Aišku viena, kad tai - visuomet rimtas organizmo signalas, jog kažkas netvarkoje. Kokios gi gali būti menstruacijų vėlavimo priežastys?

Normalus ciklas

Subrendusios moters menstruacijų ciklas priklauso nuo stabilaus hormonų lygio. Kiekvieną mėnesį organizmas rengiasi apvaisinimui, o to nesulaukęs, pašalina nereikalingą endometrinį audinį bei naujo ciklo metu keičia jį nauju. Endometrinio audinio pašalinimas ir yra menstruacijos.

Normaliomis sąlygomis menstruacijos turi būti reguliarios, kiekvienai moteriai - tam tikros pastovios trukmės. Vidutiniu ciklu laikomos 28-29 dienos, nors galimas svyravimas - 22-32 dienos. Galimas vėlavimas - 1-2 dienos.

Kas laikoma vėlavimu?

Menstruacijos, kaip ir moters organizmas apskritai, yra subtilus mechanizmas, kurį veikia išoriniai veiksniai. Todėl menstruacijų ritmas gali pakisti į vieną arba kitą pusę. Vėlavimu gydytojai laiko penkias ir daugiau dienų nuo to laiko, kai menstruacijos turi prasidėti.

Porą kartų į metus menstruacijos gali vėluoti, ir tai nelaikoma patologija absoliučiai sveikai moteriai. Tai susiję su išoriniais veiksniais ir vidine organizmo būsena. Tačiau jei vėlavimai yra reguliarūs, menstruacijos sutrikusios, tapo netipiškos arba skausmingos, o gal išvis dingo - tuomet reikia nedelsiant kreiptis į gydytojus.

Kodėl menstruacijos vėluoja?

Žinoma, pirmoji priežastis, apie kurią pagalvoja visos moterys, susidūrusios su vėluojančiomis menstruacijomis - nėštumas. Juk tai pati akivaizdžiausia priežastis. Atlikite nėštumo testą - jis patvirtins arba paneigs jūsų įtarimus.

Tačiau reikia prisiminti, kad testai būna skirtingi, ir labai ankstyvo metu gali parodyti neigiamą rezultatą. Todėl testą reikėtų atlikti kelis kartus trijų-penkių dienų intervalu. Jei vis dėlto testas neigiamas, o menstruacijos vėluoja, priežastį turėtų išsiaiškinti ginekologas, į kurį ir rekomenduojame kreiptis.

Galimos menstruacijų vėlavimo priežastys

Jų gali būti kelios.

Stresas, nervinimasis

Jei jūsų gyvenimas yra nesiliaujančių stresų virtinė, jūs nuolat įsitempusi, menstruacijos gali vėluoti, o po didžiulių sukrėtimų ir visai išnykti. Labai dažnai menstruacijos dingsta studentėms sesijos metu, jautrioms moterims svarbių projektų metu, esant emociniams sukrėtimams: artimųjų mirčiai, skyryboms, netgi prieš vestuves.

Todėl, jei jaučiate, jog kaltas gali būti stresas - papasakokite gydytojui aplinkybes. Beje, nuolatinis neišsimiegojimas, dažnos ligos ir audringi vakarėliai - taip pat stresas.

Norint sureguliuoti ciklą, būtina vartoti raminamuosius, mažiau jaudintis ir į gyvenimą žvelgti filosofiškai. Nemalonumai - laikinas reiškinys, reikia būti ramesniems. Jei stresas tapo nuolatiniu jūsų gyvenimo palydovu ir trukdo jūsų reprodukcinei sistemai funkcionuoti, kreipkitės į psichoanalitiką terapijai.

Svorio įtaka

Svoris gali daryti įtaką moterų reprodukcinei sveikatai. Jei moteris staigiai netenka svorio, jos menstruacijos gali laikinai išnykti arba vėluoti. Tai paaiškinama estrogeno ir progesterono deficitu. Poodiniai riebalai gamina nedidelį papildomą estrogeno kiekį ir kažkiek reguliuoja moters sveikatą.

Ir žinoma, estrogeno perteklius padidėjus kūno masei taip pat neigiamai veikia menstruacijas, jos gali nutrūkti, tapti skausmingos, vėluoti.

Pavojingos ir dietos, juk tai pirmiausia stresas organizmui, taip pat staigus svorio netekimas. Visa tai gali sutrikdyti moters reprodukcinę sveikatą. Todėl, jei norite būti sveika ir pagimdyti sveiką vaiką, rūpinkitės mityba.

Krūviai, ligos

Menstruacijas veikia dideli krūviai ir profesionalus sportas, sekinantys užsiėmimai ir sunkūs fiziniai krūviai su svarmenų kilnojimu. Jie padidina organizme adrenalino ir vyriško hormono testosterono lygį, mažina moteriškų hormonų, o tuo pačiu sulaiko menstruacijas.

Hormonų balansui įtaką daro ir kepenų bei inkstų ligos, kadangi jos dalyvauja hormonų metabolizme. Be to, svarbų vaidmenį kiaušidžių darbe vaidina chroniškos kiaušidžių, gimdos problemos ir endometriozė.

Menstruacijų ciklą veikia ir klimato pokyčiai - pavyzdžiui, išvyka žiemą į šiltus kraštus.

Vaistai

Dar viena galima priežastis - ekstrinės kontracepcijos priemonių vartojimas. Dėl jų organizme įvyksta hormonų perversmas, sutrinka kiaušidžių ir hipofizio veikla. Po tokio įsikišimo menstruacijų ciklas gali ilgam sutrikti.

Ne mažesnę įtaką stabiliam menstruacijų ciklui daro nekontroliuojamas antidepresantų ir kitų vaistų vartojimas. Jei reikia nuolat vartoti medikamentus, pasitarkite dėl jų įtakos menstruacijoms su ginekologu.

Menstruacijų ciklo sutrikimai - signalas, kad moters organizme yra problemų. Jei sutrikimai reguliarūs, kreipkitės į gydytojus. Ginekologas, reikalui esant skirs papildomus tyrimus.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)