„Čili picos“ virtuvės šefė Liucija Makovska dalinasi patarimais, kaip, per daug savęs neribojant, kasdienį maistą padaryti sveikesnį.

Gaminkite sveikiau

Keptuvėje aliejuje kepta mėsa, žuvis ar daržovės vėsų ir lietingą vakarą gali atrodyti labai viliojančiai. Maistas pasotins, sušildys ir leis nugrimzti į tingų poilsį. O kas po to? Piktas žvilgsnis į veidrodį, kuris rėkte rėkia, kad iki vasaros sezono teks numesti mažiausiai 5 kg.

Kad netektų griebtis už galvos dėl priaugtų kilogramų, Liucija pataria atsisakyti keptuvės. Kur kas sveikiau ir ne mažiau skanu, pvz., vištienos krūtinėlę virti garuose ar kepti orkaitėje, o ne keptuvėje . Taip išsaugosite daugiau naudingų medžiagų ir skrandžio neapsunkinsite riebalais. Virti garuose galite ir kitą mėsą, žuvį, daržoves.

„Tiems, kurie negali atsispirti ir vis tiek nori keptuvėje apkepto kepsnio, siūlau paprastą aliejų keisti kokosų aliejumi. Jis yra sveikesnis ir malonaus skonio“, - pataria virtuvės šefė.

Rinkitės sveikesnius ingredientus

Saujelė riešutų ir įvairių sėklų paprastas salotas gali paversti tikru maistingųjų medžiagų užtaisu. Sotesnės ir maistingesnės salotos leis atsisakyti bulvių, kurios, kaip jau seniai žinoma, nedera prie mėsos patiekalų. Prie mėsos patiekalų rinkitės daugiau ląstelienos turinčias daržoves. Jos gali būti ir šviežios, ir garintos ar keptos orkaitėje.

Ne vienas tikriausiai kartais nori pusryčiams sukirsti blynelių su uogiene. Atsisakyti jų nereikia, tačiau picerijų tinklo virtuvės šefė rekomenduoja tešlai naudojamus kiaušinius ir cukrų keisti bananais ar troškintais obuoliais. O jeigu saldumo neužtenka, blynelius aplieti agavų ar klevų sirupu.

„Išbandykite ir kitokius miltus. Puikiausių blynelių iškepsite iš grikių ar avižų miltų, kurie yra sveikesni negu kvietiniai“, - rekomenduoja L. Makovska.

Atsisakykite prieskonių mišinių ir riebių padažų

Virtuvės šefė rekomenduoja populiariuosius prieskonių mišinius keisti kur sveikesnėmis šviežiomis ar džiovintomis žolelėmis ir jūros druska. Žolelėmis galite ir marinuoti mėsą, ir gardinti troškinius, salotas, sriubas. Nepamirškite, kad druska mėsą reikėtų gardinti baigiant kepti.

Grietinę kuo puikiausiai pakeis natūralus jogurtas. Galite rinktis arba riebesnį graikišką, arba liesą natūralų jogurtą. Jį taip pat galite gardinti žolelėmis, kmynais, jūros druska.

Kartas nuo karto pasimėgauti cepelinais – nėra baisi nuodėmė, bet riebių spirgučių atsisakyti vertėtų. Juos pakeiskite paskrudintu svogūnu. Bus ir skaniau, ir sveikiau.

Picerijos virtuvės šefės sveikesnio dienos meniu pasiūlymas

Pusryčiai:

Lengvas ir sotus glotnutis iš riešutų pieno, migdolų, špinatų, avokadų, šiek tiek imbiero. Kad būtų dar maistingesnis, Liucija rekomenduoja įdėti čija sėklų arba sėlenų. Viską sutrinkite.

Taip pat pusryčius galite paruošti iš vakaro. Avižų dribsnius užpilkite graikišku jogurtu ir migdolų pienu. Per naktį avižų dribsniai išbrinks ir nereikės jų virti. Jeigu trūksta saldumo, gardinkite agavų arba klevų sirupu.

Pietūs:

Cepelinai kitaip. Mėsos įdarą keiskite varškės įdaru. O jį paruoši galite taip: 9 proc. riebumo varškę sumaišykite su smulkintais špinatais, mėtomis, saulėje džiovintais pomidorais, krapais ir bazilikais. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį. Gaminkite kaip įprastus cepelinus. O prie cepelinų įprastą grietinę keiskite natūraliu jogurtu.

Vakarienė:

Išgarinkite arba orkaitėje kepkite žolelėmis ir jūros druska pagardintą mėgstamą paukštieną. Garnyrą ruoškite iš įvairių šviežių sezoninių daržovių. Jas taip pat galite išgarinti ar kepti orkaitėje kartu su paukštiena. Bulvių atsisakykite, geriau padidinkite daržovių porciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)