Gryno oro pliūpsnis

Vienas didžiausių lauko treniruočių privalumų – grynas oras. Žmogaus organizmas yra žymiai geriau aprūpinamas deguonimi nei mankštinantis sporto salėje. Gerokai padidėja žvalumas, darbingumas, energingumas, spartėja medžiagų apykaita ir toksinų šalinimas.

Specialistų teigimu, judėjimas ir taisyklingas kvėpavimas gryname ore stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, imunitetą, mažina skrandžio skausmus, lengvina inkstų ir kepenų ligų požymius. Be to, sportas lauke ypač naudingas psichinei sveikatai. Organizmo ląstelės, gaudamos užtektinai deguonies, išskiria daugiau endorfinų, vadinamųjų laimės hormonų. Jie gerina nuotaiką, pasitikėjimą savimi, sukelia lengvą euforijos pojūtį.

Tyrimais įrodyta, kad pusvalandžio trukmės pasivaikščiojimas gryname ore žymiai sumažina streso poveikį. Treniruotės saulėtomis dienomis padeda organizmui apsirūpinti vitaminu D. Jis yra būtinas sveikiems kaulams, nervų sistemai, imunitetui. Tyrimais įrodyta, kad vitamino D trūkumas padidina riziką susirgti depresija, osteoporoze, Alzheimerio liga, gali turėti įtakos vaisingumui.

O jeigu lyja?

Oro sąlygos ne visada būna palankios. Treniruotę gali sutrukdyti itin stiprus vėjas, lietus, didelė kaitra. Sportuoti tokiomis aplinkybėmis yra labiau žalinga nei naudinga – organizmas patiria didelį stresą, padidėja įvairių ligų ir traumų tikimybė.

Nepalankios oro sąlygos gali tęstis kelias dienas arba savaites, tad praleidžiama nemažai treniruočių ir prastėja rezultatai. Sporto salėje aplinkos sąlygos visada yra palankios ir komfortiškos, tad jos nebūna priežastis praleisti treniruotę.

Kaskart kitokios sąlygos

Nenumatytos kliūtys, įvairus reljefas lemia skirtingus kūno judesius. Sudėtingumo suteikia ir oro sąlygos – pučiant vėjui, kepinant saulei organizmas priverstas eikvoti daugiau energijos. Specialistų teigimu, tokie veiksniai sudeginamų kalorijų kiekį padidina 5–7 %. Dar intensyvesnį poveikį turi mankšta lauke šaltu oru.

Organizmas išeikvoja daugiau energijos sušilti, dar labiau spartėja medžiagų apykaita, todėl sudeginama net 30 % daugiau kalorijų nei sportuojant šiltoje salėje! Nuolat kintančios oro sąlygos ir gamtovaizdis padeda išvengti rutinos ir nuobodulio.

Treniruotis dinamiškai ir intensyviai galima ir sporto salėje, tačiau tai reikalauja daugiau pastangų – įvairaus sporto inventoriaus, pratimų variacijų, skirtingos mankštos metodikos.

Profesionali priežiūra

Lauko treniruotėse, vykstančiose be specialisto priežiūros, neretai trūksta kokybiškumo ir profesionalumo. Kiekvienas kūno judesys turi būti atliekamas taisyklingai, derėti su kvėpavimu, o pasirinkta veikla žmogui tikti pagal individualius jo duomenis – amžių, svorį, fizinį pasirengimą, sveikatos problemas ir pan.

Priešingu atveju organizmas yra žalojamas – dėl netaisyklingos laikysenos ir apkrovų atsiranda skausmų, didėja rimtų traumų tikimybė, sunkiau pasiekti norimus rezultatus. Be to, profesionali priežiūra užtikrina optimalų sportavimą. Nuolatinės konsultacijos, patarimai, lūkesčių ir rezultatų analizė, įvairi metodika padeda pasiekti užsibrėžtus tikslus, užtikrina ilgalaikius kūno pokyčius.

Specialistas motyvuoja sportuoti daugiau, skatina lankyti visas reikalingas treniruotes. Tai padeda išlikti drausmingiems ir palaikyti tinkamą psichologinį nusiteikimą.

Mokėti ar taupyti?

Sportuojant lauke nereikia pirkti brangaus sporto klubo abonemento ir taikytis prie įvairių apribojimų – galima pasirinkti treniruočių laiką ir trukmę. Tačiau, specialistų teigimu, sporto klubui išleidžiami pinigai neretai tampa dar viena priežastimi kovoti su tinguliu ir sąžiningai lankyti užsiėmimus.

Komentarai

Už sportą lauke

Živilė Ščevinskaitė, Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ kineziterapeutė, šiaurietiškojo ėjimo instruktorė

Sportuodamas lauke žmogus gauna daugiau gryno oro, todėl gerėja plaučių ventiliacija, raumenų aprūpinimas deguonimi, fiziniai rezultatai. Be to, treniravimasis įvairiomis oro sąlygomis stiprina imuninę sistemą.

Dar vienas sporto lauke privalumas – nauda psichinei sveikatai. Dėl didelio deguonies kiekio geriau atpalaiduojama nervų sistema, padidėja tolerancija stresui ir depresijai. Nuotaiką kelia gamtovaizdžio įvairovė – mankštai galima pasirinkti teigiamas emocijas skatinančią aplinką. Pvz., užuot bėgiojus ratu po salę, galima patraukti ežero pakrante. Galimybė keisti treniruočių vietą padeda išvengti rutinos ir nuobodulio, leidžia patirti didesnį malonumą sportuoti.

Už sportą salėje

Leoneta Jonutytė, sporto salės trenerė

Didžiausias treniravimose salėje privalumas – profesionali trenerio priežiūra. Žmogų reikia išmokyti taisyklingai sportuoti, sudaryti individualią programą, konsultuoti. Šiandien sveikatos bėdų turi daugybė žmonių. Negalima savo nuožiūra pasirinkti kokios nors sporto šakos ar pratimų ir pulti juos daryti.

Pastebiu, kad lauke žmonės paprastai sportuoja nesistemingai, netaisyklingai, užsiima netinkančia veikla – taip populiaru bėgioti, kad daugelis nė nesusimąsto, jog jiems tai visiškai netinka... Mankšta turi individualiai tikti, priešingu atveju organizmui padaroma tik dar daugiau žalos.

Salėje yra platus sporto inventoriaus pasirinkimas, tad yra daugiau galimybių paįvairinti treniruotę. Daugiau bendraminčių, todėl gal ir prisiversti treniruotis yra lengviau nei lauke. Daugelį motyvuoja ir abonementas. Na, ir čia visada geras oras! Pati esu vedusi treniruotes lauke, deja, nemažai jų teko atšaukti dėl prasto oro...