„Vos per dvi savaites galite įgyvendinti keletą teigiamų pokyčių kalbant apie mitybą, fizinį aktyvumą ir papildų vartojimą, ir pamatyti labai malonius svorio metimo rezultatus, jeigu imatės būtent jums pritaikytos dietos, – perspėja F. Kirk. Jeigu norite matyti rezultatus, turite atsižvelgti į tai, kas jums geriausiai tinka. Nesierzinkite dėl dietos, kurios laikosi jūsų bendradarbiai ar draugai, nes kalba eina apie jus“.

Dietologė pataria, ką valgyti sportuojantiems žmonėms.

Patarimai sporto entuziastams

Vienas iš didžiausių nusivylimų, ištinkančių reguliariai sportuojančių žmonių – nepaisant ilgų mankštai ir treniruotėms skirtų valandų dažnam vis tiek tenka tik pasvajoti apie trokštamą kūno riebalų procentinę dalį ir tampyti su savimi nereikalingus riebalus ties juosmeniu arba kitose kūno vietose.

Kas tai – maistinių medžiagų deficitas ar dieta veikia prieš jus? Nuolatinis ir intensyvus fizinis krūvis reikalauja atkreipti dėmesį į mitybą. Ką ir kada mes valgome prieš ir po treniruotės gali turėti didelį poveikį mūsų pasiekimams, tačiau mityba, kuri atitinka mūsų poreikius reguliariai darant jėgos pratimus tikrai netiks tiems sporto entuziastams, kurie reguliariai dviračiu įveikia didelius atstumus. Ir atvirkščiai.

Priklausomai nuo mūsų pasirinktos sporto šakos ar fizinio krūvio programos, taisyklingai parinkta angliavandenių, baltymų ir riebalų pusiausvyra ir taisyklingas valgymo laikas bei porcijų dydis – tai paslaptis, kaip suformuoti ir palaikyti trokštamą raumenų masę bei paskatinti tirpti riebalus.

Dietos paslaptys:

Venkite sportininkams skirtų produktų. Sporto rinkai skirti energetiniai batonėliai ir gėrimai ne visada yra vertingi – dauguma mūsų kraujotakai suteikia tik milžinišką kiekį cukraus ir gali paskatinti riebalus ne tirpti, o kauptis.

Jie atrodo patogus pasirinkimas, tačiau ar jums tikrai to reikia? Jeigu manote, kad užkandžiai prie ir po sportavimo padeda patenkinti jūsų energijos poreikius, įsidėkite į savo sporto krepšį tikro maisto ir gėrimų – taip sumažinsite cukraus suvartojimą.

Galima rinktis pora ryžių trapučių ar nesūrių krekerių su švelnaus skonio riešutų sviestu arba šviežią/konservuotą žuvį (tai gali būti krabai, tunas, lašiša ar krevetės) ir tirštąjį daržovių bei žalumynų kokteilį – tai suteiks energijos visai treniruotei arba papildys glikogeno atsargas po jos. Be to, užtikrins, kad jūsų užkandžiai nesukeltų nemalonių virškinimo problemų.

Vartokite pakankamai riebalų. Riebalai garantuoja didžiausias energijos atsargas organizme. Kadangi jie skrandyje lėtai virškinami, prailgėja laikas, per kurį gali būti panaudojama energija.

Tyrimais buvo ne kartą įrodyta, kad daug „Omega 3“ riebalų rūgščių turintys maisto produktai (riebi žuvis, sėklos ar keletas riešutų) padidina ištvermę ir skatina sukauptus riebalus deginti energijai.
Norint gauti „Omega 3“ riebalų rūgščių dienos normą, galima vartoti ir papildus.

Protingai elkitės su baltymais. Kūno rengybos entuziastai nuolat susiduria su klausimu, kiek baltymų turėtų suvartoti per dieną, kad augtų ir atsistatytų raumenys. Jeigu nesiekiate užsiauginti tokių raumenų, kokie reikalingi norint dalyvauti kultūrizmo varžybose, nesate profesionalus sunkiosios atletikos sportininkas, kartu su maistu gaunamas baltymų kiekis turi atitikti dienos normą.

Baltymų milteliai patogūs neprofesionaliems kūno rengybos entuziastams, nes tai greitas ir lengvas būdas patenkinti kasdieninį baltymų poreikį, jeigu neturite laiko ruošti užtektinai baltymų turinčių patiekalų ar užkandžių. Vis dėlto, tai nėra būtina ir gali stipriai atsiliepti jūsų piniginei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)