12
Kitas

Toliau

Aukščiausią vietą užėmė hipertenzijos (padidėjusio kraujospūdžio) mažinimo dieta, vadinamoji DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) dieta

1. DASH Diet

DASH sukurta siekiant sumažinti padidėjusį kraujospūdį, tai nėra universali dieta. Tačiau ekspertų komanda ją vienareikšmiškai išrinko pačia geriausia. Aukščiausi balai jai skirti už tai, kad ji užtikrina visavertę mitybą, yra saugi, užkerta kelią diabetui ar jį kontroliuoja, gerina širdies sveikatą. Būtent todėl jai pavyko įveikti daugelį kitų geriau žinomų dietų.

Bendras įvertinimas: 4,1 iš 5.

2. TLC dieta

„Therapeutic Lifestyle Changes“ („Terapiniai gyvenimo būdo pokyčiai“) arba TLC dieta yra labai rimtas mitybos planas, kurį sukūrė Nacionaliniai sveikatos institutai. Ši dieta neturi pastebimų trūkumų, ji itin veiksmingai palaiko širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą. Vienas ekspertas ją apibūdino kaip „itin sveiką, išbaigtą ir saugią dietą“.

Bendras įvertinimas: 4 iš 5

3. „Mayo Clinic“ dieta

„Mayo Clinic“ sudarytas mitybos planas, kurio tikslas – visam gyvenimui suformuoti įprotį taisyklingai maitintis. Itin aukšti įvertinimo balai šiai dietai skirti už tai, kad ji yra saugi, aprūpina visomis būtinomis maistinėmis medžiagomis ir užkerta kelią diabetui. Tačiau, ekspertų manymu, ji nėra labai veiksminga norintiems sulieknėti.

Bendras įvertinimas: 3,9 iš 5

4. Viduržemio regiono dieta

Šią dietą sudaro vaisiai ir daržovės, alyvuogių aliejus, žuvis ir kiti sveiki produktai, todėl ji ir įvertinta aukštais balais. Dauguma ekspertų ją vertino teigiamai, todėl ji atsidūrė vienoje aukščiausių reitingo pozicijų.

Bendras įvertinimas: 3,9 iš 5

5. „Weight Watchers“ dieta

„Weight Watchers“ („Svorio sergėtojų“) dieta yra protingai sudarytas, veiksmingas mitybos planas. Kitas komercines dietas ji pranoko daugeliu aspektų, įskaitant trumpalaikį ir ilgalaikį svorio sumažėjimą ir tai, kad jos lengva laikytis. Be to, ekspertų teigimu, ji užtikrina visas reikalingas maistines medžiagas. Be kitų teigiamų pusių, dar paminėtinos: grupės paramos svarba, daug vaisių ir daržovių, atlaidumas atsitiktiniams nusižengimams.

Bendras įvertinimas: 3,9 iš 5

6. Fleksitarinė (pusiau vegetarinė) dieta

Fleksitarinė dieta įvertinta aukštesniais balais nei kitos panašaus pobūdžio dietos, nes ji užtikrina visavertę mitybą, jos lengva laikytis ir ji ilgam padeda atsikratyti antsvorio. Vienas komisijos narys pabrėžė, kad šis mitybos režimas tinka visai šeimai, kitas narys pareiškė, kad tai labai geras mitybos planas.
Bendras vertinimas: 3,8 iš 5

7. Volumetrinė Dieta

Volumetrinis mitybos planas įveikė varžovus daugelyje kategorijų. Aukščiausius balus ši dieta gavo už tai, kad yra saugi ir užtikrina visas būtiniausias maistines medžiagas. Ekspertų teigimu, tokia mityba palankiai veikia širdį ir užkerta kelią diabetui. „Toks mitybos režimas tinka visiems“, – pasakė ekspertas.

Bendras įvertinimas: 3,8 iš 5

8. „Jenny Craig“ dieta

„Jenny Craig“ dieta ekspertams patiko, nes jos lengva laikytis, ji užtikrina visas būtina medžiagas ir yra saugi, be to, ji rūpinasi ir emocijomis. Tačiau, anot ekspertų, ji ne itin veiksmingai apsaugo nuo širdies ligų ir diabeto. Be to, jų manymu, ne visiems žmonėms lengva jos laikytis.

