Ligos turi kvapą

Karolinskos instituto (Švedija) mokslininkai paskelbė įdomią žinią – aplinkiniai gali užuosti sergančiojo ligą. Manoma, kad asmuo uosdamas gali iš karto suprasti, kurio žmogaus imuninė sistema aktyviai kovoja su virusais ir bakterijomis, nes kai pastarosios pradeda atakuoti organizmą, kūno kvapas pasikeičia.

Tyrėjai kol kas nustatė tik dviejų ligų kvapų pokyčius. Pavyzdžiui, žmonės, sergantys limfmazgių infekcija skleidžia per kelias dienas išsikvėpusio alaus, o sergantieji cukriniu diabetu – acetono kvapą.

Streso prakaitas smirdi labiau

Nustatyta, kad prakaitas, sukeltas streso arba jaudulio, smirdi labiau nei tas, kuris išsiskiria po intensyvios mankštos. Prakaito dėmė ant palaidinės aplinkiniams gali išduoti jūsų psichologines bėdas, o darbe – netgi kompetencijos trūkumą.

Aštrus prakaito kvapas gali pelnyti savimi nepasitikinčio, nekompetentingo ir nepatikimo darbuotojo reputaciją. „Streso sukeltas prakaitas skleidžia stipresnį kvapą, nes jį išskiria liaukos, esančios kirkšnyse ir pažastyse“, – teigia Monelio cheminių jutimų centro (Filadelfija) darbuotoja ir studijos autorė Pamela Dalton.

Šio centro darbuotojai paneigė mitą, kad vyresnio amžiaus žmonės skleidžia stiprų ir nemalonų kvapą. Nors senjorų kvapas iš kitų išsiskiria labiausiai, tačiau, tyrimo dalyvių nuomone, yra daug silpnesnis ir ne toks nemalonus nei kitų amžiaus grupių asmenų.

Atskirti sunku

Šlampa pažastų sritys? Kaskart prieš sveikindamiesi nusišluostote delną? Nuo prakaito smirda batai. Atrodo, kad jūsų kūnu tiesiog žliaugia prakaitas? Anot medikų, atskirti ribą tarp normalaus prakaitavimo ir hiperhidrozės nėra lengva. Jeigu karštą dieną arba intensyviai dirbdami gausiai prakaituojate, vadinasi, organizmas atlieka vėsinimo funkciją.

Jeigu žmogus pradeda itin gausiai prakaituoti, derėtų apsilankyti pas gydytoją. Padidėjęs prakaitavimas gali rodyti, kad yra sutrikusi skydliaukės veikla, įspėti apie cukrinio diabeto ar infekcijų riziką. Be to, gausiau prakaituoja ir antsvorio turintys žmonės.

Gausų prakaitavimą gali sukelti lėtinės infekcinės, endokrininės, onkologinės, neurologinės ligos, nugaros smegenų pažeidimai.

Dažniausiai klimakterinio amžiaus moterims gausesnį prakaitavimą sukelia sutrikusi hormonų veikla. Hiperhidrozę gali sukelti ir alkoholizmas, kai kurių medikamentų, pavyzdžiui, propranololio, pilokarpino, antidepresantų vartojimas. Tačiau dažniausiai gausus prakaitavimas yra nekenksmingas ir išsiaiškinus ligos priežastis – pagydomos.

Burnos kvapas: skundžiasi kas ketvirtas

Rytais vengiate bučiuotis su mylimuoju, nes iš burnos dvelkia ne rožių vandenį primenantis aromatas? Nesijaudinkite. Dėl nuolatinio blogo burnos kvapo skundžiasi kas ketvirtas planetos gyventojas. Kai kurie net neįtaria, kad iš jų burnos dvelkia nemalonus kvapas.

Anot medikų, supuvusių kiaušinių kvapas gali būti ne tik sunkios ligos, bet ir netinkamos higienos, aštraus maisto bei prieskonių likučių, žalingų įpročių, pavyzdžiui, rūkymo arba alkoholinių gėrimų vartojimo, pasekmė.

Halitozę sukelia bakterijų paliekami sieros junginiai. Jos dažniausiai būna ant liežuvio, dantų ar tarpdančiuose. Ypač šių bakterijų padaugėja, kai žmogaus burna būna išdžiūvusi. Jos sausumą gali sukelti antidepresantų ar antibiotikų vartojimas, seilių liaukų pakitimai ar nuolatinis kvėpavimas pro burną.

Dantų ir dantenų ligos

Dantis šepetėliu valote du kartus per dieną, skalaujate skysčiu, o tarpdančiuose susikaupusius likučius šalinate siūlu? Tačiau vis tiek iš burnos sklinda blogas kvapas? Apie 90  nemalonaus burnos kvapo atvejų sukelia sugedę dantys, kariesas, dantų akmenys, parodontozė ir kt.

