maratonas – tai didžiulė apkrova visam organizmui, ypač sąnariams, raumenims, vidaus organams. Todėl pirmiausia turite įsitikinti, kad esate „sveikas kaip ridikas“, – pabrėžia vaistininkė.

Ruošiantis maratonui pravartu pasidomėti ir specialiomis metodikomis, sportinėmis dietomis, treniruočių planais. Sportuojant reikalingas didesnis kiekis „sveikųjų“ angliavandenių, svarbu subalansuoti baltymų, naudingųjų riebalų įsisavinimą. Atstatyti sportuojant prarastas jėgas, organizmo gyvybingumą padeda vitaminų su amino rūgštimis ir mineralais kompleksas.

Visgi ryžtis maratono iššūkiui vertėtų ne visiems. Jo atsisakyti V. Andrėnienė siūlo turintiems antsvorio: didelis fizinis krūvis gali pakenkti sąnariams, širdžiai, kraujotakos sistemai. Ši sporto rūšis netinkama ir besiskundžiantiems širdies, kraujagyslių, sąnarių sutrikimais.

Kokie išmėginimai laukia maratone?

Maratono bėgikams tenka išmėginti ne tik savo fizinę ištvermę. Kaitri saulė, priešpriešinis vėjas, lietus, kojų mėšlungis, raumenų spazmai – šį sąrašą galima būtų tęsti ir tęsti. Nuo iššūkių per maratoną niekas nėra apsaugotas. Tačiau pasistengus jiems galima tinkamai pasiruošti.

Vienas iš svarbiausių pasiruošimo darbų – pasirūpinti tinkama apranga. Ji turi saugoti bėgiką nuo peršalimo ir perpūtimo. Todėl, kaip žino kiekvienas sportuojantis ilgesnį laiką, natūralaus pluošto audiniai, pavyzdžiui, medvilnė yra blogas pasirinkimas. Šios medžiagos greitai sugeria drėgmę, apsunksta, padidina tikimybę peršalti. Todėl bėgiojant patariama rinktis sintetinius, orui ir drėgmei pralaidžius rūbus.

Pagerinti blauzdų kraujo apytaką bėgant padeda specialios kompresinės kojinės. Vaistininkė V. Andrėnienė jas pataria dėvėti tiems, kurie skundžiasi išsiplėtusiomis venomis.

Karštą vasaros dieną būtina vartoti pakankamai skysčių, praturtintų elektrolitais. Paklausta, kodėl sportuojant taip pabrėžiamas elektrolitų vaidmuo, V. Andrėnienė aiškina, kad be elektrolitų mūsų organizmas negalėtų tinkamai funkcionuoti. Elektrolitai – tai kraujyje ir kituose organizmo skysčiuose randami mineralų jonai. Jie reguliuoja vandens kiekį organizme, kraujo PH, nervines funkcijas, širdies veiklą, kraujospūdį, atkuria pažeistus audinius. Organizmui svarbiausi elektrolitai – magnis, kalis, kalcis, natris, chloras ir fosforas.

Daug elektrolitų netenkama intensyviai sportuojant ir prakaituojant. Norint išlaikyti šių mineralų balansą organizme patariama po kiekvienos treniruotės vartoti elektrolitų gėrimus. Vaistinėse galima įsigyti specialių miltelių, tablečių, kapsulių elektrolitų gėrimams ruošti. Fizinei ištvermei didinti siūloma išmėginti baltyminius atstatomuosius gėrimus, baltyminius batonėlius, L-karnitino, kofermento Q10 maisto papildus.

Pasak pašnekovės, dėl sutrikusios skysčių ir elektrolitų pusiausvyros dažniausiai sportininkus vargina ir mėšlungis. Todėl tik prasidėjus kojų, pėdų spazmams būtina pasidomėti, kurių medžiagų organizmui trūksta.

Norint po maratono apsisaugoti nuo peršalimo reikia iš anksto ruošti organizmą ir stiprinti imuninę sistemą.

„Ne tik ruošiantis maratonui, bet ir keičiantis sezonams, ant pusryčių stalo turėtų atsirasti vitaminas C, cinko, žuvų taukų maisto papildai“, – vardija vaistininkė.

V. Andrėnienė priduria, kad pirmiausia būtina klausytis savo organizmo ir reaguoti į jo signalus.

„PINK RUN su BENU“ bėgimas vyks spalio 11-ąją laikinojoje sostinėje nuo Kauno klinikų iki Rotušės aikštės. Trasos ilgis – 5 kilometrai, todėl ją turėtų įveikti kiekvienas. Dalyvauti renginyje galima ne tik bėgant, bet ir einant pėsčiomis ar pasirinkus šiaurietišką ėjimą.

Visa renginio metu surinkta suma bus skirta krūties magnetiniam rezonanso tomografo tyrimams finansuoti. Jų tikslas – padėti ankščiau ir tiksliau nustatyti krūties vėžį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)