„Medetkų žiedai renkami ilgą laiką, nuo žydėjimo pradžios birželio mėnesio antroje pusėje iki pat šalnų, kol žydi. Jos turi specifinį skonį ir ryškią oranžinę spalvą, todėl gali būti vartojamas kaip dažantis prieskonis, tinka žiedlapiais pabarstyti maistą. Žieduose daug dervų, o dervose yra medžiagų, kurios dezinfekuoja, sulipdo (ne nužudo) mikrobus, todėl jie nebegali laisvai judėti ir daugintis. Todėl medetka vartojama išoriškai, žaizdoms praplauti, uždegiminiams procesams malšinti, ypač plačiai vartojama ginekologijoje“, – pasakojo A. Karaliūnaitė.

Ji pataria pasidaryti medetkų aliejaus. Tam reikia į geros kokybės aliejų pridėti šviežių medetkų žiedų, palaikyti saulėtoje vietoje vis pakratant apie septynias dienas. Tuomet aliejų nukošti ir į jį pridėti naujų žiedų. Vėl palaikyti septynias dienas, ir procesą pakartoti trečią kartą.

„Šitoks daug karotinoidų sukaupęs aliejukas tinka žaizdelėms patepti, o šiuo aliejumi suvilgytą higieninį tamponą esant uždegimui įdėti į makštį ar net išangę – esant hemorojui, įplėšoms. Aliejaus veikliosios medžiagos į organizmą lengviau pateks aliejaus tamponėlį įdėjus į nosies vidų. Toks medetkų panaudojimo būdas efektyvesnis ir patogesnis nei arbatos gėrimas“, – rekomenduoja žolininkė.

Šis aliejus, kaip gydomoji priemonė, pagelbės ir slenkant plaukams.