Šiuos vaisius galime rasti parduotuvėse ir jie yra visiems gerai pažįstami, tačiau ne kiekvienas žinome jų naudingąsias savybes ar mokame jomis pasinaudoti.

Citrusiniai vaisiai – mažina cholesterolį ir gerina kraujotaką 

Anot studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovės Vaidos Kurpienės, visi citrusiniai vaisiai, pradedant žaliosiomis citrinomis ir baigiant visomis mandarinų rūšimis, yra kupini vitamino C. Būtent jis padeda sumažinti saulės daromą poveikį, reguliuoja riebalinių liaukų veiklą ir netgi padeda užkirsti kelią pigmentinių dėmių atsiradimui.

„Citrusai taip pat turi medžiagų, gerinančių kraujo apytaką, palengvinančių venų varikozės simptomus bei mažinančių kraujospūdį. Citrusinių vaisių žievelėse taip pat randama junginių, kurie efektyviai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, suteikia energijos“, – pasakoja Vaida Kurpienė.

Prekybininkai teigia, jog citrusiniai vaisiai yra bene labiausiai mėgstami tautiečių. „Sudarius perkamiausių vaisų sąrašą matosi, kad būtent tokie vaisiai kaip mandarinai, apelsinai, citrinos bei greipfrutai užima pirmąsias pozicijas. Apskritai, manone, kad citrusinių vaisių populiarumą lemia jų asortimento gausa“, – kalba prekybos tinklo „IKI“ Viešųjų ryšių vadovas Andrius Petraitis.

Kiviai – savigynai nuo vėžio ir regėjimo išsaugojimui

Anot mitybos specialistės, kiviai dėl ypatingos odelės struktūros puikiai išlaiko vitaminą C, o juos auginant, beveik nenaudojami pesticidai. Šis vaisius turi medžiagų, apsaugančių nuo akių ligų, tokių kaip geltonosios dėmės degeneracija. Atlikti tyrimai įrodė, kad kivių vartojimas gali padėti iki 36 proc. sustabdyti šią ligą.
„Tyrimai parodė, jog kiviuose esantys unikalūs antioksidantai padeda apsaugoti ląstelių DNR nuo oksidacinio pažeidimo bei vėžinių ląstelių dauginimosi. O turintiems tirštą kraują ir didesnę trombozės riziką, du kiviai per dieną gali padėti net iki 18 proc. ją sumažinti“, – pasakoja specialistė.

Bananai – padės mesti rūkyti ir įveikti depresiją

Prekybos tinklo atstovas A. Petraitis pastebi, jog bananai visais metų laikais yra pats populiariausias vaisius. Vaidos Kurpienės teigimu, bananai turi natūralų skrandžio rūgštingumą neutralizuojantį poveikį, kas yra naudinga kenčiantiems nuo rėmens. Taip pat juose esantis vitaminas B6 ir magnis gerina miego kokybę, o moterims kartu su kitomis medžiagomis palengvina PMS išreikštus simptomus.

„Bananus verta valgyti ir kai kamuoja liūdna nuotaika. Šis vaisius turi santykinai daug triptofano, kuris organizme perdirbamas į serotoniną, kitaip vadinamą laimės hormonu. Įsidėmėtina ir tai, jog šiame vaisiuje esantys vitaminai C, A, B6 ir B12 gali pagelbėti žmonėms metantiems rūkyti, o kalis ir magnis padeda organizmui sumažinti nikotino abstinencijos simptomus”, – pasakoja sveikos mitybos specialistė.

Mangai – laikantiems egzaminus bei nėščiosioms

Studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė teigia, jog nuotaiką gerinančios medžiagos turi ir mangai. Taip pat šie vaisiai turi savyje natūralaus cukraus, kuris skatina smegenų veiklą. Suvalgę šių vaisių jaučiamės energingesni bei veiklesni. Taip pat mangai turi ir glutamo rūgšties, kuri yra svarbi medžiaga atminčiai ir koncentracijai sustiprinti. 

„Mango vaisiuose esanti folio rūgštis yra būtina nėščiosioms, nes padeda išvengti vaisiaus apsigimimo bei persileidimo tikimybės, taip pat ji skirta gydyti megaloblastinei anemijai. O mango vaisiuje esantis vitaminas A gerina kaulų tankį”, – pasakoja Vaida Kurpienė.

Šaldytos uogos – atminčiai gerinti ir senatvę atitolinti

Mitybos specialistė teigia, jog dauguma uogų savyje turi mažiau cukrų ir daugiau antioksidantų nei vaisiai. Ką tik nuskintas uogas verta užsišaldyti, nes dauguma naudingų medžiagų, išskyrus vitaminą C, jose išlieka. Uogų vartojimas apsaugo ląsteles nuo senėjimo procesų, atminties silpimo vyresniame amžiuje bei mažina infarkto riziką. Antioksidantai – svarbus ginklas saugantis nuo vėžio ląstelių dauginimosi.

Anot prekybininkų, Lietuvoje šiais metais skaičiuojami bendrai didesni vaisių ir daržovių pardavimai. „Kaip jau minėjau, populiariausi – citrusai, nuo jų neatsilieka persimonai, obuoliai, kriaušės, vynuogės ir kiviai. Jau kelerius metus stebime tendenciją, jog kiekvienais metais vaisių žiemos pardavimai didesni, nei praėjusią žiemą, pavyzdžiui, šiemet citrusų pardavimai išaugo net ketvirtadaliu, dviem trečdaliais ūgtelėjo persimonų pardavimai, o mangų, granatų ir kitų egzotinių vaisių – apie 14 proc.“, – pasakoja prekybos tinklo atstovas.

Tuo tarpu Vaida Kurpienė rekomenduoja bent keturias dienas iš eilės valgyti skirtingus vaisius, kad gautume kuo įvairesnių medžiagų. O parduotuvėje rinktis tuos, nuo kurių lūžta prekybos centrų lentynos, kadangi tuo metu yra jų sezonas ir šių vaisių maistinė vertė – didesnė.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)