„Tokio muilo naudojimas gali tapti sausos odos, įvairių alergijų ir net hormoninių sutrikimų priežastimi“, – pasakoja fitoterapijos specialistė, Ekokolekcija.lt parduotuvės vadovė Loreta Dumbliauskė. Taigi, kuo iš tiesų pavojingas įprastas muilas ir ką rinktis, siekiant išvengti neigiamų padarinių?

Sausos odos, alergijų ir kitų susirgimų pavojus

Pramoniniu būdu muilai yra gaminami iš 100 procentų mineralinių aliejų — naftos, be to, gamybos metu glicerinas yra atskiriamas ir pašalinamas (vėliau pramonėje naudojamas kitoms reikmėms). Kitas svarbus aspektas: tokio muilo gamyboje naudojama nemažai sintetinių dažų, kvapų, dirginančių odą ir ilgainiui galinčių sukelti alergiją.

„Įprastas sintetinis muilas nuplauna nešvarumus, bet odą palieka nuogą, be jokios apsaugos. Ypač patariu vengti antibakterinių muilų: jų sudėtyje esantis trichlozanas suardo žmogaus hormonų pusiausvyrą ir gali lemti daugybę sveikatos sutrikimų“, – pasakoja L. Dumbliauskė. Pašnekovės teigimu, sintetinių priemonių naudojimas turi ir ilgalaikį neigiamą poveikį. Daugiau nei pusė ant odos naudojamų priemonių įsiskverbia į kūną, kraują, tad dažnai buityje naudojant antibakterinių dalelių turinčias priemones, keičiasi žmogaus atsparumas.

„Gali nutikti taip, kad užklupus ligai, jos bakterijų negalės įveikti net antibiotikai“, – sako fitoterapeutė.

Natūralus muilas

L. Dumbliauskės teigimu, reikėtų atidžiai peržvelgti naudojamo muilo sudėtį. Geriausia rinktis natūralią, rankų darbo priemonę.

„Tokio muilo gamintojai naudoja natūralius augalinius, eterinius aliejus, kitus odai naudingus produktus, pavyzdžiui, ožkų pieną. Beje, muilą dažo natūraliais prieskoniais ar augalais, sudėtyje palieka odą drėkinantį gliceriną. Be to, naudojami natūralūs eteriniai aliejai turi papildomą aromaterapinį ir kt. teigiamą poveikį odai“, – privalumus pasakoja specialistė. Jos teigimu, renkantis natūralų muilą, taip pat reikėtų atidžiai pažiūrėti sudėtį, ypač, jei esate alergiški tam tikriems eteriniams aliejams, kažkuriems augalams. Tokiu atveju derėtų rinktis natūralios spalvos ir kvapo muilą.

Kaip pasigaminti muilą namuose?

Jūsų odai idealiai tinkantį muilą galite pasigaminti ir namuose. Pasidomėkite eterinių aliejų poveikiu: sausai odai tinkamiausi yra rožių, ramunėlių, ylang ylang, levandų, jazminų, pelargonijų aliejai; riebiai — arbatmedžio, nerolio, citrinų, greipfrutų, bergamočių, rozmarinų eteriniai aliejai; mišriai — bergamočių, pelargonijų, kvapiųjų šalavijų, pačiulių; brandžiai odai — rožių, frankincenso, santalmedžio, nerolio, pačiulių, pelargonijų aliejai. Siekiantiems pasidaryti kūno muilą, padedantį kovoti su celiulitu, labiausiai tinka citrusiniai (apelsinų, mandarinų, greipfrutų, citrinų) bei kadagių, pankolio, pušų, rozmarinų aliejai. Be to, svarbu, kad eterinio aliejaus kvapas Jums būtų malonus. Taip pat nepamirškite augalinių aliejų — jie puikiai tirpina eterinius, maitina odą, tik rinkitės natūralų, šalto spaudimo aliejų. Tačiau kas bus muilo pagrindu?

„Yra daugybė receptų, kaip muilą pasigaminti iš natrio šarmo ir kitų, jau minėtų, priedų. Tačiau atminkite, jog natrio šarmas yra gana pavojinga medžiaga, gerai pasidomėkite gamybos subtilybėmis. O siekiantiems paprastesnio sprendimo, rekomenduoju paieškoti vadinamos muilo bazės arba tiesiog įsigyti natūralų muilą be jokių priedų“, – pasakoja L. Dumbliauskė. Susmulkinus minėtą muilą arba muilo bazę, kaitinkite jį garų vonelėje 10-15 minučių. Geriausia indą su muilu uždengti, kad neišgaruotų drėgmė. Muilui ištirpus, galite įmaišyti visus norimus priedus.

„Nepadauginkite eterinio aliejaus, jo 100 g muilo reikėtų tik 3-7 lašiukų. Pilkite augalinį aliejų, taip pat galite pridėti įvairių augalinių priedų, pavyzdžiui, džiovintų levandų, medetkų žiedlapių ar kt. Viską išmaišykite ir gautą vientisą masę pilkite į indelį, kuriame leisite muilui sustingti“, – patirtimi dalinasi L. Dumbliauskė. Beje, galite pasigaminti keletą skirtingos spalvos muilo masių ir pilant į indelius jas pamaišyti – taip pasigaminsite ne tik natūralius, bet ir labai gražius muiliukus, puikiai tinkančius dovanoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)