Teko girdėti, kad kraujo užkrėtimą, vadinamąjį sepsį, ne visuomet įmanoma išgydyti. Ar tai tiesa?
Marijonas, 51 m.

Sepsio ištiktų pacientų sąmonė prislopinta, jų širdis plaka labai stipriai, o kraujospūdis žemas. Dažniausiai juo sergant kraujyje randama bakterijų.

Paprastai sepsis susiformuoja, kai kokioje nors organizmo vietoje atsiranda uždegimo židinys arba terpė užkratui patekti, pavyzdžiui, kateterio dūrio vieta. Iš čia į kraują pasklinda bakterijos. Su krauju jos gali pasiekti kitas organizmo vietas ir sudaryti naujus uždegimo židinius, kurie linkę susidaryti lėtesnės kraujotakos vietose, tokiose kaip gimda, tulžies pūslė ir panašiai.

Padės vitaminas C?

Kanadoje atliktas tyrimas rodo, kad viena vitamino C injekcija gali ne tik užkirsti kelią sepsiui atsirasti, bet ir sustabdyti jau prasidėjusią šią pavojingą ligą. „Tyrimas su sepsiu užkrėstomis pelėmis parodė, kad tiek anksti, tiek ir vėliau suleidus vitamino C, išgyvenimo tikimybė žymiai padidėjo“, - sako vienas tyrimo autorių dr. Karel Tyml.

Pasak jo, vitaminas C yra pigus ir saugus vartoti, kadangi jau anksčiau nustatyta, kad jo injekcijos nesukelia šalutinio poveikio. Paprastai sepsis gydomas stipriais antibiotikais.

Prieš atrandant antibiotikus, sepsio atvejų būdavo užregistruojama kur kas daugiau, nei po jų atradimo. Tačiau šiuo metu sepsis vėl paplitęs, nes bakterijos geba įgyti atsparumą vaistams.
Per pastarąjį dešimtmetį sepsio atvejų skaičius pasaulyje šoktelėjo daugiau nei du kartus. Besivystančiose šalyse sepsis sudaro net 60–80 proc. visų mirčių. Ten nuo sepsio kasmet miršta šeši milijonai kūdikių ir vaikų, apie šimtas tūkstančių nėščiųjų.

Komentuoja specialistas
Infektologas prof. habil. dr. Alvydas Laiškonis:

- Įtariant sepsį, aukščiausios kūno temperatūros pakilimo metu turi būti paimamas kraujo mėginys, kraujo pasėlio tyrimui. Tačiau didžiausia problema ta, kad net išauginus mikroorganizmą, sukėlusį šią infekciją, nebus aišku, kokiu antibiotiku pacientą gydyti. Kadangi pastaruoju metu sepsio sukėlėjai pasirodo esą atsparūs antibiotikams. Tuomet tenka ieškoti ypatingų kombinacijų, kad jos paveiktų sepsį sukėlusį mikroorganizmą.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!