Parodose dalyvavę atstovai iš Lietuvos – natūralios kosmetikos ir aromaterapinių produktų gamintojas „Kvapų namai“ – tikina, jog natūrali kosmetika, namų priežiūros priemonės Europoje vis paklausesnės, tačiau tampa svarbu nubrėžti ribą tarp to, kas vadinama šimtu procentų natūraliais produktais ir tų prekių, kurios ženklinamos specialiais sertifikatais.

„Parodos buvo skirtos tik verslininkams, o ne plačiajai visuomenei. Pastebėjome, kad smulkiojo verslo atstovai, nedidelių parduotuvių savininkai, jau spėjo nusivilti sertifikuota produkcija ir ieško tokių gaminių, kurie būtų išties natūralūs, be jokių nereikalingų priedų, taip pat gamintojų, kurie būtų išskirtiniai ne tik savo gaminiais bet ir filosofija, – sako rinkodaros vadovė Dalia Balčiūnė. – Populiarūs prekių ženklai, blizgančios etiketės vilioja, tačiau pažvelgus į sudėtį, joje beveik visada yra papildomų sudėtinių nebūtinai natūralių medžiagų. Tarkime, parodoje „Natural & Organic Products Europe” Londone radome vos keletą gamintojų, kurie savo produkcijoje nenaudoja sintetinių priedų, todėl pristatydami savo produktus jautėmės tikrai išskirtiniai ir sulaukėme nemažai dėmesio.“

Pasak Dalios Balčiūnės, visose parodose populiariausi buvo „Kvapų namų“ lūpų dažai, natūralūs dezodorantai, sausieji kvepalai, kremai, hidrolatai. Malmėje vykusioje parodoje „Natural Products Scandinavia“ labiausiai domėtasi natūraliais namų kvapais, aromaterapinėmis žvakėmis: skandinavai daug dėmesio skiria interjerui, kita vertus, dėl itin opios alerginių ligų problemos ieško natūralių produktų namams. Didžiausioje tarptautinėje parodoje „Biofach–Vivaness“ (Niurnbergas, Vokietija) itin daug dėmesio sulaukta iš Vidurio Europos atstovų, kuriems patiko kvapieji botaniniai kremai, hidrolatai. Londono parodoje populiarūs buvo aromaterapijos produktai, namų kvepalai su lazdelėmis, Lietuvos parfumerių darbus įvertino Prancūzijos atstovai.

Sertifikuotas, bet ar natūralus?

Dalia Balčiūnė pabrėžia, kad sertifikatai – tai visų pirma rinkodaros priemonė, skirta pritraukti vartotojus ir išsiskirti iš kitų gamintojų: „Sertifikuojančios institucijos apibrėžia medžiagas, kurias galima arba draudžiama naudoti gamyboje. Iš patirties žinome, kad mažos įmonės sertifikatų neįperka, bet tai nereiškia, kad jų produktai yra mažiau kokybiški, o sudėtinės dalys neekologiškos – dažnai matome, kad tokių produktų kokybė yra itin aukšta“, – sako „Kvapų namų“ rinkodaros vadovė.

Lietuvoje vartotojos jau geba atskirti, kas yra natūrali produkcija, tačiau natūralios kosmetikos ekspertė Rūta Daunoravičienė teigia, kad vartotojų edukacija vis dar svarbi.

„Kvapų namų“ ekspertė atkreipia dėmesį, jog eko sertifikuotuose gaminiuose leidžiama naudoti daugiau ar mažiau natūralios kilmės technologinių priedų, kurie odai nėra naudingi. Šie priedai tai emulsikliai, tirštikliai, pakaitalai, izoliatai ir pan. Net eko sertifikuotoje kosmetikoje, siekiant pratęsti produkto galiojimo laiką, neišvengiamai naudojami konservantai, kurie, nors ir natūralios kilmės, neigiamai veikia apsauginį odos barjerą. Minėti technologiniai priedai patekę ant odos didina alergijos, spuogų, uždegimo riziką. Pasak ekspertės, jei žmogui kosmetika – kasdieninė priemonė, tai ji turi būti šviežia, kaip ir šviežia duona ar pienas ant stalo.

Rūta Daunoravičienė pataria, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis odos priežiūros priemones:

1. Kuo trumpesnis produkto galiojimo laikas – tuo geriau.

2. Šviežiose 100% natūraliose odos priežiūros priemonėse gali būti tik:

lotyniški augalų pavadinimai su žodžiais „water“ (vanduo), „oil“ (aliejus), „wax“ (vaškas), „juice“ (sultys), „gum“ (sakai), „resin“ (derva) arba „extract“ (ekstraktas);

tocopherol (tai natūralus vit. E);

ingredientų sąrašo pabaigoje išvardinti galimi alergenai, natūraliai esantys kvapiuose augalų ekstraktuose, pvz limonene, geraniol, linalool, benzyl benzoate.

Odos priežiūros priemonėse neturi būti:

junginių su skaičiais;

trumpinių, pvz EDTA, PEG, DEA, TEA, MEA;

cheminių medžiagų pavadinimų, pvz: paraffinum, petrolatum, propylen glycol, -thiazolinone, -paraben, urea, quaternium, glyceryl ir kitų -yl, stearate ir kitų –ate;

silikonų, pvz -ethicone, -siloxane.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)