Kultūrinio putino uogos ne tokios didelės ir ne tokios karčios kaip laukinio jo giminaičio, tačiau gydomaisiais tikslais geriau naudoti būtent karčius vaisius. Jeigu norite putino uogas tiesiog įtraukti į savo racioną ir sulaukti gero derliaus, savo žemės sklype galite pasisodinti saldžiavaisių putinų veisles.

Putinams dažnai pakenkia vabzdžiai, dėl ko atrodo prasčiau pats medis, be to, dėl to netenkama dalies ar viso uogų derliaus. Kad neliktumėte be uogų, apžiūrėkite savo putiną, ar ant jo nėra štai šių kenkėjų: putinų lapgraužys, putinų amarai, putinų lapsukys. Be to, kartais šiam augalui gali pakenkti ir kiti vabzdžiai: raugeriškio žiedų kandys, ligustrinio sfinkso vikšrai, alyvinė kandis ir kiti.

Grybelinės ir bakterinės ligos putinus apipuola rečiau ir nepadaro jiems tiek žalos kaip kenkėjai. Dažniausiai dėl jų veiklos pradeda pūti vaisiai, nukenčia žiedai ir lapai. Tai miltligė, įvairių rūšių dėmėtligės, mozaika, citozporozė (pažeidžiamas kamienas ir šakos), pilkasis ir vaisinis putinų puvinys. Kovoti su kenkėjais galima cheminiu būdu („Karbofos“, „Intavir“ ir pan.), biologiniais metodais („Entobakterin“) arba liaudiškomis priemonėmis (česnako, tabako, svogūno ar pelenų antpilais). Paukščiai taip pat padės sunaikinti kenkėjus.

Naudingosios savybės

Putino uogų paslaptis slypi jų cheminėje sudėtyje. Vaisiuose yra iki 32 procentų cukraus, mikroelementai ir mineralai, didelis kiekis vitamino C, taip pat vitaminai А, Е, Р ir К, organinės rūgštys (pavyzdžiui, valerijono), pektinas, taninai, glikozidas viburninas (jis putino uogoms suteikia kartumo ir pasižymi gydomosiomis savybėmis) ir daugelis kitų naudingų medžiagų.

Putinas gali padėti:

peršalus, sergant gerklės ligomis ir plaučių uždegimu;
sergant skrandžio ir žarnyno ligomis;
sergant širdies ir kraujagyslių ligomis (ateroskleroze, hipertonija, išemine širdies liga);
esant aukštam cholesterino kiekiui kraujyje;
esant ginekologiniams kraujavimams ir gimdos tonusui pakelti;
sergant kepenų, tulžies pūslės ligomis, taip pat tulžies gamybai skatinti;
esant vandens-druskų apykaitos sutrikimas ir skysčio pertekliui iš organizmo pašalinti;
sergant diabetu ar alerginėmis ligomis;
sergant tokiomis odos ligomis kaip furunkuliozė, egzema, spuogai;
kaip vitaminų šaltinis, gerinantis bendrą organizmo būklę;
esant galvos skausmams;
kaip raminamoji priemonė (neurozės, isterija, epilepsija).
Būtina prisiminti putino vartojimo kontrindikacijas. Tai mažas kraujo spaudimas, padidėjęs kraujo krešėjimas ir polinkis į trombozių formavimąsi, nėštumas, inkstų ligos ir podagra.

Putino žiedai

Putino žiedai renkami pačioje žydėjimo pradžioje. Žiemai žiedai džiovinami patamsyje arba džiovintuvuose, o laikomi sausoje vėsioje vietoje. Iš jų ruošiama arbata, nuoviras ar antpilas. Šie gėrimai gerina apetitą, varo prakaitą, šiek tiek skatina šlapimo išsiskyrimą, pasižymi raminamuoju poveikiu. Taip pat gerina virškinimą, padeda sergant gastritais, skatina atsikosėjimą. Putinų antpilu galima skalauti gerklę, plauti žaizdas, gydyti spuogus.

Putino žievė

Putino žievė ruošiama pavasarį, tuo metu kai iš šoninių šakų teka sula. Pagrindinių šakų ir kamieno liesti nereikia, kitaip augalui bus sunku atsigauti. Žievė džiovinama lauke pavėsyje, išdėliojus plonu sluoksniu.

Žievės nuoviras naudojamas kaip priemonė, pasižyminti stipriu hemostatiniu (kraują stabdančiu) poveikiu. Tai natūralus antiseptikas, kuris dar mažina ir skausmą. Nuovirą galima naudoti išoriškai, pavyzdžiui, žaizdoms plauti ir tamponams suvilgyti bėgant kraujui iš nosies, taip pat skalavimams sergant periodontitu, stomatitu ir tonzilitu.

Kada rinkti ir kaip laikyti putino vaisius

Putino vaisiai renkami kartu su vaiskočiais (taip uogos netraumuojamos ir geriau išsilaiko) po to, kai visiškai subręsta. Rinkti reikėtų esant sausam orui. Kekėmis surištas uogas geriau džiovinti palėpėje (lauke uogas sules paukščiai) arba džiovintuvuose.

