Nors šis vaisius turi daug maistingų medžiagų, jo nauda sveikatai dažnam persikų valgytojui yra menkai žinoma.

Štai dešimt naudingų sveikatai persikų savybių.

1. Apsaugo regėjimą

Persikuose yra nemažai beta karotino, vitaminų A ir C, o visos šios medžiagos atsako už sveikas akis. Reguliarus persikų vartojimas gali pagerinti regėjimą, skatindamas kraujotaką visame organizme.

Beta karotinas taip pat maitina ir saugo akių tinklainę nuo laisvųjų radikalų daromos žalos, padeda užkirsti kelią kataraktai ir su amžiumi susijusiai geltonosios dėmės degeneracijai.

2. Teigiamai veikia odą

Persikai yra puikus vitaminų A ir C šaltinis, o šie vitaminai labai svarbūs odos sveikatai. Vitaminas A odai suteikia drėgmę, kas pagerina odos tekstūrą – ji tampa švelni ir elastinga. Vitaminas C yra galingas antioksidantas, kuris apsaugo odą nuo laisvųjų radikalų žalos.

Vos vienas persikas per dieną gali užtikrinti jūsų odos spindesį – ji atrodys tiesiog nepriekaištingai. Taip pat galima persiku tiesiogiai patrinti odą, mat tai padės atsikratyti tamsių ratilų ir raukšlių.

3. Palaiko kūno svorį

Persikai neturi riebalų, viename vaisiuje tėra vidutiniškai 68 kalorijos. Nors persikuose yra daug cukraus, tačiau jis yra natūralus, todėl nekenkia sveikatai. Jeigu šiuo metu metate svorį, reiktų persikų turėti po ranka nuolat, nes tai leis išvengti riebesnių ir stipriai perdirbtų užkandžių.

4. Užkerta kelią vėžiui

Persikai turi daug antioksidantų, kurie padeda užkirsti kelią vėžinių ląstelių augimui. Yra žinoma, kad persikai ypač veiksmingai apsaugo nuo plaučių, storosios žarnos ir burnos vėžio. Taip pat šiuose vaisiuose esančios fenolio rūgštys – chlorogeno rūgštis ir neochlorogeno rūgštis – neleidžia krūties vėžio piktybinėms ląstelėms pažeisti normalių ląstelių.

5. Kontroliuoja aukštą cholesterolį

Reguliariai valgant persikus galima kontroliuoti aukštą cholesterolio kiekį, užkirsti kelią diabetui ir širdies ligoms. Tai daugiausia dėl juose esančių fenolio rūgščių, neleidžiančių vykti „blogojo“ cholesterolio oksidacijai. Be to, cholesterolio kiekį kraujyje mažina ir persikuose esantis beta karotinas.

6. Gerina širdies sveikatą

Persikuose esantys antioksidantai naikina laisvuosius radikalus, kurių pradėta grandininė reakcija gali pažeisti ląsteles ar net jas sunaikinti. Šiuose vaisiuose taip pat yra biologiškai aktyvių junginių, kurie padeda kovoti su metaboliniu sindromu – tai uždegiminius procesus, nutukimą ir širdies problemas sukeliančių rizikos veiksnių darinys.

Persikuose yra ir daugiau maistinių medžiagų, kurios teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sveikatą, mažindamos cholesterolio kiekį ir skatindamos kraujotaką širdyje. Reguliarus persikų vartojimas padės užkirsti kelią insultams ir infarktams.

7. Teigiamai veikia virškinimą

Persikuose esanti ląsteliena ir kalis padės pašalinti toksinus iš gaubtinės žarnos, inkstų, kepenų ir skrandžio. Didelis ląstelienos kiekis išstumia toksinus iš gaubtinės žarnos, o didelis kalio kiekis sumažina su kepenimis susijusių ligų riziką bei opos atsiradimo tikimybę.

Persikai yra lengvai virškinami ir apskritai nesukelia diskomforto jausmo skrandyje.

8. Kontroliuoja kraujo spaudimą

Viename dideliame persike yra daug kalio ir labai mažai natrio, o šis derinys padeda išlaikyti normalų kraujo spaudimą. Kalis kartu su natriu reguliuoja vandens balansą organizme ir savo ruožtu padeda palaikyti normalų kraujo spaudimą.

Persikuose taip pat yra šiek tiek magnio, fosforo, cinko, vario, mangano, geležies ir kalcio, kurie kartu teigiamai veikia raudonuosius kraujo kūnelius ir palaiko normalų kraujo spaudimą. Jeigu jūsų kraujospūdis aukštas, su šia problema susidoroti padės kasdien suvalgomas persikas.

9. Apsaugo nuo anemijos

Tiems, kurie dėl geležies stokos turi anemiją, sveikatos specialistai pataria daugiau valgyti geležies turtingų produktų, tokių kaip persikai. Geležis padeda padidinti hemaglobino gamybą, tokiu būdu sumažindama ar užkirsdama kelią anemijai. Persikuose taip pat gausu vitamino C, kuris padeda organizmui geriau įsisavinti geležį.

10. Mažina uždegimą

Persikai pasižymi puikiomis priešuždegiminėmis, antimikrobinėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Dietologai rekomenduoja tiems, kuriuos kankina podagra ar reumatas, reguliariai valgyti persikus. Šiuose vaisiuose esantis didelis vitamino A kiekis irgi kovoja su reumatu. Persikai taip pat turi diuretinių savybių, o tai taip pat padeda mažinti uždegiminius procesus.

Jeigu norite iš persikų gauti maksimalią naudą sveikatai, valgykite juos žalius ir prieš tai nenulupkite. Jūsų sveiko gyvenimo būdo racione kasdien turi atsirasti vietos vienam šviežiam persikui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)