Jeigu kasdien nešiojate avalynę aukštesne nei septynių centimetrų pakulne, tai pragaištingai atsilieps pėdos formai, laikysenai ir vidaus organų būklei. Stuburas stengiasi išlaikyti daugiau ar mažiau taisyklingą fiziologinę poziciją, dėl to netolygiai paskirstomas krūvis pėdoms.

Odoje gali susiformuoti nuospaudos, o ant kaulų – osteofitai, patologinės audinio ataugos. Jos kelia skausmą ir be chirurgo pagalbos jų neatsikratysite. Be to, svorio centro pasislinkimas (ypač antsvorio turinčioms moterims) gali sukelti tarpslankstelinę išvaržą ir pabloginti mažojo dubens organų kraujotaką. Piktnaudžiaujant aukštakulniais neretai moteris kankina galvos ir menstruacijų skausmai, nemiga.

Padės fizinis krūvis

Labai dažnai moterys kojų priežiūrą supranta kaip pedikiūrą. Tačiau jis tikrai nepadės, jeigu kojose juntate skausmą ar sunkumą, jos pabrinkusios, ypač jeigu kelias dienas vaikščiojote su aukštakulniais. Pati patikimiausia kovos su šiomis problemomis priemonė – kasdieninis fizinis krūvis.

Daugelis šiuolaikinių žmonių per dieną nejudėdami išsėdi daugiau kaip dešimt valandų: biure prie kompiuterio, eismo kamščiuose prie vairo. Dėl to apatinėse galūnėse sutrinka limfodrenažas ir kraujotaka. Tai ne tik sukelia kojų skausmą, bet ir apskritai neigiamai veikia jų sveikatą.

Paprasčiausias būdas kojų raumenis paruošti pavasario ir vasaros batelių ir basučių sezonui – kasdieninis vaikščiojimas pėstute. Geriausia vaikščioti parke, gryname ore, ne mažiau kaip 20 minučių per dieną. Organizuotų užsiėmimų mėgėjams puikiai tiks ėjimo su šiaurietiškomis lazdomis pamokos (mažiausiai du kartus per savaitę po 45 minutes).

Masažas ir įvyniojimai

Chronišką kojų nuovargį pašalinti padės limfodrenažinis masažas LPG aparatu. Švelnus, bet veiksmingas ratukų ir vakuumo poveikis išjudina kraujotaką, pašalina susikaupusius skysčius, sumažina paburkimą. Manualinis masažas taip pat veiksmingas. Abiem atvejais prireiks 5–10 procedūrų kurso, tačiau jau po pirmo seanso pajusite malonų lengvumą kojose.

Masažas puikiai dera su įvyniojimais. Itin tinka kaukės su jūros dumbliais (fukusu, laminarija), kofeinu, guaranos ekstraktu. Du paskutiniai komponentai ne tik pagerina kraujotaką, bet ir sumažina raumenų įtampą, užkirsdami kelią mėšlungiui.

Vonios ir kaukės

Nuimti įtampą ir atsipalaiduoti padės vonelės kojoms. Į šiltą vandenį įlašinkite kelis lašus eterinio aliejaus (rekomenduojame mėtų, citrinų, bergamotės, kipariso arba levandų) ir saują jūros druskos. Po 10–15 min. pamasažuokite kojas su avokadų ar jojobų aliejumi.

Pradžioje gerokai patrinkite pėdą, kol pajusite malonią šilumą. Po to atsargiai patempkite kiekvieną pirštą į priekį ir pamasažuokite kiekvieną pirštakaulį. Po vonelės ir masažo palepinkite pėdas maitinančia kauke arba paprasčiausiai ištepkite kojas (iki kelių) kremu. Atkreipkite dėmesį į jo sudėtį.

Labiausiai kojų priežiūrai pavasarį tinka taukmedžių aliejus (drėkina odą ir stimuliuoja ląstelių regeneraciją), šalavijų ekstraktas (turi priešuždegiminį poveikį, gerina kraujotaką) ir visų mėgstamos mėtos (tonizuoja ir gaivina).

3 taisyklės, kaip namų sąlygomis pasidaryti pedikiūrą

1. Pašalinkite suragėjusią odą, nušlifavusios sausas pėdas dilde.

2. Užtepkite odelių šalinimo priemonę, o po 2–3 min atsargiai nustumkite odeles apelsinmedžio pagaliuku.

3. Savarankiškai nešalinkite nuospaudų ir nepradurkite pūslių, kad netyčia nesukeltumėte infekcijos.

Grožio kojinės

Kojomis rūpintis galima net miegant: pakanka užsimauti kojines, išmirkytas taukmedžio svieste ar kitose odos priežiūros priemonėse. Net po 40 skalbimų tokios kojinės išsaugo savo savybes ir veiksmingai drėkina bei suminkština pėdų odą. Arba galima išsitepti pėdas taukmedžio ar kitu aliejumi ir nakčiai užsimauti paprastas medvilnines kojines.

Ligą reikia gydyti

Kartais nepadeda net kruopščiausia kojų priežiūra grožio salone ir reguliari priežiūra namuose. Oda išlieka sausa, blanki, nuolat pleišėja ir pleiskanoja. Arba atvirkščiai, atsiranda šlapiuojantys plotai su pūslelėmis, skausmingi įtrūkimai tarp pirštų, niežėjimas, paraudimai. Kojų nagai plonėja, skilinėja, deformuojasi, keičia spalvą.

Galima tokios būklės priežastis – pėdų mikozė. Užsikrėsti grybeliu galima tiesiogiai kontaktuojant su sergančio žmogaus oda, susiliečiant su užkrėstais paviršiais pirtyje, saunoje, baseine, bendrame sporto klubo persirengimo kambaryje. Neretai pasitaiko atvejų, kai užsikrečiama grožio salone, jei pedikiūro procedūros atliekamos nepakankamai kruopščiai dezinfekuotais aštriais instrumentais.

Jei pastebėjote būdingus infekcijos simptomus, nepanikuokite, bet būtinai kreipkitės į gydytoją. Pėdų mikozė ne šiaip kosmetinė problema, bet liga! Tik gydytojas gali patvirtinti diagnozę ir parekomenduoti gydymo priemones. Šiuolaikinės priemonės lengvai pašalina matomus grybelio požymius, tereikia 3–4 savaites kartą per parą pažeistas vietas patepti gydomuoju priešgrybeliniu kremu.

Svarbu nenustoti tepti po pirmųjų pagerėjimo požymių, kad ateityje nebūtų recidyvo. Kremo veikliosios medžiagos greitai patenka į odą ir sunaikina pagrindinius ligos sukėlėjus, o ne tik nuslopina jų augimą ir dauginimąsi. Be to, gydomasis kremas suminkština ir sudrėkina pažeistą odą, nuima niežulį ir paraudimą.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)