Erkės siaučia po visą Lietuvą

Lietuvoje beveik nėra vietų, kur nebūtų erkių. Jos dauginasi ir perneša ligas ne tik miškuose, bet ir priemiesčiuose, miesto parkuose ir vietovėse, kur gyvena žmonės.

Laimo liga - tai galvos bei nugaros smegenis pažeidžianti infekcija, kurią sukelia Borrelia rūšies bakterijos, kurias žmonėms perneša erkės.

Lietuvoje pasitaikančios erkės išvaizda primena mažą vorą, tačiau jų kūnas plokščias. Dauguma jų – įvairių rudų atspalvių. Šių voragyvių įsisiurbimas neskausmingas, todėl jo nė nepajusite. Savo kūną, grįžus iš miško ar iškylos netoli jo, reikėtų apžiūrėti po šiltu dušu – tada įkandimas būna ryškiausias.

Simptomai

Jei erkė įsisiurbė, kuo greičiau ją ištraukite! Kuo anksčiau erkė ištraukiama, nepažeidžiant pilvelio, tuo mažesnė tikimybė užsikrėsti. Kuo ilgiau erkė bus įsisiurbusi, tuo daugiau ligos sukėlėjų paklius į organizmą.

Vienas būdingiausių Laimo ligos požymių – raudona dėmė įkandimo vietoje. Iš pradžių, įsisiurbus erkei, oda natūraliai parausta, tačiau nedidelė dėmėlė, užsikrėtus Laimo liga, po kelių savaičių pradeda didėti ir gali pasiekti keliolikos ar kelių dešimčių centimetrų skersmenį. Iš karto gali pakilti temperatūra, varginti galvos ir raumenų skausmai, krėsti drebulys. Minėti simptomai būdingi pirmai Laimo ligos stadijai, o kitose stadijose jie sunkėja.

Antros stadijos metu pažeidžiami sąnariai, nervų sistema, širdis bei kiti vidaus organai. Ligai perėjus į trečią stadiją atsiranda lėtiniai pažeidimai – artritas ar net demencija. Kad išvengtumėte sunkių pasekmių, būtina kuo skubiau po erkės įkandimo kreiptis į šeimos gydytoją arba po 2-4 savaičių nuo įkandimo neišėjus iš namų atlikti testą, skirtą Laimo ligai nustatyti. Jį galite atlikti bet kurioje stadijoje, kad pasitikrintumėte ar tai Laimo liga. Kuo anksčiau liga nustatoma ir pradedama gydyti, tuo mažiau pažeidžiamas organizmas.

Persirgus Laimo liga imunitetas neįgyjamas, šia liga galima susirgti pakartotinai.

Kaip ištraukti erkę

Jei nėra galimybių pašalinti erkę gydymo įstaigoje, reikia pincetu (arba popieriaus gabalėliu) suimti erkę už galvos kuo arčiau odos ir truktelti. Pasistenkite nespausti erkės kūno, nes galite įšvirkšti ten esančius Laimo ligos sukėlėjus tiesiai į žaizdelę, taip pagreitindami ir pagerindami užkrato patekimą į organizmą. Ištraukę, įkandimo vietą patepkite dezinfekuojančiu tirpalu. Ištraukus įsisiurbusią erkę reikia save stebėti ne mažiau mėnesio. Pasijutus blogiau, nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Kaip dar apsisaugoti

Būdami gamtoje ar sode, apykakles ir rankogalius prigluskite prie kūno, kelnes įkiškite į batus ar kojines. Atviras kūno vietas papurškite erkes atbaidančiu purškalu.

Pastoviai apžiūrinėkite save ir savo draugus, kad įsitikintumėte, jog niekas Jumis neropoja.

Grįžę iš miško, atidžiai apžiūrėkite savo kūną, gerai iššukuokite plaukus, išsimaudykite.

Kaip užsikrečiama Laimo liga?

Žmogaus užsikrėtimo LL principas panašus į erkinio encefalito. Siurbdama kraują, erkė į žaizdą suleidžia skysčius, kuriuose yra borelijų, LL sukėlėjų.

Jeigu yra erkių perneštų Borrelia genties bakterijų, imuninė sistema greitai pradeda gaminti specifinius IgM klasės antikūnus. Antikūnai cirkuliuoja kraujyje ir prisijungia prie bakterijų, su kuriomis susiduria. TIK’ALERT® testas specifiškai aptinka tokius kraujyje esančius antikūnus ir galima įtarti, kad organizme yra bakterijų.

Kaip išvengti Laimo ligos?

Eidami pasivaikščioti miškingose, aukšta žole ir krūmais apaugusiose vietovėse, dėvėkite ilgas kelnes ir ilgarankovius drabužius, naudokite erkes atbaidančius preparatus. Po pasivaikščiojimo apsižiūrėkite, ar neįsisiurbė erkė. Įsisiurbusią erkės nereikia tepti jokiais skysčiais. Pažeistą vietą patepkite dezinfekuojančiu skysčiu.