Ketvirtąją Europos kovos su vėžiu kodekso redakciją rengė ekspertai iš įvairių ES šalių, projektą koordinavo Pasaulio sveikatos organizacijos Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra, o Europos Komisija paskelbė praėjusių metų spalio 14 d. Mokslininkai teigia, jog Europos šalyse pusės mirčių nuo vėžio galima būtų išvengti, jeigu europiečiai atsižvelgtų į specialistų siūlymus kaip išvengti vėžio rizikos.

„Europos kovos su vėžiu kodeksas“ skirtas plačiajai visuomenei, – sako leidinio konsultantė NVI Vėžio kontrolės ir profilaktikos centro vadovė Birutė Aleknavičienė. – Vėžys yra pasaulinė problema, per gyvenimą juo suserga vienas iš trijų vyrų ir viena iš keturių moterų. Tokie skaičiai verčia susirūpinti ne tik mokslininkus, bet ir sveikatos apsaugos organizatorius bei specialistus, politikus, o taip pat ir visus gyventojus, kurie neturi likti nuošalyje, juolab kad įrodyta, jog 50 proc. žmogaus sveikatos nulemia paties žmogaus gyvenimo būdas.“

Lietuvoje kasmet vėžiu suserga apie 18 tūkstančių žmonių ir apie 8 tūkstančiai miršta nuo šios ligos. Mokslininkai įvertino gyvenimo būdo poveikį sergamumui vėžiu ir įrodė, kad sveikas gyvenimo būdas padeda išvengti susirgimų kai kurių lokalizacijų vėžiu ir mirčių nuo šios ligos. Europos kovos su vėžiu kodekse pateikiamos rekomendacijos daugumai žmonių padėtų gyventi sveikai, jei jomis būtų vadovaujamasi.

„Norėdami kuo plačiau supažindinti Lietuvos gyventojus su sveikos gyvensenos pagrindais, parengėme knygelę, kurioje plačiau paaiškintas kiekvienas Kodekso teiginys, – sako B. Aleknavičienė. – Ši knygelė bus nemokamai dalijama NVI specialistų susitikimuose su gyventojais, taip pat bus galima rasti jos elektroninį variantą Nacionalinio vėžio instituto internetinėje svetainėje www.nvi.lt.”

Vėžio kontrolė ES – ar galime laimėti kovą prieš vėžį?

Viso pasaulio ekspertai, dirbantys vėžio epidemiologijos, prevencijos, sveikatos politikos formavimo srityse, klinicistai ir mokslininkai susirūpinę – ar mes galime laimėti kovą prieš vėžį?

Siekdamos sulaikyti kylančią vėžio bangą, visos šalys turi turėti aiškią vėžio kontrolės strategiją. Šiuo tikslu ES pradėta įgyvendinti iniciatyva ,,JOINT ACTION”, kurios pagrindiniai uždaviniai – identifikuoti pagrindinius optimalios vėžio kontrolės Europoje elementus ir kokybės standartus, skatinti ES narių bendradarbiavimą, pagrįstą geros praktikos pasidalijimu identifikuojant pagrindinius elementus, reikalingus optimaliai įgyvendinti vėžio kontrolę ES šalyse.

Tikimasi, kad visos jungtinės veiklos pastangos padės iki 2020 m. sumažinti sergamumą piktybiniais navikais Europoje apie 15%.

Kaip šios veiklos dalis 2014 m. pradėtas įgyvendinti pojektas ,,CanCon“, kuriame dalyvauja 52 organizacijos iš 20 Europos Sąjungos šalių, tarp jų ir Nacionalinis vėžio institutas. Projekto tikslas – parengti metodinį vadovą, kuriame būtų išdėstyta, kaip pagerinti vėžio kontrolę ES šalyse. Projekto pavadinimas ,,CanCon“ – tai santrumpos pagrindinių su projektu susijusių žodžių – Cancer Control.

Europos kovos su vėžiu kodeksas

12 rekomendacijų, kaip sumažinti riziką susirgti vėžiu.

Įrodyta, kad beveik pusės mirčių nuo vėžio Europoje būtų išvengta, jei kiekvienas gyventojas nenumotų ranka į šias rekomendacijas:

1. Nerūkykite. Nevartokite jokių tabako gaminių.

2. Pasiekite, kad jūsų namuose nebūtų rūkoma. Palaikykite nuostatą nerūkyti jūsų darbo vietoje.

3. Imkitės veiksmų, kad jūsų kūno svoris būtų normalus.

4. Būkite fiziškai aktyvūs kiekvieną dieną. Ribokite laiką, kurį praleidžiate sėdėdami.

5. Maitinkitės sveikai:

valgykite daug viso grūdo produktų, ankštinių ir kitokių daržovių bei vaisių;ribokite kaloringo maisto (turinčio daug cukraus ir riebalų) vartojimą,venkite saldžių gėrimų; venkite apdorotos mėsos; ribokite raudonos mėsos ir sūraus maisto vartojimą.

6. Ribokite bet kokios rūšies alkoholio vartojimą. Siekiant išvengti vėžio geriausia jo nevartoti visai.

7. Venkite per ilgai būti saulėje, ypač nuo to saugokite vaikus. Naudokitės apsaugos nuo saulės priemonėmis. Nesinaudokite soliariumais.

8. Saugokitės vėžį sukeliančių medžiagų poveikio savo darbo vietoje vadovaudamiesi saugaus darbo instrukcijomis.

9. Išsiaiškinkite, ar nesate veikiami natūraliai jūsų namuose susidarančios pernelyg didelės koncentracijos radono spinduliuotės. Imkitės priemonių jai sumažinti.

10. Moterims: kūdikio žindymas mažina motinos riziką susirgti vėžiu, ypač krūties. Jei tik galite, žindykite savo kūdikį.Pakaitinė hormonoterapija (PHT) didina tam tikrų formų vėžio riziką. Ribokite PHT vartojimą.

11. Suteikite galimybę savo vaikams dalyvauti skiepų programose: hepatito B (naujagimiams); žmogaus papilomos viruso (ŽPV) (mergaitėms)

12. Dalyvaukite vėžio profilaktikos programose: gimdos kaklelio vėžio (moterys); krūties vėžio (moterys); storosios žarnos vėžio (vyrai ir moterys).