Moterys plinka taip pat, kaip vyrai

Niujorko Ročesterio universiteto dermatologijos profesorės Mary Gail Mercurio teigimu, vyrai paprastai plinka M raidės forma – kai plaukai išretėja virš kaktos, arba jiems nuplinka visas pakaušis. O moterys paprastai neplinka pagal plaukų liniją. „Dažniausiai moterims plaukai išretėja viršugalvyje“, – sako dr. M. G. Mercurio. Todėl neverta pernelyg nerimauti, net kai trenkant ar tvarkant plaukus plaukai krenta saujomis – tikimybė visiškai nuplikti yra gana nedidelė. Paprastai moterims jie tik išretėja viršugalvyje. Tai, kaip retėja plaukai, moteris dažniausiai paveldi iš kitų šeimos narių, tačiau tam turi įtakos ir hormoniniai pokyčiai bei bendras organizmo senėjimas.

Plaukai slenka, kai organizme per didelis testosterono kiekis 

Nuo testosterono pertekliaus organizme nei vyrai, nei moterys neplinka, tačiau šis hormonas vis dėlto vaidina svarbų vaidmenį šiame procese. Organizme testosteronas virsta dihidrotestosteronu (DHT), ir šis procesas kenkia plauko folikului, aiškina dr. M. G. Mercurio. Tad žmonės, kurių organizme testosteronas labai veiksmingai verčiamas DHT, netenka daugiau plaukų, nei tie, kurių organizmas ne toks veiksmingas. Tokiu atveju gydytojas gali išrašyti jums antiandrogenų – vaistų, blokuojančių hormonų poveikį plauko folikulams, sako Klivlando klinikos Ohajuje dermatologė Melissa Piliang.

Plaukai slenka nuo kontraceptikų

„Nemažai androgenų (vyriškų hormonų) veikia plauko folikulą, ir plaukas tampa plonesnis ir silnesnis“, – sako dr. M. Piliang. Kai kurių rūšių progesteronas (hormonas, kurio yra geriamuosiuose kontraceptikuose) turi tokį patį poveikį kaip androgenai, sako dr. M. Piliang. Vis dėlto plaukų slinkimas labiau gresia toms moterims, kurios geria senesnės kartos kontraceptikus. „Naujesnės kartos preparatai sukelia mažiau šalutinių poveikių ir neturi androgenų“, – sako dr. M. Piliang. Gydytojai net gali išrašyti kontraceptinių vaistų specialiai nuo plaukų slinkimo, priduria ji. Pasikalbėkite su savo gydytoju ir paprašykite išrašyti jums labiausiai tinkančius vaistus, ypač jei jūsų šeimoje būta plaukų išretėjimo atvejų.

Plaukai išretėja negrįžtamai

Nebūtinai. Kartais tai laikinas reiškinys. Daugumai moterų plaukai ima slinkti po gimdymo, kai hormonai grįžta į ankstesnį, iki gimdymo buvusį lygį, sako dr. M. Piliang, tačiau jie atauga po kelių mėnesių. Be to, dauguma moterų laikosi dietų, o tai taip pat neigiamai atsiliepia plaukams. „Moterims daug dažniau nei vyrams trūksta geležies ir cinko“, – sako dr. M. Piliang. Abi šios medžiagos yra stiprių plaukų pagrindas, tad kai jų trūksta, plaukai ima silpnėti. Stiprinkite plaukus valgydamos daugiau šių medžiagų turinčių produktų, pavyzdžiui, pupelių ir austrių. Taip pat galima gerti papildus, tačiau visų pirma reikėtų pasitarti su gydytoju. Taip pat patariama vengti ekstremalių dietų, nes jų laikydamosi me netenkame ne tik atliekamų kilogramų, bet ir organizmui būtinų maistinių medžiagų, įspėja dr. M. Piliang.

Plaukai slenka nuo streso

Labai dažnai mes linkę viską, taip pat ir plaukų slinkimą paaiškinti stresu. Iš dalies tai tiesa, tačiau stresas turi būti didesnis, nei jaudulys, kurį patiriame ruošdamosi svarbiai prezentacijai darbe arba susipykusios su sutuoktiniu. Plaukų augimo ciklą gali sutrikdyti stiprus organizmo patiriamas stresas, pavyzdžiui, operacija arba liga, tada plaukai ima slinkti pirma laiko, sako dr. M. G. Mercurio. Tokį plaukų slinkimą gali išprovokuoti ir gimdymas, teigia Amerikos plaukų slinkimo asociacija. Paprastai stresui pasibaigus, plaukai nustoja slinkti. Kai kurie ekspertai tiki, kad plaukai gali slinkti patyrus emocinį stresą, pavyzdžiui, mylimo žmogaus netektį, tačiau svarių įrodymų mokslininkai pateikti negali, sako dr. M. G. Mercurio.

