Kasmet visame pasaulyje sepsis diagnozuojamas daugiau nei 20 milijonų žmonių, maždaug trečdalis jų miršta. Sergantįjį išgydyti galima, jei jam laiku suteikiama medicininė pagalba. Deja, šios infekcijos klinikiniai simptomai beveik nesiskiria nuo kitų susirgimų, todėl dažnai sepsį diagnozuoti yra sunku net ir specialistams.

Sepsis, arba sepsinė infekcija, – tai įvairių mikroorganizmų ir jų toksinų sukeliamas sunkus kraujo užkrėtimas, kuris pasireiškia sistemine uždegiminio atsako reakcija. Sepsį paprastai sukelia streptokokai, stafilokokai ir kitos gramneigiamos bakterijos. Kai gramneigiamų bakterijų toksinai patenka į kraują, prasideda sepsinis, kitaip bakterinis, sindromas.

Kas lemia sepsio atsiradimą?

Sepsio atsiradimą paprastai lemia gretutinės ligos, sumažėjęs organizmo atsparumas infekcijai, imuniteto slopinimas įvairiais medikamentais, taip pat dėl mikroorganizmų ir kitų ligų sukėlėjų atsiradęs didelis atsparumas antibiotikams, gausios invazinės medicininės procedūros.

Dažniausiai sepsis užklumpa:

vaikus arba vyresnio amžiaus žmones;
dažnai sergančius įvairiomis ligomis;
daug laiko praleidžiančius intensyviosios terapijos skyriuose;
tuos, kuriems atliekamos invazinės procedūros, pavyzdžiui, statomas intraveninis kateteris ar kvėpavimo vamzdelis;
turinčius įvairių traumų ir žaizdų.

Vitaminas C – geros savijautos garantas

Vitaminas C padeda „... organizmui įsisavinti geležį, tačiau ne iš mėsos, bet iš vaisių ir daržovių, kuriuose taip pat gausu vitamino C. Matyt, visi žino, kad vitaminas C stiprina imuninę sistemą, tačiau...“

Kaip atpažinti sepsį?

Sepsis pasireiškia dviem formomis: sisteminiu uždegiminio atsako sindromu ir bendrais organizmo intoksikacijos reiškiniais.

Pagrindiniai sepsio simptomai:

karščiavimas;
temperatūros pokyčiai (temperatūra gali pasiekti 38 °C ar nukristi žemiau 36 °C);
vėmimas, pykinimas;
padažnėjęs pulsas ir kvėpavimas;
išblyškusi oda;
intensyvūs širdies permušimai (pulsas dažnesnis nei 90 dūžių per min.);
bendras silpnumas;
apatija;
apetito stoka;
šaltkrėtis;
galvos skausmas;
nemiga;
susijaudinimas.

Kartais aptemsta sąmonė, liežuvis gali išsausėti, pasidengti apnašomis. Taip pat gali atsirasti bėrimų, mušti prakaitas, sumažėti kraujo spaudimas.

Kaip diagnozuojama klastinga liga?

Diagnozuoti sepsį gali būti labai sunku, nes infekcijos simptomai nėra išskirtiniai, jie panašūs į kitų ligų sukeliamus negalavimus. Jei ligoniui įtariamas sepsis, dažniausiai atliekamas kompleksinis testas, kuris tiksliai nustato infekciją: atliekami kraujo ir šlapimo tyrimai, paimamas žaizdos ir kvėpavimo takų sekretas. Jei tyrimai nepadeda nustatyti infekcijos, atliekamas vienas ar keli iš šių tyrimų: daroma rentgeno nuotrauka, atliekama kompiuterinė tomografija, ultragarso tyrimas arba magnetinis rezonansas.

Kaip gydomas sepsiu sergantis pacientas?

Sepsis paprastai gydomas ligoninėje, intensyviosios terapijos skyriuje. Ši infekcija gali sukelti organų pažeidimus bei mirtį, todėl turi būti pradėta gydyti nedelsiant. Iškart būtina paskirti antibiotikų ar antivirusinių vaistų.

Gydant sepsį svarbiausia kuo greičiau pašalinti infekcijos židinį. Taip pat gydymo metu rūpinamasi, kad nebūtų pažeisti kiti organai ir būtų išvengta komplikacijų. Besigydant labai svarbi ir tinkama, visavertė mityba. Maisto racione turėtų būti nemažai baltymų, be to, reikia vartoti kuo daugiau skysčių.

Galimos komplikacijos

Po sepsinės infekcijos gydymo pacientai dar kurį laiką yra stebimi. Norima įsitikinti, kad kraujo spaudimas susinormalizavo ir infekcija yra visiškai išgydyta. Tačiau visada išlieka komplikacijų rizika. Viena iš galimų komplikacijų – sepsinis šokas. Tai sunki sepsio forma, sukelianti ilgalaikį kraujo spaudimo padidėjimą.

Sepsis – tai žaibiška, itin pavojinga sisteminė imuninio atsako į uždegimą liga, kurios simptomai dažnai painiojami su kitų susirgimų simptomais. Todėl labai svarbi ankstyva ir diferencinė infekcijos diagnostika ir laiku paskirtas gydymas. Sepsis gali nualinti kiekvieną, tad būkite atsargūs, rūpinkitės visaverte mityba ir imuniteto stiprinimu, o pajutę minėtus simptomus, nedelsiant kreipkitės į gydytoją.