1. Bulvės – labai vertinga daržovė. Jose gausu vitamino C, kalio, ląstelienos, vitamino B6.

2. Nėra raidėmis F,G,H,J pavadintų vitaminų, nes šiomis raidėmis prasidedantys vitaminai arba buvo perklasifikuoti, arba pervadinti dėl sąsajų su vitaminu B, kuris tapo vitaminų kompleksu.

3. Baltojo lokio kepenimis apsinuodytumėte dėl toksinio jose esančio vitamino A lygio. Medžiotojai baltojo lokio kepenis išmeta į jūrą arba užkasa, kad šunys jų nesuėstų ir neapsinuodytų.

4. Juodųjų persimonų skonis – tarsi šokoladinio pudingo. Juose mažai riebalų ir keturis kartus daugiau vitamino C nei apelsinuose.

5. Kazimierzas Funkas buvo lenkų biochemikas, 1912 m. suformulavęs vitaminų koncepciją.

6. Prieš 15 metų išvystyti vitaminu A praturtinti ryžiai galėjo tūkstančius vaikų apsaugoti nuo aklumo. Tačiau neapsaugojo, nes baimintasi dėl genetiškai modifikuotų produktų žalos sveiktai.

7. Brokoliai, petražolės, Briuselio kopūstai ir raudonos paprikos 100-e g turi daugiau vitamino C nei apelsinai. Aitriosiose paprikose yra 400 proc. daugiau.

8. Aktoriai uosto laktozės miltelius tose scenose, kuriose jų personažai neva kokainą. Tie, kurie laktozės netoleruoja, uosto vitamino B miltelius.

9. vyrų organizme vitaminas D ir ir testosterono lygis susiję. Kuo daugiau vyras būna saulėje, tuo didesnė tikimybė, kad jo organizme daugėja testosterono.

10. Įrodyta, kad kalcis ne tiek svarbus kaulams, kaip vitaminas K. Taigi ne pienas naudingiausia kaulams, o avokadai, persikai ir bananai.

11. Jei nulupate obuolį, jis praranda 50 proc. ląstelienos ir apie 30 proc. vitamino C.

12. Buvo atliktas ne vienas tyrimas ir nerasta įrodymų, kad vitaminas C ar kiti papildai nuo peršalimo iš tiesų saugo nuo peršalimo ligų.

13. Devintą dešimtmetį leidžiamasis vitaminas E buvo pardavinėjamas be JAV Maisto ir vaistų kontrolės administracijos leidimo, nes buvo laikomas vitaminu. Mirė mažiausiai 38 kūdikiai.

14. Pušų spyglių arbatoje gausu vitamino C, ji padeda nuo skorbuto.

15. Kanapių sėklose yra tobulas omega trys riebalų rūgščių ir omega šeši riebalų rūgščių santykis – 3 : 1, kuris itin naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai bei apskritai imunitetui stiprinti.

16. Ketvirtadalyje stiklinės klevų sirupo yra daugiau kalcio nei tokiame pačiame kiekyje pieno ir daugiau kalio nei bananuose. Jame taip pat gausu magnio, fosforo, cinko ir geležies.

17. Kasdien suvalgant devynias keptas bulves, gautume visas reikalingas amino rūgštis ir kalorijų dienos normą apie 70 kg sveriančiam suaugusiam žmogui.

18. Chemiškai kalciui giminingas stroncis gali padidinti kaulų tankį, paskatinti kaulų suaugimą veiksmingiau nei kalcis.

19. Kalcis molyje organizmo įsisavinamas geriau nei vienas kalcis dėl kitų molyje esančių medžiagų.

20. Dėl jodo trūkumo gali išsivystyti Bazedovo liga, kretinizmas, sutrikti vystymasis, kilti kitokių sveikatos problemų. Kai prieš kelerius metus į druską imta dėti jodo, padidėjo žmonių intelekto koeficientas.

21. Nors špinatai – geležies ir kalcio šaltinis, juose yra oksalo rūgšties, kuri panaikina didžiosios dalies maistingų medžiagų naudą.

22. Juodoji cukranendrių melasa yra labai sveika, nors ir yra šalutinis produktas, gautas perdirbant cukranendres. Viename šaukšte yra iki 20 proc. dienos normos vitamino B6, kalcio, magnio, geležies, mangano ir kalio.

23. 2 500 mg kalio chlorido kilogramui kūno masės per pusę minutės būtų mirtina dozė. Bananuose yra apie 400 mg kalio. Tad jei suaugęs žmogus suvalgytų per pusę minutės 375 bananus, mirtų nuo kalio perdozavimo.

24. Jeigu grybus kelias valandas palaikytumėte saulėje, vitamino D juose padaugėtų kelis kartus.

25. Tyrimai rodo, kad vitaminas E ir svogūnų ekstraktas neefektyviai gydo randus. Vitaminas E sukelia dermatitą 33 proc. jį naudojančių asmenų, o kai kuriais atvejais randai gali netgi pagilėti.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)