Jeigu norite uogas vartoti šviežias arba paruošti jas žiemai, jas galite palikti ant krūmų iki pat žiemos, tik apsaugokite nuo paukščių. Po kelių šalnų kartumas beveik pranyksta, uogos pasidaro skanesnės, jas galima valgyti žalias. Jeigu uogas nuskynėte anksti, jų kartumą sumažinti galima padėjus į kamerą ar šaldiklį. Kekėmis nurinktos uogos laikomos šaldytuve (arba kitoje vėsioje vietoje) net kelis mėnesius.

Džiovintos uogos laikant jas labai ilgai gali taip pat nukentėti nuo kenkėjų. Putino uogų nevertėtų laikyti ilgiau nei dvejus metus. Geriausia tam naudoti stiklinius indus su gerai uždaromu dangteliu. Laikyti reikia vėsioje patalpoje.

Receptai iš putino uogų

Pats paprasčiausias ir naudingiausias – uogų užšaldymas žiemai. Žiemą jas tiesiog išsiimsite ir panaudosite ruošdami kokį nors patiekalą. Terminis apdorojimas, kaip ir užšaldymas, pagerina putino uogų skonį, tačiau sunaikina dalį naudingų medžiagų ir vitaminų.

Apdorojant sumažėja daugeliui nemalonus putino uogoms būdingas „ligoninės kvapas“, kurį joms suteikia valerijono ir izovalerijono rūgštys.

Visuose receptuose su putino uogomis, jeigu nėra terminio apdorojimo, patariama naudoti ne cukrų, o medų, ir geriausia rinktis šviesų ir švelnaus skonio (liepų, gėlių, akacijų, ožkarožių). Toks medus idealiai dera skoniu, aromatu ir naudingomis savybėmis. Tačiau nevalia pamiršti, kad medus yra stiprus alergenas.

Pusryčiams patariama gerti morkų ir moliūgų sultis su putino uogomis. Pusė stiklinės tokių sulčių užtikrins gerą savijautą visai dienai.

Trintos uogos

Putino vaisius reikia pertrinti per sietelį (galima išsunkti per marlę ar kaproninę kojinę), sumaišyti su medumi santykiu 1:1 (pagal svorį) iki vienalytės konsistencijos, išpilstyti į stiklainiukus, uždaryti ir laikyti vėsioje vietoje. Taip pat galima uogas tiesiog sumaigyti nepertrinant, paskui vėlgi sumaišyti su medumi. Su kauliukais bus naudingiau, nors ne taip skanu. Gerai gerti su šiltu vandeniu ar arbata profilaktiškai ir gydantis nuo peršalimo.

Putino uogos sultyse

Uogas sudėkite į stiklainiukus, užpilkite medumi (vienam kilogramui uogų reikia maždaug 500 gramų medaus), uždarykite ir laikykite vėsioje vietoje. Vartokite po kelis arbatinius šaukštelius per dieną kaip vitaminų šaltinį, be to, ši priemonė pasižymi raminamuoju poveikiu. Taip pat gerina virškinimą, stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą.

Vitaminų arbata

Džiovintos putino, gudobelės, erškėtrožių, raudonųjų šermukšnių, juodųjų serbentų uogos susmulkinamos, supilamos į keraminį arbatinuką storomis sienelėmis, viskas užpilama verdančiu vandeniu ir leidžiama pritraukti. Vienam valgomajam šaukštui uogų užpilkite stiklinę verdančio vandens.

Gerkite ne daugiau kaip vieną ar du puodelius vienu kartu. Galima pagal skonį pagardinti medumi. Jeigu imsite šaldytas uogas, gėrimo skonis bus šiek tiek kitoks. Arbata naudinga imunitetui, sergant vegetacine kraujagyslių distonija, taip pat kaip švelni raminamoji priemonė.

Putino ir šaltalankio uogų (erškėtuogių, šermukšnių) gėrimas

Putino ir šaltalankio uogų sultis sumaišykite su medumi santykiu 1:1:2, išpilstykite į stiklinius indelius. Laikykite vėsioje vietoje. Prieš vartojimą atskieskite pagal skonį paprastu arba mineraliniu vandeniu. Gaunasi skanus vitaminingas gėrimas, kuris patinka vaikams ir užtikrina jų sveikatą, mat jame yra visi būtini vitaminai ir mikroelementai.

Putino uogų antpilas su medumi

200 mililitrų šviežiai spaustų putino uogų sulčių
150-200 mililitrų medaus
1 litras degtinės
200 mililitrų vandens

Viską gerai išmaišyti, leisti pastovėti ir išpilstyti į stiklinius butelius. Šis antpilas puikiai padeda persišaldžius, trūkstant jėgų ir energijos.

Džiovintų uogų antpilas

1 valgomąjį šaukštą džiovintų putino uogų suberkite į emaliuotą ar keramikinį indą ir užpilkite stikline verdančio vandens. Uždenkite ir kaitinkite vandens vonelėje 1-20 minučių. Leiskite ataušti, iškoškite, galite pagardinti medumi. Gerkite antpilą po pusę stiklinės du kartus per dieną prieš valgį. Padeda nuo hipertonijos ir kaip raminamoji priemonė.

Tonizuojanti kaukė

Putino uogų sultis sumaišykite su medumi, išplaktu kiaušinio baltymu, kefyru ir smulkiais avižų dribsniais. Ištepkite paruošta kauke veidą ir dekoltė sritį, tik venkite akių zonos. Po 15-20 minučių nuplaukite. Normaliai veido odai tokią kaukę galima daryti vieną-du kartus per savaitę prieš naktį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)