Kai žmogui yra dantenų uždegimas, ant dantų pradeda kauptis apnašos, kurios sukuria puikias sąlygas bakterijoms daugintis. Tuomet jos ima gaminti toksinus, kurie dirgina dantenas. Jeigu ši problema laiku neišsprendžiama, tuomet iš burnos ir toliau sklinda blogas kvapas, o liga pažeidžia žandikaulį. Vyresnio amžiaus žmonėms šis kvapas gali sklisti dėl netinkamai parinktų protezų.

Peršalimo ligos

Nemalonus kvapas gali varginti tuomet, kai asmuo serga peršalimo, nosies ir burnos ertmės ligomis. Tai būdinga ligoniams, kuriuos kamuoja chroniškas sinusitas, faringitas, tonzilitas ar bronchitas. Jeigu užgulė nosį, pasidarė sunku kvėpuoti ir pradėjo skauda gerklę, tuomet nepavyks išvengti ir nemalonaus kvapo.

Badavimas ir vidurių užkietėjimas

Mokslininkų atlikti tyrimai rodo, kad padidėjęs arba staigiai sumažėjęs kūno svoris gali sukelti blogą burnos kvapą. Badavimas arba per didelės pertraukos tarp valgymų taip pat daro didelę įtaką nemaloniam burnos kvapui.

Blogą burnos kvapą sukelia skrandžio, virškinimo trakto, gastrito, onkologinės, inkstų ligos, opos ir cukrinis diabetas. Pasirodo, kad itin didelę įtaką nemaloniam burnos kvapui daro ir tuštinimosi dažnumas. Jeigu dažnai užkietėja viduriai, gana greitai pradeda iš burnos sklisti ir nemalonus kvapas. Todėl derėtų valgyti daugiau maistinių skaidulų ir ląstelienos turinčių produktų.

Komentuoja Kauno Dainavos poliklinikos šeimos gydytoja Aušra Ulvydaitė

Kiekvienas žmogus prakaituoja savaip. Vieniems kūnas drėksta labiau, kitiems – mažiau. Jeigu pastebėjote, kad dažniau ir gausiau prakaituojate, pasikeitė prakaito kvapas, tuomet tai gali būti tam tikros ligos simptomas. Svarbu ieškoti priežasčių, kodėl taip įvyko.

Žmogus gali būti visiškai sveikas, tačiau galbūt jo kūno sudėjimas kitoks, aktyvesnės prakaito liaukos, kurios išskiria daugiau sekreto. Tačiau jis gali sirgti ir lėtinėmis, inkstų ligomis, tuberkulioze, cukriniu diabetu. Dažna gausaus prakaitavimo priežastis – skydliaukės veiklos sutrikimai, mažiems vaikams – vitamino D trūkumas.

Prakaitavimo negalima ir neįmanoma sustabdyti, nes tai normali organizmo funkcija. Taip pašalinami toksinai ir vėsinamas organizmas. Jeigu nemalonus prakaitavimas vargina kasdien, žmogus turėtų skirti daugiau dėmesio higienai.

Tačiau jei asmuo gausiau prakaituoja prieš renginius, viešą kalbėjimą ar kitus stresą keliančius įvykius, patartina išgerti raminančios arbatos arba medikamentų, kurie slopina vegetacinę nervų sistemą.

Esant aukštai aplinkos temperatūrai išvengti nemalonaus kvapo padeda švara ir šarminės higienos priemonės.

Jeigu nuolatos iš burnos sklinda nemalonus kvapas, būtina gerai išsivalyti dantis, stebėti, ar burnoje neatsirado opelių, žaizdelių, ar dantys sveiki ir nepažeisti karieso. Jeigu jie tvarkingi, reikia sekti, ar nesergama lėtiniu tonzilitu, pūline angina, sinusitu, ar nėra nosiaryklės sutrikimų.

Jeigu asmuo valgo greitai pagamintą ir sunkiai virškinamą maistą, dažnai iš burnos sklinda nemalonus kvapas. Tuomet reikia išgerti pieno ar suvalgyti varškės, kad jis sumažėtų. Taip pat padeda mėtų arbata. Tačiau geriausia priemonė, pašalinanti blogą burnos kvapą, tai antibakterinis skystis, kuris panaikina kur kas daugiau bakterijų nei šepetėlis.

ĮDOMU

Hipokratas jaunoms merginoms blogą burnos kvapą siūlė naikinti geriant vyną ir valgant anyžių bei krapų sėklas.

Nemalonus burnos kvapas nesklinda iš skrandžio. Jame yra vožtuvai ir sutraukiamieji raumenys, kurie išlaiko suvirškintą maistą jam skirtoje vietoje.

Kaip įvertinti burnos kvapą? Pridėti prie liežuvio šaknies ausų krapštuką, suvilgyti jį seilėmis ir po minutės jį uodžiant įvertinti kvapą. Taip pat galima paprašyti, kad artimasis įvertintų jūsų pro burną iškvėptą orą, išsivalyti tarpdančius ir po 30–45 sek. įvertinti jo kvapą.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!