Bendras įvertinimas: 3,7 iš 5

9. „The Biggest Loser“ dieta

„The Biggest Loser“ dieta aukščiausius balus gavo už tai, kad veiksminga trumpam metant svorį, yra saugi ir puikiai apsaugo nuo diabeto. Širdies ir kraujagyslių sistemos ligų prevencijos srityje ji įvertinta vidutiniais balais. Bet dauguma komisijos narių pastebėjo, kad įvairiausių dietų jūroje ji nėra kažkuo išskirtinė, nebent tik tuo, kad naudojasi populiariojo televizijos projekto šlove.

Bendras įvertinimas: 3,6 iš 5

10. Ornisho dieta

Ornisho dietą ekspertai vertino nevienareikšmiškai. Viena vertus, ji užtikrina visas būtinas maistines medžiaga, yra saugi ir itin palankiai veikia širdį. Kita vertus, ji gana griežta, ir jos laikytis gali toli gražu ne kiekvienas.

Bendras įvertinimas: 3,6 iš 5

11. Tradicinė Azijos dieta

Azijos dieta puikiai tinka norintiems laikytis konkretaus mitybos plano. Ji yra geriausiai vertinamų dietų viduryje. Aukštus balus ekspertai jai suteikė už tai, kad užtikrina visas būtinas maisto medžiagas ir yra saugi. Vis dėlto jiems sukėlė abejonių, ar tokia dieta veiksminga norintiems atsikratyti atliekamų kilogramų.

Bendras įvertinimas: 3,5 iš 5

12. Vegetarinė dieta

Vegetarinė mityba labai palanki sveikatai. Ekspertų teigimu, jos laikantis galima gana greit numesti nereikalingus kilogramus, ji taip pat yra veiksminga ir vertinant kitus kriterijus – aprūpina organizmą visomis būtinomis medžiagomis ir palankia veikia širdį.

Bendras įvertinimas: 3,5 iš 5

13. Priešuždegiminė dieta

Nors Priešuždegiminė dieta („Anti-Inflamatory Diet“) užtikrina visas organizmui būtinas medžiagas, ekspertams ji kelia abejonių. „Daugumai amerikiečių nepakenktų laikytis kai kurių šios dietos principų, ypač valgyti daugiau vaisių ir daržovių, – sako vienas ekspertas. – Tačiau nėra mokslinių įrodymų, kad ši dieta mažina uždegiminius procesus organizme ir todėl mažėja svoris.“

Bendras įvertinimas: 3,3 iš 5

14. „ Slim-Fast“ dieta

Greito lieknėjimo dieta „Slim-Fast“, ekspertų nuomone, yra gana veiksminga. Svorio metimo kategorijoje ji įveikė nemažai kitų dietų, be to, ji veiksminga ir sergantiems diabetu. Ji labai aiškiai apibrėžta, todėl jos gana paprasta laikytis. Tačiau vertinant teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai, ji surinko daug mažiau balų nei kitos mitybos sistemos.

Bendras įvertinimas: 3,3 iš 5

15. „Spark Solution“ dieta

„Spark Solution“ dietos pagrindas – maistingas, tačiau nekaloringas maistas, kuris gerina medžiagų apykaitą, ir fiziniai pratimai. Nors ji nėra itin novatoriška, tai pakankamai nebloga dieta, kuri veiksminga norintiems numesti svorio ir vėliau jo nepriaugti. Kaip pasakė vienas ekspertas: Tai „išsami programa, kuri gali padėti išsiugdyti sveikesnius mitybos įpročius“.

Bendras įvertinimas: 3,3 iš 5

16. „Flat Belly“ dieta

„Flat Belly“ (plokščio pilvo) dieta
„Flat Belly“ dieta atsidūrė reitingo viduryje, nes dauguma ekspertų ją įvertino vidutiniais balais. Aukštus balus ji gavo saugumo ir maistinių medžiagų balanso kategorijose.

Bendras įvertinimas: 3,2 iš 5

12
Kitas

Toliau

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)