Antsvoris ir nesubalansuota mityba

Vyrai, kurių kūno masės indeksas gerokai viršija normas, rizikuoja turėti nekokybišką spermą labiau už tuos, kurie antsvorio neturi ir maitinasi sveikai. Tyrimų duomenimis, vyrų, kurių maisto racionas subalansuotas ir pilnavertis, spermos kokybė yra kur kas geresnė nei tų, kurie piktnaudžiauja greituoju maistu. Tokiame maiste esantys konservantai, dažikliai ir skonio stiprikliai skatina organizme kauptis laisvuosius radikalus, kurie daro neigiamą įtaką ir sėklidėms. Vaisingumo specialistai į savo maisto racioną ragina įtraukti kuo daugiau produktų, turinčių du vitaminus.

Vitaminas C. Jo gausu citrusiniuose vaisiuose, graikiniuose riešutuose, pomidoruose, pupelėse, kopūstuose, serbentuose.
Vitaminas E. Šio vitamino gausite iš špinatų, kukurūzų, alyvuogių, kviečių, avokadų, saulėgrąžų aliejaus.Organizmui reikalingų elementų trūkumas

Nesubalansuotas maisto racionas ir nuolatinis skubėjimas lemia tai, jog organizmui ima stigti pačių reikalingiausių elementų. Vyrams, siekiantiems išvengti nevaisingumo problemų, patariama ypatingą dėmesį skirti dviems elementams.

Cinkas. Ši medžiaga ne tik skatina spermatozoidų gamybą, bet ir didina hormonų kiekį organizme, skatina lytinį potraukį. Daugiausiai cinko yra jūros gėrybėse, riešutuose, moliūgų ir sezamų sėklose, jautienoje.
Selenas. Šis elementas reikalingas testosterono gamybai. Selenas gerina spermatozoidų gamybą, jų judėjimą ir reguliuoja lytinį potraukį. Pagrindiniai seleno šaltiniai: grybai, kviečiai, brazilinių bertoletijų riešutai.

Šilumos neigiama įtaka

„20 min. praleidus iki 80 °C įkaitintoje saunoje, spermos kokybės rodikliai itin suprastėja, o susinormalizuoja tik po 5 savaičių.“ Karštis neigiamai veikia spermos kokybę, lemia spermatozoidų kiekio ir judrumo sumažėjimą. Tyrimų duomenimis, 20 min. praleidus iki 80 °C įkaitintoje saunoje, spermos kokybės rodikliai itin suprastėja, o susinormalizuoja tik po 5 savaičių.

Vaisingumo specialistai pataria: jei planuojate pradėti kūdikį, kelis mėnesius vertėtų susilaikyti nuo pirčių ir karštų vonių. Taip pat griežtai draudžiama dirbti kompiuteriu, laikant jį ant kelių, – šis įprotis gali prišaukti lytinių liaukų perkaitimą ir neigiamai paveikti jų pagrindines funkcijas. Dėl tos pačios priežasties nepatariama naudotis šildomos sėdynės funkcija automobiliuose.

Tabako ir marihuanos rūkymas

Spermos kokybei itin kenkia rūkymasRūkymas laikomas didžiausia padažnėjusio vyrų nevaisingumo priežastimi. Rūkymas daro neigiamą biologinį poveikį spermatozoidams, sumažina proteino lygį vyro organizme ir trikdo hormonų pusiausvyrą, taip pakenkdamas spermos kokybei. Šis žalingas įprotis mažina spermatozoidų skaičių ir judrumą.

Gydytojai perspėja, jog marihuanos rūkymas spermatozoidų reprodukcinę veiklą gali paveikti neatitaisomai. Vyriškumui grėsmę kelia ne tik aktyvus, bet ir pasyvus rūkymas.

Alkoholio vartojimas

Alkoholis tiesiogiai veikia testosteroną gaminančias ląsteles, slopina lytinę trauką, stabdo erekciją, sukelia impotenciją. Negana to, plastikiniuose alkoholinių gėrimų buteliuose esantys chemikalai taip pat neigiamai veikia vyrų reprodukcinę sistemą. Alkoholio vartojimas itin pavojingas paauglystėje ir brendimo metu.

Mobiliųjų telefonų įtaka

Mobiliųjų telefonų skleidžiamos elektromagnetinės bangos neigiamai veikia spermatozoidų kiekybę ir kokybę. Vengrijos mokslininkų atlikto tyrimo metu paaiškėjo, jog vyrų, kurie mobilųjį telefoną nešiojosi kelnių kišenėje, spermos kokybė suprastėjo 20–30 %. Jungtinių Amerikos Valstijų mokslininkai paskelbė dar labiau šokiruojančius tyrimų rezultatus: kuo ilgiau per parą vyrai kalbėjo telefonu, tuo mažiau spermatozoidų buvo rasta jų spermoje.

Per ankšti apatiniai drabužiai

Vaisingumo specialistai vyrams pataria atkreipti dėmesį ir į nešiojamus apatinius drabužius. Nepatartina dėvėti tampriai apgulančių glaudžių Jos turėtų būti laisvos, patogios, pasiūtos iš natūralaus pluošto. Nuolatinis ankštų apatinių ir pernelyg aptemptų kelnių dėvėjimas daro neigiamą įtaką spermos kiekybei.

Darbe ar šeimoje patiriamas stresas

Beveik pusė visų nevaisingumo priežasčių vadinamos „neišaiškintomis“, kuomet vienos aiškios priežasties nustatyti nepavyksta net medikams. Tačiau vaisingumo specialistai įsitikinę – nuolat darbe ar šeimoje patiriamas stresas taip pat gali daryti tiesioginę įtaką vyriškumui. Ilgalaikis stresas ir su juo susijusios psichologinės problemos veikia visų organų funkcijas, iššaukia hormonų svyravimus, slopina lytinę trauką, blogina spermos kokybę ir testosterono gamybą. Užsitęsusios pastangos susilaukti kūdikio porai dažnai sukelia daug streso, kuris dar labiau apsunkina situaciją. Tokiu atveju patariama kreiptis į sveikatos specialistus.

Tyrimų duomenimis, Lietuvoje gyvena daugiau kaip 50 tūkst. nevaisingų šeimų. Vienintelis būdas išsaugoti vyriškumą – nuolat rūpintis savo sveikata ir atsisakyti to, kas žalinga organizmui. Būkite sveiki, vyrai!