„Į klausimą, kada geriau sportuoti, vieną atsakymą surasti sunku, nes vieni žmonės yra pelėdos, kiti - vyturiai. Pagal bioritmus geriausia sportuoti nuo 9 iki 11 valandos ryte, 10 val. ryto būtų pats didžiausias darbingumas. Ir vakare – nuo 17 iki 19 val.“,- sako „Goodlife“ sporto klubo treneris Žygimantas Malinauskas.

Tačiau ką daryti dirbančiam žmogui? Tuomet, trenerio teigimu, lieka 2 būdai – po darbo arba anksti ryte – 7 valandą. „Tokiu ankstyvu metu mes galime tik lengvai bėgti arba daryti lengvą, jokiu būdu ne intensyvią treniruotę. Ryte sportuojant sporto salėje taip pat nereikėtų labai persistengti ir kilnoti didelius svorius. Geriausias variantas rimčiau pasportuoti būtų vakaras. Ryte padarote lengvą mankštą, o po darbo užbėgate į sporto klubą. Tada daugiausia būna ir aktyvių grupinių treniruočių“.

Ž. Malinauskas perspėja, kad sportuoti geriausia iki miego likus 3-4 valandoms. Tie, kurie neturi kito pasirinkimo, bėgioja ir 10 val. vakaro, tačiau tai jau nėra gerai pačiam organizmui. Nesvarbu, kad sportuojant organizmas išskiria laimės hormonus, vis tiek jis patiria šiokį tokį stresą, ypač po visų funkcinių treniruočių. Širdis dar tebedirba tuo tempu ir greitai užmigti tikrai nepavyks.

Trenerio teigimu, lygiai taip pat ryte nesveika tik atsikėlus šokti į sportinius batelius ir bėgti į lauką. Organizmas turi nubusti, tad reikia lengvai pasimankštinti bent 10-15 minučių.

Specialistų patarimai, kokiomis valandomis koks sportas tinkamiausias

7-9 val. Šiomis rytinėmis valandomis kūno temperatūra žemesnė, kvėpavimas sunkesnis. Raumenys ir raiščiai ne pačios geriausios formos, juos lengva pažeisti. Šiuo metu labiausiai tiktų meditacija, ne per daug aktyvios treniruotės. Labiausiai tinka joga, lakstumo pratimai, ėjimas.

10-12 val. Dabar galite susitelkti ties kuo tik norite – nors ir ties sutarties pasirašymu, nors ir ties šaudymu. Rinkitės intelektualiausias sporto šakas. Labiausiai tinka karatė, taekvondo, golfas.

14-15 val. Pavalgius sportuoti nesveika. Tad perkelkite treniruotę vėlesniam laikui.

15-16 val. Tyrimai parodė, kad šiuo paros metu mūsų raumenys pačios geriausios formos. Tai reiškia, kad galime sportuoti su svarmenimis be didelių pastangų. Labiausiai tinka jėgos treniruotės.

16-19 val. Manote, veltui olimpiniai čempionai treniruojasi antrojoje dienos pusėje? Visa esmė – fiziologija: šiuo laiku mūsų organizmas pasirengęs žygdarbiams. Labiausiai tinka ėjimas, aerobika, tenisas, šokiai.

20-22 val. Kūno temperatūra ima mažėti, metabolizmas sulėtėja. Jūs ne itin energingi ir ruošiatės miegui. Leiskite sau pailsėti po sunkios dienos. Labiausiai tinka tai či, cigunas.