Ramunėlių žiedai pasižymi ne tik priešvėžiniu, bet ir kitokiu poveikiu:

Antibakteriniu
Priešgrybeliniu
Priešudegiminiu
Antispazminiu
Apsaugančiu nuo opų
Antivirusiniu
Raminančiu
 
Be to, ramunėlės gali padėti nuo tokių ligų ir negalavimų:

1. Žaizdos ir vabzdžių įkandimai

Ramunėlės turi labai stiprų raminantį ir uždegimą malšinantį poveikį, kuris pasireškia ir geriant arbatą, ir dedant kompresus ar tepant ant odos. Jose gausu bioflavonoidų apigenino, luteolino ir kercetino, tad dar senovės graikų, romėnų ir egiptiečių jos buvo vertinamos kaip priemonė, skatinanti žaizdų gijimą.

Tyrimai parodė, kad žiurkės, kurios gėrė vandenį su ramunėlėmis, gijo greičiau nei tos, kurios gėrė paprastą vandenį. Mokslininkai mano, kad taip yra dėl ramunėlių priešuždegiminio, antimikrobinio ir antioksidantinio poveikio. Tyrimų metu netgi paaiškėjo, kad žaizdos gyja greičiau, jei yra apdorojamos ramunėlėmis, nei kortikosteroidais.

2. Diabetas

Ramunėlių arbata itin rekomenduojama diabetu sergantiems asmenims, nes viename su gyvūnais atliktame bandyme paaiškėjo, kad diabetu sergančių žiurkių organizme nuo ramunėlių sumažėjo gliukozės kiekis kraujyje, be to, ramunėlės gerokai sumažino diabeto komplikacijų (nervų pažeidimo, kataraktos, regėjimo bei inkstų pažeidimų) riziką.

„Tyrimai parodo, kad ramunėlės užkerta kelią hiperglikemijai ir diabeto komplikacijoms, nes sumažina cukraus kiekį kraujyje ... bei padidina glikogeno atsargas kepenyse,“ - rašoma „Molecular Medicine Reports“.

3. Raumenų spazmai, stresas ir nerimas

Ramunėlių arbata padidina glicino kiekį, todėl mažėja raumenų spazmai. Glicinas taip pat ramina nervus, tad tai paaiškina, kodėl ramunėlės veiksmingai mažina stresą ir nerimą. Tradiciškai ramunėlių arbata rekomenduojama esant skausmingoms mėnesinėms.

4. Miego sutrikimai

Ramunėlės turi raminantį poveikį, tad veiksmingai padeda nuo nemigos, būtent todėl yra įprasta prieš miegą gurkšnoti ramunėlių arbatą. Vienas tyrimas parodė, kad nemiga sergantys asmenys, kurie vartojo papildus su ramunėlėmis, geriau jautėsi dieną, o ilgainiui tai potencialiai pagerino miegą.

„Ramunėlės nuo seno laikomos švelnia raminamąja ir migdomąja priemone. Raminamąjį poveikį jos turi ko gero dėl flavonoido apigenino, kuris siejamas su benzodiazepino receptoriais smegenyse. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad ramunėlės padeda nuo konvulsijų, ramina centrinę nervų sistemą. Pranešama, kad dešimt širdies ligomis sergančių pacientų išgėrę ramunėlių arbatos iškart giliai užmigo ir miegojo 90 minučių“,- rašoma „Molecular Medicine Reports“.

5. Virškinimo sutrikimai

Ramunėlės atpalaiduoja raumenis, todėl gali padėti nuraminti sudirgusį skrandį ir net gali padėti, kai kankina dirgliosios žarnos sindromas.

„Ramunėlės tradiciškai vartojamos nuo įvairių skrandžio ir žarnyno negalavimų, įskaitant virškinimo sutrikimus, spazmus arba dieglius, dujų kaupimąsi, opas ir skrandžio ar žarnyno suerzinimus. Ramunėlės padeda išsklaidyti susikaupusias dujas, ramina skrandį ir atpalaiduoja raumenis, kurie stumia maistą žarnomis“,- rašoma „Molecular Medicine Reports“.

6. Hemorojus

Ramunėlės pasižymi stipriu priešuždegiminiu poveikiu, ramunėlių tepalas gali padėti esant hemorojui. Taip pat hemorojų malšina sėdimos vonelės su ramunėlių tinktūra.