Plaukai ima retėti su amžiumi

Taip gali būti, ypač jei moters giminėje yra buvę tokių atvejų, kai plaukai pradeda retėti sulaukus dvidešimt kelerių metų ar net anksčiau. „Moterims plaukai gali pradėti slinkti dar paauglystėje ir ilgainiui su amžiumi progresuoti“, sako dr. M. G. Mercurio. Viena iš ankstyvo plaukų išretėjimo priežasčių – hormonų problemos. „Moterų organizme gali sutrikti vyriškų hormonų pusiausvyra, ir tai gali paskatinti plaukų slinkimą“, – sako dr. M. Piliang. Tai vadinama policistiniu kiaušidžių sindromu, ir taip pat gali sukelti nereguliarias mėnesines, padidintą kūno ir veido plaukuotumą ir spuogus. Tačiau jaunoms moterims plaukai slenka ne tik dėl hormonų. „Jaunos moterys kenčia nuo maistinių medžiagų stokos, valgymo sutrikimų arba patiria tikrai didelį stresą“, – sako dr. M. Piliang.

Plaukų slinkimą gali sustabdyti biotinas

Vaistinėje daugybė papildų, skirtų stiprinti plaukus ir nagus. Daugumos jų sudėtyje yra biotino, kuris yra B grupės vitaminas. B grupės vitaminai yra sveikų plaukų pagrindas, nes jie spartina medžiagų apykaitą ir paverčia maistą energija. Nors plaukai išties gali pradėti slinkti, kai organizme trūksta biotino, šio vitamino deficitas organizme yra gana retas reiškinys. „Biotiną patariama vartoti tik tuo atveju, jei plaukai skilinėja“, – sako dr. Mercurio. Jis stiprina plaukus, tačiau nėra pagrįstų įrodymų, kad šis vitaminas stabdo hormoninių problemų sukeltą ar genetiškai paveldėtą plaukų slinkimą. Pastaruoju atveju jums greičiausiai reikės stipresnių preparatų, kuriuos gali išrašyti gydytojas.

Plaukai slenka nuo per dažno trinkimo šampūnu

Pastaruoju metu populiarėja garsenybių ir tinklaraštininkių propaguojamas judėjimas „be šampūno“. Teigiama, kad netrenkant galvos šampūnu, plaukai tampa gražesni, sveikesni ir tankesni. „Paprastai daugiausia plaukų išslenka vonioje, – sako dr. M. Piliang. – Todėl moterys ir susieja plaukų slinkimą su trinkimu“. Tačiau nėra moksliškai įrodyta, kad plaukai slenka nuo dažno plovimo šampūnu. Tiesą sakant, plaukams labiau kenkia, kai jų netrenkame. „Šampūnas nuplauna galvos odos riebalus, kuriuose yra plaukų slinkimą skatinančių hormonų“, – sako dr. M. Piliang. Purvinuose plaukuose atsiranda pleiskanų, kurios stabdo plaukų augimą. Reguliariai trinkite galvą ir nepamirškite, kad kasdien mums natūraliai iškrenta 100–150 plaukų, sako dr. M. Piliang.

Plaukai slenka nuo saulės

Be abejonės, jei ilgai būsite saulėkaitoje vienplaukės, neištepusios galvos odos apsauga nuo saulės, nudegsite odą, tačiau plaukai nuo to nenuslinks. Tiesą sakant, sveikiems plaukams būtinas vitaminas D, kurį organizmas gamina su maistu arba gavęs saulės spindulių. „Vitaminas D labai svarbus plaukų ciklui, – sako dr. M. Piliang. – Jis paspartina plauko perėjimą iš ilsėjimosi į augimo fazę.“ O kai šio vitamino trūksta, plaukai gali pradėti slinkti. Odos farmakologijos ir fiziologijos instituto tyrimas parodė, kad moterų, kurioms būdingas moteriško tipo nuplikimas, organizme vitamino D kiekis gerokai mažesnis nei tų moterų, kurioms jis nebūdingas. Jei saulėje būnate nedaug, pasistenkite į savo valgiaraštį įtraukti kuo daugiau produktų, turinčių vitamino D.

Plaukai silpnėja nuo dažymo

Dažydamos plaukus nenupliksite, bet jei dažysite neprofesionaliai ir netinkamai, plaukai gali susilpnėti. „Kai naudojamos itin stiprios priemonės, plaukai susilpnėja, ima lūžinėti“, – sako dr. Mercurio. Plaukams kenkia per stiprus šviesinimas, tiesinimas (ir karštu tiesintuvu, ir cheminėmis medžiagomis), džiovinimas. Taip pat plaukai nemėgsta, kai juos tempiame, pavyzdžiui, piname kietas kasas, rišame uodegas ar priauginame, nuo tokių procedūrų ilgainiui jie silpnėja. „Kai plaukai ilgą laiką yra stipriai tempiami, pažeidžiama jų augimo dalis, jie silpnėja“ – sako dr. M. Piliang. Jei pastebėjote, kad plaukai lūžinėja, tai ženklas, kad su jais reikia elgtis švelniau ir kaskart naudoti nuo karščio apsaugančias priemones.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)