Imbieras nuo seno naudojamas sprendžiant su virškinamuoju traktu susijusias problemas, tokias kaip pykinimas, apetito praradimas, skrandžio skausmas ar pykinimas važiuojant.

Imbiero šaknis gali būti vartojama šviežia, miltelių forma, džiovinta kaip prieskonis, aliejaus forma ar kaip sultys. Imbieras priklauso imbierinių šeimai, kurioje yra ir tokie augalai kaip kardamonas ar ciberžolė.

Imbiero nauda sveikatai

Vaisių ir daržovių vartojimas jau seniai siejamas su mažesne daugelio gyvenimo būdo nulemtų ligų rizika. Daugybė mokslinių tyrimų įrodė, kad augalinio maisto vartojimas mažina nutukimo, diabeto, širdies ligų ir bendro mirtingumo riziką, mat mažina svorį ir skatina energingumą.

Virškinimas. Imbiere esantys fenolio junginiai padeda sumažinti virškinamojo trakto sudirgimą, skatina seilių ir tulžies gamybą, slopina skrandžio susitraukimus ir maisto bei skysčių judėjimą virškinamuoju traktu.

Pykinimas. Gydantis nuo vėžio pacientams patariama su pykinimu kovoti kramtant žalią imbierą ar geriant imbiero arbatą. Tas pats patariama ir rytinio pykinimo kamuojamoms nėščioms moterims – joms imbieras padės įveikti pykinimą ir vėmimą. Imbieras gali būti vartojamas ir pastilių ar saldainių forma.

Skausmo mažinimas. Džordžijos universitete (JAV) buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 74 savanoriai. Buvo nustatyta, kad kasdien vartojant imbiero papildus fizinio krūvio sukeltą raumenų skausmą galima sumažinti net 25 procentais.

Taip pat buvo nustatyta, kad imbieras sumažina dismenorėjos (stipraus skausmo menstruacinio ciklo metu) simptomus. Vieno tyrimo rezultatai parodė, kad imbiero kapsulių vartojimas sumažimo skausmo simptomus 83 procentams tyrimo dalyvių. Placebą vartojusiųjų grupėje skausmo simptomai sumažėjo 47 procentams moterų.

Uždegimas. Imbieras ilgus šimtmečius žinomas kaip uždegiminius procesus mažinanti priemonė.

Žurnale „Cancer Prevention Research“ pristatytas tyrimas atskleidė, kad imbiero šaknies papildai, duoti savanoriams tyrimo dalyviams, sumažino uždegimo žymenis gaubtinėje žarnoje vos per vieną mėnesį.

Tyrimą vykdę mokslininkai taip pat įsitikinę, kad imbieras mažina ne tik uždegimą, bet galimai ir gaubtinės žarnos vėžio riziką. Klinikiniai tyrimai parodė, kad imbieras teikia vilčių taip pat sloginant uždegiminius procesus esant tokioms ligoms kaip osteoartritas.

Imbiero maistinė vertė

Jeigu siekiate vengti nereikalingo natrio, tuomet savo maistą ir gėrimus galite gardinti šviežiu imbieru. Kadangi šis augalas vartojamas labai mažais kiekiais, daug kalorijų, angliavandenių, baltymų ar ląstelienos su juo negausite.

Imbiere yra daug priešuždegiminių ir antioksidacinių junginių, kurie labai naudingi sveikatai. Tai gingerolas, beta-karotinas, kapsaicinas, kofeino rūgštis, kukuminas ir salicilatas.

Imbiere gausu įvairių vitaminų ir mineralų (pateiktos vertės šimte gramų imbiero):

Angliavandeniai – 17,77 gramo;
Ląsteliena – 2 gramai;
Baltymai – 1,82 gramo;
Cukrus – 1,7 gramo;
Natris – 13 miligramų;
Vitaminas B6 – 0,16 miligramo;
Kalcis – 16 miligramų;
Geležis – 0,6 miligramo;
Vitaminas C – 5 miligramai;
Kalis – 415 miligramų;
Magnis – 43 miligramai;
Fosforas – 34 miligramai;
Cinkas – 0,34 miligramo;
Folis – 11 mikrogramų;
Riboflavinas (vitaminas B2) – 0,034 miligramo;
Nikotino rūgštis – 0,75 miligramo.

Kaip įtraukti daugiau imbiero į savo mitybą

Imbieras puikiai tinka prie įvairių jūros produktų, apelsinų, melionų, moliūgų, obuolių ir kiaulienos.

Jeigu perkate šviežią imbierą, rinkitės tokį, kurio odelė lygi ir nepažeista, jis yra aromatingas.

Šviežią imbierą derėtų laikyti gerai užrištame plastikiniame maišelyje šaldytuve ar šaldiklyje.

Prieš vartojimą šviežią imbierą nulupkite ir sutarkuokite. Daugumoje receptų vieną aštuntadalį malto imbiero atitinka vienas valgomasis šaukštas šviežiai tarkuotos šaknies. Malto imbiero galite rasti daugumos maisto prekių parduotuvių prieskonių skyriuje.

Patarimai, kaip dažniau panaudoti imbierą:

Pagardinkite šviežiu imbieru savo tirštuosius kokteilius ar sultis;
Šviežiu ar džiovintu imbieru pagardinkite savo troškinius ar namuose gamintus salotų užpilus;
Nuluptą imbierą pamerkite į verdantį vandenį – turėsite imbierinės arbatos;

Šviežias ar džiovintas imbieras pagerins bet kurio žuvies patiekalo skonį.

Galima rizika sveikatai, vartojant imbierą

Natūralus imbieras daugumai žmonių yra visiškai saugus produktas, mat šalutinis jo poveikis labai menkas arba niekinis. Kai kuriems žmonėms jis pasunkina rūgšties refliukso simptomus. Imbiero papildų veiksmingumas ir šalutinis poveikis priklauso nuo gamintojo ir jo pasirinktos formulės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)