7. Susierzinusi oda

Ramunėlės ramina ne tik nervus. Kadangi jos pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, jos dažnai naudojamos gydant suerzintą odą, pavyzdžiui, nudegimus saulėje arba išbėrimus, taip pat jos gali padėti nuo egzemos. Viename egzemos tyrime paaiškėjo, kad ramunėlių veiksmingumas siekia 60 proc. hidrokortizono tepalo veiksmingumo.

Ar ramunėlės yra visiems ir visada tinkančios žolelės?

Ramunėlių arbata yra viena iš pačių populiariausių žolelių arbatų pasaulyje. Kaip dauguma žolelių, ramunėlės padeda nuo įvairių sveikatos sutrikimų ir apskritai gerina bendrą savijautą.

Vokietijoje, pavyzdžiui, ramunėlės oficialiai naudojamos nuo odos patinimų ir skrandžio spazmų. Amerikos botanikų taryba pažymi, kad yra tyrimų, patvirtinančių, kad ramunėlės gerina miegą, mažina vaikų viduriavimą, kūdikių pilvo dieglius, skatina žaizdų gijimą, palengvina egzemos simptomus ir sumažina mukozitą (burnos ir virškinamojo trakto uždegimą) pacientams, kurie buvo gydomi radiacija.

Ramunėlės taip pat palankiai veikia emocinę ir psichinę sveikatą, nuima nervinę įtampą, vaikų nervinį jaudrumą, malšina virškinimo sutrikimus sukeliantį stresą. Taip pat paaiškėjo, kad ramunėlės netgi palengvina kai kuriuos dėmesio deficito ir hiperaktyvumo sutrikimo simptomus paaugliams.

„Ramunėlės nuo senų laikų naudojamos kaip vaistinis preparatas, jos yra populiarios iki šiol ir, ko gero, bus naudojamos ir ateityje, nes jose yra daug aktyvių fitocheminių medžiagų, kurios turi gydomąjį poveikį. Ramunėlės gali palengvinti širdies ir kraujagyslių ligų simptomus, jos stimuliuoja imuninę sistemą ir kažkiek apsaugo nuo vėžio“,- rašoma „Molecular Medicine Reports“.

Kaip vartoti ramunėles: patarimai ir dozavimas

Jei jums patinka ramunėlių arbata, galite ja mėgautis prieš miegą arba po streso kupinos dienos. Taip pat puodelį šios arbatos galima išgerti po valgio.

Jei norite užsiplikyti ramunėlių arbatos nuo žarnyno ir skrandžio negalavimų, Vokietijos „Commission E“ rekomenduoja tokį receptą: „3 g džiovintų ramunėlių žiedų užpilkite apytikriai 150 ml verdančio vandens ir palaikykite uždengtą 5–10 minučių. Gerkite 3–4 kartus per dieną tarp valgių, tai padės palengvinti skrandžio ir žarnyno negalavimus.“

Amerikos botanikų taryba siūlo naudoti džiovintas ramunėlės įvairiems tikslams ir negalavimams:

Voniai: 50 g džiovintų ramunėlių žiedų 10-iai litrų vandens. Tokios vonios padeda nuo hemorojaus.

Skalavimui: 3-10 g džiovintų ramunėlių užplikyti 100 ml verdančio vandens, uždengti ir palaikyti 5-10 minučių, kad pritrauktų.

Stipresnė arbata naudojama gerklės ir burnos skalavimui esant uždegimams.

Inhaliacijoms: 3-10 g džiovintų ramunėlių užplikyti 100 ml verdančio vandens, uždengti ir palaikyti 5-10 minučių, kad pritrauktų.

Inhaliuoti 1-3 kartus per dieną, padeda gydyti viršutinių kvėpavimo takų uždegimus.

Karštiems kompresams: Tiršta pasta arba pleistras su 3-10 proc. ramunėlių žiedų.

Ramunėles vartoti ir naudoti yra saugu, jos praktiškai neturi kontraindikacijų, bet jei esate alergiški žiedadulkėms, chrizantemoms, astrams, kraujažolėms, arnikoms ar medetkoms, galite būti alergiški ir ramunėlėms. Taip pat ramunėles reikia vartoti atsargiai, jei vartojate kraują skystinančius vaistus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)