Nuo ko priklauso mūsų alkio jausmas ir ką daryti, kad nebūtų alkio priepuolių, teiraujamės mitybos specialistės Vaidos Kurpienės.

„Viena alkio jausmo priežastis yra per didelis baltymų naudojimas. Dažnas lietuvis ryte valgo varškę, kiaušinius, per pietus – mėsą. O vakare – žuvį arba vėl mėsą. Susidaro akivaizdus angliavandenių trūkumas, nes visgi 60-50 proc. raciono turėtų būti angliavandeniai, o taip niekaip neišeina. Kas tada atsitinka? Organizmas pradeda prašyti, ko jam nedavei ir prašo tokių produktų, iš kurių gali greičiausiai gauti tos energijos. Tai saldumynai, miltiniai, duona, bulvės, greitas maistas – t. y. paprastųjų angliavandenių“,- sako V. Kurpienė.
Vaida Kurpienė

Kita priežastis, anot mitybos specialistės, yra miego trūkumas. Jeigu mes neišsimiegame, tada pirmoje dienos pusėje tiesiog sulėtėja medžiagų apykaita, būtent tada, kada ji yra greičiausia. Tai jau nuo vienos neišmiegotos nakties. Antroje dienos pusėje imame norėti saldumynų arba daug daug maisto. Tik bėda yra tokia, kad tas papildomo maisto gavimas, deja, apgaulingas yra pojūtis, kad suteikia energijos, nes jos suteikia labai trumpam laikui, o paskui būna dar blogiau.

Dar viena priežastis gali būti tiesiog nepakankamas maisto kiekis arba neatstatomas gliukozės kiekis kraujyje. „Žmogus tarsi ir valgo sudėtinguosius angliavandenius, pilno grūdo produktus, ankštinius, kartais bulves, bemielės pilno grūdo duonos, bet jo yra labai didelis fizinis aktyvumas ir to maisto jam nepakanka. Arba po sporto jis nesuvalgo vaisiaus, kuris atstatytų gliukozės kiekį kraujyje. Tada vėl atsiranda tas pats angliavandenių trūkumas“,- perspėja mitybos specialistė.

Tas pats gali nutikti, jeigu mes valgome per retai arba per mažai, kitaip tariant, mums nepakanka kalorijų ir energijos. Tuomet organizmas vėl reikalauja to, iš ko galėtų jų gauti greičiausiai – tai visiems žinomų nesveikų produktų, saldumynų ir panašiai.

Jeigu valgome daug saldumynų ir miltinių, o kiekvieną rytą pradedame saldžiais produktais, dienos bėgyje taip pat gali imti kankinti alkio jausmas.

Anot V. Kurpienės, žmonės kai kada net nesupranta, ką jie suvartoja. Jie galvoja, kad valgo labai sveikai, o iš tikrųjų didžiąją dalį cukraus mes suvartojame paslėptu pavidalu. Sako – aš tai cukraus nevalgau. Bet jo labai daug yra duonoje, o jei duona yra paprasta, ne pilnagrūdė, tai dar netgi tie patys miltai veikia kaip cukrus. Tai nėra grynas cukrus, bet organizme jie veikia kaip cukrus. Ir kuo mes daugiau vartojame tų vadinamų cukrų (Cukrus ir cukrūs nėra tas pats. Cukrus yra tai, kuo mes saldiname arbatą ar kavą. O cukrūs yra tie paprastieji angliavandeniai, kurie nebūtinai yra saldūs, tačiau mūsų organizme jie veikia kaip cukrus).

„Štai 100 g pasukų yra daugiau nei 10,1 g cukraus. Taigi jei išgersite tą nekaltą litrą pasukų, kurių riebumas yra minimalus, suvartosite 101 g cukraus. Taigi nereiktų klysti galvojant, kad valgote baltymus – jūs valgote desertą“,- pabrėžė mitybos specialistė.

Kalbant apie saldumynus ir desertą, V. Kurpienė nėra kategoriška, tačiau pataria skaičiuoti, ką valgote. „Mažą gabaliuką deserto galima suvalgyti su pusryčiais ar pietumis, t.y., su kitu maistu. Tačiau mes turime suvokti, ką valgome. Juk torto gabalo kalorijų vertė yra maždaug tokia pati kaip sočių pietų. Ir tokiu atveju jeigu jau renkatės tokį dalyką valgyti, kas yra 400-600 kcal. Tai reikėtų pagalvoti, kurioje vietoje jūs mažinsite kito maisto. Nes jeigu valgysite įprastai plius tokį torto gabalą, pasekmių neišvengsite. Reikėtų labai gerai susimąstyti, ką darote“.

Mitybos specialistės teigimu, reikėtų pasverti, ar tikrai verta valgyti tai, ką pasirinkote. Renkantis saldumynus reiktų imti tokius, kurie turėtų bent kokios vertės mūsų organizmui, o nebūtų vien tuščios kalorijos.

„Rekomenduoju būti išrankesniems. Pavyzdžiui, jeigu renkamės šokoladą, galbūt geriau suvalgyti po mažą skiltelę prabangaus šokolado, kuris kainuoja nuo 3 eurų ir daugiau, negu kasdien suvalgyti 1 eurą kainuojančią šokolado plytelę. Tai tada turėsite ir naudos savo organizmui, nes jame yra kakavos ir kitų vertingų medžiagų, ten yra kokybiški produktai. Taip per savaitę suvartosite mažiau, skaičiuojant pinigais, ir turėsite daugiau naudos“,- pataria specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)