Taigi valgykite daržoves, uogas, vaisius ir kitus produktus, kuriuose yra naudingų mūsų organizmui medžiagų. Tai tiesiausias kelias link sveikatos, energijos ir ilgo gyvenimo, neaptemdyto ligų.

Bet kodėl augalinis maistas toks sveikas? Kodėl širdies ligomis sergantiems pacientams patariama kasdien suvalgyti 7–10 porcijų ryškių spalvų vaisių ir daržovių? Pavyzdžiui, visai neseniai naujienų kanalai pranešė, kad šilauogės normalizuoja kraujospūdį ir palaiko kraujagyslių tonusą, tad ilgiau išsaugo jų jaunystę.

Visa šilauogių ir kito augalinio neapdoroto maisto paslaptis – polifenoliai. Tad kuo naudingos mūsų organizmui šios cheminės medžiagos?

Polifenoliai yra grupė augalinių cheminių medžiagų, turinčių bent vieną fenolių grupę. Viena plati polifenolių grupė yra fenolio rūgštys, kurių yra raudonuose vaisiuose, juoduosiuose ridikuose, svogūnuose, kavoje, grūduose ir prieskoniuose.

Antra plati grupė yra flavonoidai, įskaitant izoflavonus, kurių yra sojoje, antocianidinai, kurių randama uogose ir vyne, flavonai, randami žolelėse, flavonoliai, kurių yra brokoliuose, pomidoruose ir arbatoje, flavanonai, kurių yra citrusuose ir sultyse, bei flavan-3-oliai, kurių randama kakavoje, arbatoje ir vyne.

Galiausiai, kai kurios labiausiai žinomos medžiagos netelpa į jokius klasifikacijos rėmus, pavyzdžiui, resveratrolis ir stilbenas, kurių yra vyne ir riešutuose, kurkuminas, kurio yra prieskoniuose, ir lignanai, kurių yra linų sėmenyse.

Polifenoliai sveikatą gerina šešiais būdais:

1. Mažina cholesterolį
2. Mažina kraujospūdį
3. Gerina arterijų (endotelinę) funkciją
4. Užkerta kelią trombų formavimuisi
5. Pagerina arterijų lankstumą
6. Ilgina gyvenimo trukmę

Šimtuose tyrimų įrodyta produktų, kuriuose gausu polifenolių, nauda. Viename pernai paskelbtame didelio masto tyrime, atliktame Europoje, reziumuojama, kad žmonės, vartojantys daugiau polifenolių turinčių produktų, ypač vynuogių, kuriuose yra stilbenų, ir linų sėmenų, kuriuose yra lignanų, gyvena ilgiau.

Kalbant apie polifenolių, esančių grūduose, naudą, vertėtų paminėti Miuncheno technologijų universitete buvo atliktą tyrimą su maratonui besiruošiančiais bėgikais. Jiems kasdien buvo duodama išgerti po du su puse litro nealkoholinio alaus. Jie pradėjo vartoti gėrimą likus trims savaitėms iki maratono ir gėrė dar dvi savaites po maratono. Na, o mokslininkai padarė bėgikų kraujo tyrimą likus kelioms savaitėms iki maratono, prieš pat startą, ties finišo linija ir praėjus kelioms dienoms po bėgimo. Jie norėjo išsiaiškinti, ar nealkoholinis alus sušvelnino didelio fizinio krūvio žalą.

Taigi dar dvi savaites po maratono vyrai turėjo pranešti apie bet kokius peršalimo ar kitokių ligų simptomus. Nealkoholinį alų gėrusieji buvo sveikesni, tarp jų buvo gerokai mažiau susirgusių viršutinių kvėpavimo takų ligomis, nei tarp negėrusių. Kraujo tyrimai parodė, kad gėrusių nealkoholinį alų organizme kur kas mažau uždegiminių procesų, taip pat mažiau baltųjų kraujo kūnelių, lyginant su kita grupe, o tai – stipresnio imuniteto požymis.

Tyrimui vadovavęs daktaras Johannesas Scherras teigė, jog tai svarbu – juk jei po maratono bėgikui mažiau skauda kūną, jei jis neperšąla, gali greičiau grįžti prie treniruočių. Jo teigimu, galbūt gėrusieji nealkoholinį alų netgi galėtų dažniau treniruotis.

Dar tiriama, kaip nealkoholinis alus padeda atgauti jėgas po maratono. Tiesa, daktaro J. Scherro teigimu, jau galima teigti, kad naudos duoda gėrime esantys polifenoliai – daugelyje augalų esančios cheminės medžiagos, kurios stiprina imuninę sistemą.

Kitame neseniai paskelbtame tyrime buvo ištirta daugiau kaip 500 europiečių. Paaiškėjo, kad sveikesnės kraujagyslės tų žmonių, kurie valgo daugiau žalių daržovių ir vengia riebių pieno produktų. Be to, žmonės, valgantys daugiau šviežių vaisių, saikingai geriantys vyną ir vengiantys riebių pieno produktų, mažiau linkę į uždegimus.

Reikia daugiau įrodymų? Ištyrus 34 tūkstančius moterų po menopauzės paaiškėjo, kad toms moterims, kurios valgo daugiau flavonoidų turinčių maisto produktų, tokių kaip sėlenos, obuoliai, kriaušės, greipfrutai, braškės ir šokoladas, gresia mažesnė širdies ligų ir ankstyvos mirties nuo įvairių ligų rizika.

Norite kelių patarimų? Mokslininkai ištyrė 100 produktų, turinčių daugiausiai polifenolių, ir paskelbė jų sąrašą, kurio pirmas 10 pozicijų užima:

1. Gvazdikėliai
2. Žvaigždiniai anyžiai
3. Kakavos milteliai
4. Džiovinti meksikietiški raudonėliai
5. Salierų sėklos
6. Juodavaisės aronijos
7. Juodas šokoladas
8. Maistas su linų sėmenimis
9. Juodauogio šeivamedžio uogos
10. Kaštainiai

Verta paminėti ir šalavijus, rozmarinus, šaltmėtes, čiobrelius, kaparius, bazilikus, karį, braškes, kavą ir žinoma, grūdų produktus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt