Žolininkų pasididžiavimas

Europoje žolininkai juoduosius serbentus plačiai naudoja gydymui. Jie švelnina moterims priešmenstruacinį sindromą (PMS) ir menopauzės simptomus. Juodieji serbentai yra diuretikas, jais gydomas peršalimas.

Iš uogų ir serbentų krūmų lapų gaminami vaistai, iš sėklų spaudžiamas aliejus. Jo būna pirkti kapsulėse ir jis vartojamas kaip maisto papildas. Iš džiovintų ar žalių lapų gaminama skani arbata.

Sveika sąnariams

Juodųjų serbentų sėklų aliejuje yra gama linoleino rūgšties (GLR) – vienos iš Omega-6 riebalų rūgščių, kurios mažina uždegimus organizme.

GLR švelnina sąnarių skausmus, reumatoidinio artrito simptomus. Yra tyrimų, rodančių, kad reumatoidiniu artritu sirgę žmonės, pavartoję GLR papildų, sumažino nuskausminamųjų vartojimą.

Stiprina imunitetą

Tyrimas parodė, kad juodųjų serbentų sėklų aliejus mažina prostaglandinų gamybą vyresnių žmonių organizme, taigi stiprina imunitetą.

Prostaglandinai – medžiagos, kurios padeda kraujagyslėms ir raumenims susitraukti ir atsipalaiduoti. Jų gamyba suaktyvėja susižeidus ar dėl infekcijos, tačiau per daug prostaglandinų gali sukelti uždegimą ir silpninti imunitetą.

Valo užkalkėjimus

Dėl blogojo cholesterolio kalkėja kraujagyslės, jose susidaro kalkių plokštelių. Didžiojoje Britanijoje atliktas 35 rūšių sulčių tyrimas parodė, kad veiksmingiausiai užkalkėjimus valo būtent juodųjų serbentų sultys, nes jose gausu antioksidantų.

Vitaminų šaltinis

Juoduosiuose serbentuose gausu vitamino C, kuris reikalingas kolageno gamybai ir baltymų įsisavinimui. Vitaminas C padeda ne tik peršalus, jis padeda užkirsti kelią kai kurioms vėžio rūšims ir širdies ligoms.

Na, o vitamino C juoduosiuose serbentuose tris–keturis kartus daugiau nei apelsinuose.

Gydo odos ligas

Juodųjų serbentų sėklų aliejumi gydoma egzema ir kitos odos ligos, nors moksliškai tai nėra pagrįsta. Kita vertus, dėl antioksidantų ir antiuždegiminių savybių aliejus švelnina žvynelinės simptomus. 

Žvynelinė – autoimuninė liga, jos požymis – raudoni, pleiskanoti odos ploteliai, kuriuos niežti ir skauda. Aliejų galima gerti arba tepti juo pažeistas vietas.

Gerina širdies veiklą

Juoduosiuose serbentuose daug kalio, kuris mažina aukštą kraujospūdį.

Prancūzijoje atliktas tyrimas parodė, kad juodųjų serbentų aliejuje esančios GLR mažina kraujospūdį, jei yra vartojamos kartu su eikozapentaeno rūgštimi (EPR) ir dokozaheksaeno rūgštimi (DHR). Šių riebalų rūgščių yra gėlavandenėse žuvyse, kaip antai, skumbrėje, tune, lašišoje, ote, silkėje ir menkių kepenėlėse.

GLR ne tik mažina kraujospūdį, bet ir stiprina širdies ląsteles, stabdo kraujagyslių kalkėjimą.

Saugumas

Juodieji serbentai ir jų sėklų aliejus nekelia pavojaus sveikatai, jei, žinoma, nepadauginama. Tiesa, juodųjų serbentų papildai turi šalutinį poveikį – gali imti kauptis dujos, paleisti vidurius arba sukietinti.

Juodieji serbentai kiek stabdo kraujo krešėjimą, todėl jų nerekomenduojama valgyti prieš operaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)