Jie suteikia sotumo

Riešutų nepavadinsi dietiniu produktu – dauguma gana kaloringi. Bet čia ir yra didžiausia jų vertybė – pakanka saujelės riešutų, kad kelias valandas jaustumėtės sotūs. O du – trys riešutai bus puikus užkandis prieš sporto klubą po darbo dienos, kai nevalia padauginti maisto, o energijos reikia.

Juose daug baltymų

Riešutai – puikus augalinių baltymų šaltinis. Kedro riešutuose esantis baltymas taip lengvai įsisavinamas, kad juos valgyti pataria vaikams ir besilaukiančioms moterims. Naudingos kedro riešutų ypatybės tuo nesibaigia. Kartu su amino rūgštimis kedro riešutai nepamainomi augančiam organizmui. Migdolų baltymas, o taip pat ir kalcis, geležis, fosforas ir B grupės vitaminai reikalingi, kad būtų sveiki dantys, plaukai ir oda.

Jie teikia energijos

Jei laukia svarbus susitikimas ar egzaminas, suvalgykite plytelę juodojo šokolado su lazdyno riešutais. Tai tikra energijos bomba, tinkamas maistas smegenims. Legendoje pasakojama, kad senovės Babilono gyventojai draudė nekilmingiems žmonėms valgyti graikinių riešutų, nes jie stimuliuoja smegenų veiklą. O kam prasčiokams būti per daug protingiems? Naudingos graikinių riešutų ypatybės vertos atskiros temos, vos keli riešutai per dieną suteikia žvalumo, aprūpina dideliu kiekiu antioksidantų.

Saugo nuo depresijos

Kokie riešutai labiausiai taiso nuotaiką? Kalis, fosforas, magnis, vitaminai A ir B, kurių yra braziliškuose riešutuose, padeda išlikti ramiems stresinėse situacijose, teigiamai veikia vyrų potenciją. Vos du riešutai per diena aprūpins jus būtina seleno doze. Salsvuose anakardžiuose yra geležies, kalcio, nikotino rūgšties ir daug vitaminų, saugančių nuo depresijos ir medžiagų apykaitos sutrikimų.

Paįvairins bet kokį patiekalą

Riešutų galima valgyti ryte, per pietus, vakare ar net desertui. Saldūs pekano riešutai dera su avižų koše pusryčiams, graikiniai riešutai tinka į sriubas ir daržovių patiekalus, taip pat į salotas. Makaronai skanu su naminiu pesto padažu, kuris gaminamas iš kedro riešutų, kietojo sūrio ir alyvuogių aliejaus. O ką jau kalbėti apie pyragus, keksus, tortus, kuriuose riešutų prieskonis išryškina vanilės, cinamono ir muskato riešuto aromatus.

Atsargiai – riešutai!

Viskas pasaulyje yra arba vaistai, arba nuodai – priklausomai nuo kiekio. Ši senovės išmintis ypač tinka, kalbant apie riešutus. Mažais kiekiais riešutai iš tiesų naudingi, nuo didelio jų kiekio apsunkstama, galimos alerginės reakcijos. Riešutai neturi sudaryti jūsų raciono pagrindo – tai tik skanus ir vertingas priedas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)