Vienas garsiausių pasaulio šefų apkeliavo pasaulį ir sudarė keturiolikos maisto produktų sąrašą. Nors jame yra tokių paprastų ir kasdieninių dalykų, kaip žuvis ar kiaušiniai, tačiau J. Oliverio teigimu, šiems maisto produktams turėtų būti suteikta garbingiausia vieta kiekvienoje virtuvėje.

Naujame televizijos šou „Jamie's Super Food“ („Jamie supermaistas“) keturių vaikų tėvas pateikia patarimų siekiantiems ilgaamžiškumo. Pavyzdžiui, riboti mėsą iki dviejų porcijų per savaitę, o didžiąją dalį kalorijų suvartoti pirmoje dienos pusėje.

J. Oliverio patarimus palaiko ir ekspertai. Dietologė Sioned Quirke teigia: „Mūsų sveikata tiesiogiai susijusi su tuo, ką dedame į burną. Taip, geros mitybos rodiklis yra mūsų ilgaamžiškumas, tačiau man dar svarbesnė tų metų gyvenimo kokybė“.

Naujame televizijos šou keturiasdešimtmetis šefas keliauja į Kosta Riką, Okinavą Japonijoje ir Graikijai priklausančią Ikarijos salą – visos šios vietos garsėja sveika mityba ir gyventojų ilgaamžiškumu.

Kosta Rikoje gyvena daug ilgaamžių. Prie to tikrai prisideda mažai kalorijų ir riebalų turinti, daugiausiai vegetariška mityba. J. Oliveris ruošė maistą ir valgė su penkiomis tos pačios šeimos kartomis, tarp kurių yra ir 106 metų sulaukęs Jose.

Ikarijoje žmonės gyvena vidutiniškai dešimt metų ilgiau nei bet kur kitur Europoje ir Šiaurės Amerikoje, o vėžio ir širdies ligų procentai yra gerokai žemesni.

Pats šefas neseniai prisipažino, kad atsikratė dvylikos kilogramų atsisakęs alkoholio, pradėjęs daugiau miegoti ir valgydamas daugelį jo laidoje rekomenduojamų produktų.

„Kalba eina ne apie ožerškio uogas ar žaliuosius kokteilius. Kalba eina apie sumanų maisto ruošimą, naudojant paprastus produktus. Jie visi naudoja paprastus ingredientus, iš kurių pagamina paprasčiausius ir skaniausius mano kada nors ragautus patiekalus“.

J. Oliveris išsiaiškino ne tik keturiolika svarbiausių maisto produktų, tarp kurių yra tofu, juodosios pupelės, batatai ir aitriosios paprikos, bet ir tam tikrus mitybos įpročius, kurie būdingi visuose gyventojų ilgaamžiškumu išsiskiriančiuose kraštuose. Pavyzdžiui, mėsos vartojimo ribojimas iki dviejų kartų per savaitę ar sotesni pusryčiai ir paprastesni pietūs.

„Kai keliavau aplink pasaulį norėdamas pamatyti ilgiausiai ir produktyviausiai gyvenančius žmones, pamačiau, kad visi jie sočiai pusryčiauja“, – pastebėjo šefas.

Štai viena laidos herojė ponia Quirke sako: „Dauguma mūsų per dieną išnaudojame visą energiją, mums reikia energijos rytais ir popiet, o ne didelio kalorijų kiekio tada, kai ruošiamės ilsėti ir eiti į lovą“.

Vis dėlto „Britų dietologijos asociacijos“ atstovė Mariette Abrahams neabejoja: „Paveldėta genetika taip pat atlieka svarbų vaidmenį žmonių ilgaamžiškumui“.

Svarbiausi produktai norintiems ilgai gyventi:

1. Kiaušiniai (tai baltymų, vitaminų A, D, B2 ir B12, folio rūgšties ir jodo šaltinis)
2. Ožkos pienas (kalcis, baltymai ir vitaminas D)
3. Žuvis (Omega-3 riebalų rūgštys)
4. Batatai (vitaminai A, B5 ir B6)
5. Laukiniai žalėsiai ir žolelės (magnis ir folio rūgštis)
6. Tofu (aštuonios pagrindinės amino rūgštys, geležis ir kalcis)
7. Graikiniai riešutai (varis, folio rūgštis ir magnis)
8. Juodosios pupelės (ląsteliena, kalis, geležis, folio rūgštis ir magnis)
9. Švieži vaisiai (vitaminai, priklausantys nuo vaisiaus rūšies)
10. Jūros dumbliai (geležis ir vitaminas B12)
11. Laukiniai ryžiai (ląsteliena, magnis ir fosforas)
12. Česnakas (vitaminas C ir B6, magnis, selenas ir kiti antioksidantai)
13. Krevetės (magnis, cinkas ir selenas, taip pat vitaminas B12)
14. Aitriosios paprikos (vitaminai C ir A, antioksidantai)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)