Mitas: man nėra galimybės užsikrėsti ŽPV, nes nesu turėjusi lytinių santykių

Netiesa. Šis virusas plinta ne tik mylintis bei gimdymo metu, bet ir kontaktiniu būdu, per odą ir gleivinių mikrotraumas. Taigi net ir lytiškai neaktyvi mergina, turėjusi itin artimą kontaktą su kitu asmeniu, kuris infekuotas ŽPV, jau gali užsikrėsti ŽPV.

Mitas: negaliu užsikrėsti ŽPV, nes turiu tik vieną seksualinį partnerį

Tai, kad tai yra jūsų pirmasis ir vienintelis seksualinis partneris, dar neužtikrina, jog praeityje jis nėra turėjęs kontakto su ŽPV užsikrėtusiais asmenimis. Tiesa, tyrimai rodo, jog kuo didesnis lytinių kontaktų skaičius, tuo didesnė ir rizika užsikrėsti ŽPV.

Mitas: prezervatyvai apsaugo nuo ŽPV

Tikrai ne, nes ŽPV gali būti ant prezervatyvu neapsaugotos vietos. Taigi prezervatyvai sumažina riziką apsikrėsti, tačiau 100 proc. neapsaugo.

Mitas: visi ŽPV tipai sukelia vėžį

Netiesa. Mokslininkai yra nustatę daugiau kaip 120 ŽPV tipų (genotipų), tačiau tik 14-a jų siejami su didele onkologine rizika. Dažniausiai, net 70 proc. ligos atvejų, sukelia didžiausios rizikos – 16-as ir 18-as – tipai.

Mitas: išsitirti – brangu

Pirmiausia, kiekviena 25–60 amžiaus moteris turi žinoti, kad pagal Lietuvoje veikiančią gimdos kaklelio vėžio prevencijos programą, ji kas trejus metu turi atlikti įprastinį citologinį PAP tyrimą. Šį tyrimą kompensuoja valstybė.

Tačiau įprastas PAP tyrimas neparodo, ar moteris užsikrėtusi ligą sukeliančiu didelės onkologinės rizikos ŽPV. Šio viruso infekciją parodo ŽPV tyrimas. Pastarasis nėra kompensuojamas, tačiau moteris pati turi nuspręsti, ar keliasdešimt eurų už ramybę yra daug ar mažai.

Mitas: vieną kartą atlikusi tyrimą ir gavusi neigiamą atsakymą, galiu būti rami

Pasikartosiu, pagal minėtą programą, įprastą PAP tyrimą yra būtina atlikti kas tris metus. Jeigu atlikus PAP ir ŽPV tyrimus rezultatas neigiamas, pacientė gali būti rami 3 metus. Gavusi teigiamą ŽPV tyrimo atsakymą, moteris pas gydytoją turi lankytis dažniau, kad laiku būtų užkirstas kelias ligai.

Mitas: ŽPV galima išgydyti

Deja, vaistų nuo ŽPV nėra, tačiau kiekvienas organizmas turi galimybę šį virusą išnaikinti pats. Viruso savaiminis išnykimas priklauso nuo organizmo imuninės sistemos stiprumo, viruso agresyvumo ir jo kiekio. Tiesa ir tai, kad žmogaus imuninė sistema gali numalšinti viruso agresyvumą, kad jis nekeltų grėsmės sveikatai net ir visiškai virusui neišnykstant.

Pabaigai gydytoja dr. Rūta Kurtinaitienė akcentuoja: „Taip jau yra, kad moterys pirmiausia rūpinasi kitais, o tik vėliau – savimi. Tačiau kaip mes galėsime pasirūpinti kitais, jeigu pačios nebūsime sveikos? Todėl kiekviena moteris privalo atidėti kasdienius darbus į šalį ir apsilankyti pas savo ginekologą, kuris atliks visus reikalingus prevencinius tyrimus. Gimdos kaklelio vėžys – viena iš nedaugelio onkologinių ligų, kurios, reguliariai lankantis pas gydytoją, galima išvengti.“

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)