Nesitikėkite porcijų triušiams – morkų pietums ir vakarienei, nuolatinio alkio jausmo. Tikriausiai žinote, kad iš griežtų dietų mažai naudos. Tikėtina, kad griežtai save ribojant keli kilogramai ištirps. O kas paskui? Imsite maitintis įprastai, grįš ir kilogramai.
Štai kodėl mums reikia nedidelių pokyčių, dėl kurių palaipsniui išnyktų nereikalingi kilogramai.

Lieknėjimas ir šviežia dieta

Šviežios dietos pagrindas – maistas, prie kurio esate įpratę. Niekas nevers laikytis svetimos kultūros principų ar išgalvotų teorijų, kaip nutiko su visame pasaulyje garsiomis, bet jau pasenusiomis dietomis.

Šioje dietoje atsižvelgiama į mūsų pomėgius, ji sudaryta iš visuotinai prieinamų komponentų, patiekalai lengvai gaminami. Jos pagrindas – švieži produktai su pakankamu kiekiu vandens, kad organizmas gautų visų maistingų medžiagų teisingomis proporcijomis.

Ką daryti, norint sulieknėti?

-Padidinti produktų, kuriuose gausu vandens. Pavyzdžiui, žuvies, liesos mėsos, daržovių, citrusinių vaisių ir pan.

-Mažiau vartokite angliavandenių. Pavyzdžiui, mažinkite garnyro (bulvių, makaronų, kruopų), didinkite baltymų kiekį (varškės, ankštinių, mėsos, žuvies).

Valgykite 3 (pusryčiai, pietūs, vakarienė) + 2 (antrieji pusryčiai, pavakariai) kartus per dieną.

-Palaikykite medžiagų apykaitos intensyvumą, tada greičiau lieknėsite. Rekomenduojamas maistingų medžiagų derinys per parą: 50 – 55 proc. angliavandenių (iš jų daug ląstelienos turinčių angliavandenių 95 proc., paprastųjų angliavandenių 5 proc.), 20 – 25 proc. baltymų, 20 – 25 proc. riebalų.

-Valgykite lėtai, organizmas pajunta sotumą po 10 – 20 min.

-Paskirstykite kalorijas visai dienai. Pusryčiai turi sudaryti 25 proc. energijos teikiančio maisto, antrieji pusryčiai – 10 proc., pietūs – 35 proc., pavakariai – 10 proc., vakarienė – 20 proc.

Kalorijų neskaičiuokite

Laikantis šviežios dietos, nereikia skaičiuoti kalorijų. Maistas skirstomas į aktyvatorių, stabilizatorių ir inhibitorių kategorijas. Aktyvatoriai lieknina, jiems teikiama pirmenybė. Stabilizatoriai nekenkia, bet neskatina lieknėti, na o laikantis dietos inhibitorių geriau vengti.

Aktyvatoriai

Teikia pakankamai, bet ne per daug energijos, kurią organizmas įsisavina, o ne atideda riebalų pavidalu.

Skysčiai: vanduo, gazuotas mineralinis vanduo, mineralinis vanduo, juodoji, žalioji, žolelių arbata, juoda kava.

Garnyrai: ryžiai, bulvės, makaronai iš neskaldytų grūdų miltų.
Duona ir duonos gaminiai: bet kokia duona iš neskaldytų grūdų miltų.

Mėsa ir mėsos produktai: bet kokia mėsa (žuvis, paukštiena, triušiena, elniena, kiauliena, jautiena, veršiena), kumpis.

Pienas ir pieno produktai: liesas, pusiau liesas pienas, sūris, švieži ir kietieji sūriai (kuriuose riebalų kiekis – 40 proc.), rauginti pieno produktai, jogurtai, kuriuose riebalų kiekis – iki 3,5 proc., kefyras, pasukos.

Daržovės: švieži pomidorai, agurkai, paprikos, salotos, Pekino salotos, raudonieji ir baltieji kopūstai, garžgarstės, špinatai, porai, krapai, aguročiai, baklažanai, patisonai, moliūgai, morkos, salierai, petražolės, šparaginės pupelės, artišokai, žiediniai kopūstai, brokoliai, baltosios pupelės, žirneliai, jūros kopūstai, grybai, svogūnai, imbieras.

Vaisiai: obuoliai, kriaušės, citrusiniai vaisiai, persikai, abrikosai, nektarinai, spanguolės, mėlynės, granatai.

Kaip laikytis dietos

Kasdien susidarykite racioną, priklausomai nuo to, ar laukia darbo diena, ar išeiginė. Jūsų dėmesiui pateikiame vienos dienos meniu:

Pusryčiai: kiaušinienė su pomidorais ir neskaldytų grūdų miltų ragelis (1 keptas kiaušinis, 100 g pomidorų, 1 ragelis).

Antri pusryčiai: ananasas su morka (100 g ananaso, 50 g morkos, truputį citrinos sulčių).

Pietūs: brokolių sriuba, svieste keptas upėtakis su šviežių daržovių salotomis.

Pavakariai: vištienos suktinukai su sūriu ir petražolių lapais (50 g vištienos krūtinėlės, 100 g sūrio, petražolių).

Vakarienė: grybų salotos su kumpiu, svogūnais ir raudonaisiais lęšiais (100 g marinuotų grybų, 50 g kumpio, 50 g svogūnų laiškų, 50 g virtų raudonųjų lęšių, druskos, žiupsnelis matų kuminų, saliero).

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)