16
Kitas

Hormonų poveikis

Menopauzė – kas tai?

Tai periodas, kai moteriai išnyksta menstruacijos ir vaisingumas. Ką tik gimusios mergaitės kiaušidėse yra maždaug 400 000 folikulų. Brendimo laikotarpiu jų lieka apie 10 000, o 50-ies metų moters organizme, kada pasireiškia klimakterinis periodas (po to – menopauzė), gali likti tik apie kelis šimtus ar kelias dešimtis folikulų.

Metams bėgant, kiaušidžių veikla po truputį rimsta, sutrinka hormonų sintezė. Dėl organizmo pokyčių kiaušidėse ovuliacija įvyksta vis rečiau, kitaip sakant, organizmas po truputį pradeda gaminti vis mažiau estrogenų.

Prieš menopauzę būna klimakterinis periodas, trunkantis apie penkerius metus. Jo metu moteriai pasireiškia gausesnis prakaitavimas, gali kamuoti galvos skausmai, dirglumas, akių sausumas. Vis dažniau pila karštis, padažnėja pulsas, dėl sausėjančios makšties tampa skausmingi lytiniai santykiai.

Mėnesinės nedingsta iškart. Jos mažėja po truputį, taigi per tą laiką pastebimas nereguliarus kraujavimas iš gimdos. Klimakterinis periodas diagnozuojamas sutrikus įprastam mėnesinių ciklui.

Apžiūros metu moteriai iš kraujo nustatomas estrogeno, progesterono, liuteinizuojančio ir folikulus stimuliuojančio hormonų kiekis. Pagal tai apibrėžiama klimakterinio periodo fazė.

16
Kitas

Hormonų poveikis