Mokslininkai iš Amerikos chemikų bendruomenės ne tik išsamiai ištyrė išgertos kavos tirščius ir aptiko juose milžinišką kiekį antioksidantų, bet ir sugalvojo, kaip iš tų tirščių gauti ekstraktą su didžiausia įmanoma antioksidantų doze. Šį ekstraktą vėliau būtų galima pritaikyti įvairioms kitoms reikmėms. Apie tyrimą rašoma „Journal of Agricultural and Food Chemistry“.

Pirmieji mėgautis kava, ko gero, pradėjo arabai. Kol kava paplito visame pasaulyje, praėjo gana daug gražaus laiko. Ir kava pradėjo garsėti kaip antioksidantų gausus, energijos suteikiantis, kaip vienas populiariausių ir mėgstamiausių gėrimų visame pasaulyje. Tačiau kavos tirščiams didelio dėmesio nebuvo skiriama.

Ir štai amerikiečiai nusprendė pabandyti pritaikyti tris skirtingus metodus tam, kad iš kavos tirščių būtų išskirti antioksidantai. Patikrinus antioksidantų koncentracijas nustatyta, kad vienas metodas yra itin efektyvus.

Paaiškėjo, kad per visą etapą nuo žalios kavos pupelės, jos skrudinimo, malimo iki kavos užplikymo tie antioksidantai išlieka gana atsparūs ir stabilios cheminės jų formos lieka kavos tirščiuose. Panaudojus optimalų ekstrakcijos metodą, tuos antioksidantus nesunkiai galima išskirti ir galiausiai panaudoti kituose maisto produktuose. Kam to reikia? Ogi prisiminkime, kad antioksidantai – it kokios supermedžiagos, kovojančios mūsų organizme su laisvaisiais radikalais, stabdančios senėjimo procesus, padedančios apsisaugoti nuo vėžio ir ultravioletinės spinduliuotės.

Mokslininkai juokauja, kad šis tyrimas turi galutinai įrodyti, jog kava – tik teigiamomis savybėmis sveikatai pasižymintis gėrimas, jei vertinsime jį kartu su kavos tirščiais.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!