Žmona guodžiasi vyrui:
– Brangusis, aš niekaip negaliu užmigti...
– Tai normalu. Blogis niekada nesnaudžia.

Čia nekalbėsime apie nemigos priežastis ir jos įveikimo praktikas – tam yra kelios nuorodos straipsnio pabaigoje. Verčiau susipažinsime su natūraliomis pagalbos priemonėmis, kurios padės ramiau sutikti naktį.

Eteriniai aliejai yra tos medžiagos, kurios labai subtiliai veikdamos mūsų dvasinį ir psichinį kūną, gali jį subalansuoti, užglaistyti aštrias dienos emocijas. Maža to, jie veikia ir fizinį lygmenį – gali suvaldyti kraujospūdį, smarkų širdies plakimą ir, sumažinę jautrumą, tiesiogine prasme užmigdyti. Kai kurie eteriniai aliejai iš tiesų turi tokį raminamąjį poveikį, padeda natūraliai užmigti ir neturi migdomiesiems vaistams būdingo šalutinio poveikio. Štai keletas jų, kuriuos derėtų prisiminti, jei jus kamuoja nemiga.

Vaistinė melisa (Melissa officialis). Dėl melisų citronelalio šis eterinis aliejus priklauso labiausiai raminamai veikiančioms medžiagoms. Tinka ne tik nuo nemigos, bet ir depresijos, nervinio išsekimo, krizių metu. Jį patartina naudoti labai mažos koncentracijos (1 lašas į 1 arbatinį šaukštelį), o naudojant ir dar mažesnėmis dozėmis efektyvumas išlieka.

Tas pats pasakytina ir apie kitus daug aldehidų turinčius eterinius aliejus – citrinines korimbijas (Eucalyptus citriodora), citrinines aloyzijas (Aloysia citriodora kitaip verbenas), citrinžoles.

Tikroji levanda (Lavandula angustifolia). Raminantis ir balansuojantis (dėl linalolio) levandų eterinis aliejus tinka esant pačioms įvairiausioms nemigos priežastims – tiek dėl fizinių, tiek psichologinių įtampų. Nedidelės jos dozės mažina kraujospūdį ir smarkų širdies plakimą. Puikiai dera su bergamote, petitgreinu ir mairūnu.

Kvapusis mairūnas (Origanum majorana). Ypač gerai migdo ir šiam tikslui labai tinka kartu su levandų eteriniu aliejumi (šiltos vonios prieš miegą). Mairūnas šildo, atpalaiduoja raumenis, reguliuoja aukštą kraujospūdį, susilpnina emocines reakcijas, jautrumą. Naudingas mažomis dozėmis.

Bergamotė (Citrus bergamia). Gaivaus citrusų kvapo eterinis aliejus yra puikus antidepresantas, atkuria nervinę pusiausvyrą ir padeda užmigti. Panašiai veikia ir tą pačią sudėtinę medžiagą – linalilacetatą – turintis aitriųjų citrinmedžių lapų (Citrus aurantium kitaip petitgreinų) eterinis aliejus. Tačiau šie aliejai fototoksiški, todėl ant odos svarbu naudoti tik skiestus ir po to nebūti saulėje.

Melsvasis stirakas (Styrax tonkinensis). Dar benzoino dervos vardu žinoma medžiaga parduodama kieta arba kaip tirpalas. Vaniliniais ledais kvepianti derva nuo seno buvo naudojama smilkaluose blogosioms dvasioms išvaryti. Masažams, vonioms naudojamas tirpalas šildo, ramina ir kartu lengvai stimuliuoja, todėl puikiai tinka prislėgtiems, baimę jaučiantiems ir depresiją išgyvenantiems žmonėms. Kai nemigos priežastis yra nerimas, benzoino derva padės ją įveikti.

Kvapusis šalavijas (Salvia sclarea). Šis aliejus prieš miegą gerai atpalaiduos, o užmigus dovanos malonius sapnus (tik jei tuo pačiu nebūsite vartoję alkoholio). Šalavijas efektyviai mažina stresą ir įtampą, tinka sergantiems depresija ir migrena.

Kvapioji kananga (Cananga odorata). Dar Ylang-ylang vadinamas eterinis aliejus nemigai svarbus tuo, kad geba sulėtinti per dažną kvėpavimą ir širdies plakimą. O tai atpalaiduoja, nuramina, pašalina baimes. Pasižymi itin sunkiu ir saldžiu kvapu, todėl kai kurie jį mėgsta maišyti su citrusiniais eteriniais aliejais.

Romaniškoji ramunėlė (Anthemis nobilis). Naudinga suirzusiems, dirgliems ir nervingiems žmonėms, nes subtiliai sušvelnina ir nuramina emocines būsenas. Tai vienas švelniausių eterinių aliejų, kurio nedidelės koncentracijos mišinys su levandomis puikiai tinka vakarinėms vonioms (po 2-3 savaičių reikėtų daryti pertrauką).

Šiuos eterinius aliejus galima naudoti masažams (1 valgomasis šaukštas bazinio aliejaus – 3 lašai eterinio aliejaus) ar vonioms prieš miegą. Tačiau svarbu, kad vonia nebūtų pernelyg karšta, tuomet ši procedūra veiks priešingai – ne ramins, o stimuliuos. Eterinius aliejus voniai tirpinkite meduje arba druskoje.

Ajurveda nemigos priežastimi įvardija Vatos (Vėjo) žmogaus kūne padidėjimą. Taip atsitinka tuomet, kai geriama per daug tonizuojančios arbatos ir kavos, nenuosekliai maitinamasi, o maistas būna šaltas, sausas, pilnas oro. Miegą trikdo ir slopinamos emocijos, miego režimo nepaisymas, prasta sveikata. Iš jogos praktikų yra rekomenduojama savasana ir bhramari pranayama.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!