Pasaulyje sparčiai populiarėjanti kava su sviestu, pasak dietologų, nėra labai sveikas produktas, ypač tiems, kurių cholesterolio kiekis kraujyje yra padidėjęs.

Dėmesys produktams

Yra teigiančių, kad būtinas tik tam tikras sviestas ir tam tikra kavos rūšis, tačiau internete apstu variantų, kai viskas pakankamai puikiai pavyksta su įprastiniais produktais. Vis dėlto, kadangi kava su sviestu gerina smegenų darbą ir šalina poreikį užkandžiauti, reikėtų pasirūpinti, kad ir šio gėrimo ingredientai būtų naudingi organizmui.

Kavos pupelės turėtų būti natūralios, užaugintos be chemikalų. Sviestas – iš žole maitintų karvių pieno. Teigiama, kad tik toks sviestas reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, turi pakankamai omega-6 ir omega-3 riebiųjų rūgščių. Be to, yra puikus vitamino K šaltinis. Ilgą laiką vartojant tokį sviestą, pagerėja smegenų veikla ir hormonų apykaita. Kai kurie receptai pataria vartoti lydytą sviestą „ghee“.

Tokią kavą galima gardinti kokoso ir palmių aliejais. Užsienietiškuose receptuose jie įvardijami kaip MCT – middle chain triglyceride, dėl to, kad turi vidutinės grandies polinesočiosiųjų rūgščių.

Ne tik kava

Gėrimo skonis - kreminis, šiek tiek salstelėjęs, dėl sviesto bei primena balintą, šiek tiek karamelinio skonio kavą. Tačiau, pasirodo, taip galima gerti ne tik kavą. Pavyzdžiui, vienas panašių receptų – Tibeto arbata su jako sviestu – egzistuoja tūkstantmečius. Ji primena putojantį kokteilį iš žolelių, sviesto ir druskos. Tibetiečiai gerdavo šią arbatą prieš pradėdami svarbius darbus.

Paruošimas

Paruoškite puodelį organiškos kavos prancūziškame prese, kavos aparatu ar kita jūsų turima įranga, tam, kad neliktų kavos nuosėdų. Į elektrinį maišytuvą ar į indą, tinkanti plakti su elektriniu trintuvu, supilkite kavą, įdėkite vieną valgomąjį šaukštą kokosų aliejaus, vieną arbatinį šaukštelį sviesto, šiek tiek vanilės. Jei mėgstate saldžiai – kelis lašus stevijos (saldiklio) ekstrakto. Viską gerai išplakite. Kava taps balintos kavos spalvos, o ant viršaus susidarys nedidelė putelė.

Komentaras

Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė:

- Jei žmogui skanu, tegul jis geria kavą su sviestu. Tačiau šiek tiek paanalizavus sudedamąsias dalis, lietuviai kol kas menkai teužsimena apie aliejus, kurie turėtų būti dedami į šią kavą. Pagrindinė tokios kavos sveikatinanti medžiaga ir yra vidutinės grandies polinesočiosios rūgštys, turinčios teigiamą poveikį sveikatai.

Jei vartosime tokią kavos modifikaciją, visų pirma, tai bus nemažai kalorijų, be to – neabejotinai gausime daug sočiųjų riebiųjų rūgščių. Kadangi jų yra tikrai įvairiuose kasdieniuose produktuose – greičiausiai per dieną suvartotume per didelį sočiųjų riebiųjų rūgščių kiekį, o jos atsakingos už aterosklerozės formavimąsi, padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje. Tad turintiems padidėjusį jo kiekį – tokia kava nebūtų naudinga sveikatai. Taigi vertinti reiktų individualiai ir remtis ne tik skoniu.
Keisti šiuo gėrimu pusryčius nuolat nepatarčiau. Pirmiausia dėl labai neįvairios maistinės vertės, o ir didelio riebalų kiekio. Pusryčiams labiau tiktų sudėtiniai angliavandeniai. Bet kartais – kodėl gi ne.