Mūsų visuomenė apsėsta produktų, kurių etiketėse pažymėta „liesas“, „neriebus“ ar „be riebalų“, manijos. Tačiau dažniausiai šios etiketės klaidina pirkėjus, nes didžioji dauguma produktų, pažymėtų kaip „neriebus“ ar „be riebalų“, yra rafinuoti ir apdoroti, ir riebalai juose pakeisti pridėjus daugiau cukraus. O cukrus nėra sveikas riebalų pakaitalas. Iš tiesų, dauguma riebalų yra labai naudingi organizmui, gerina savijautą ir net skatina svorio mažėjimą.

Mūsų organizmui reikia riebalų, kad jis tinkamai funkcionuotų. Be to, dauguma organizmui reikalingų vitaminų, tokių kaip A, D, E ir K tirpsta riebaluose, o tai reškia, kad organizmas juos gali įsisavinti tik jei kartu vartojamas riebalų turintis maistas.
Pateikiame 5 riebalų turinčių produktų, kuriuos patartina įtraukti į savo racioną, tipus. Jie ne tik gerina savijautą, bet ir mažina apetitą, tad kūnas nejaus bado.

Riešutai

Riešutai yra dietinis maistas, be to, juose yra daugybė nuostabiausių maistinių medžiagų, sveikųjų riebalų ir baltymų. Riešutai yra vienas iš geriausių alfa linolinės rūgšties (širdies sveikatą gerinančios omega-3 rūgšties) šaltinių. Omega-3 rūgštys turi daug labai palankiai organizmą veikiančių savybių – nuo cholesterolio mažinimo iki ligų prevencijos. Juose daug L-arginino – tai amino rūgštis, kuri, kaip įrodyta, gerina imunitetą, skatina žaizdų gijimą, didina kraujagyslių tonusą ir padeda sergant širdies ir kraujagyslių ligomis. Be to, riešutuose yra tirpiosios ląstelienos ir vitamino E. Ląsteliena padeda sumažinti organizme cholesterolio ir gliukozės kiekį, vitaminas E yra galingas antioksidantas. Vitaminas E yra būtinas norint užtikrinti sklandų imuninės sistemos funkcionavimą, turėti sveiką odą, be to, jis padeda atitaisyti pažeistą DNR.

Rekomenduojame migdolus, graikinius riešutus ir bertoletijas. Dėkite jų į tirštuosius koktelius, maistinius batonėlius, salotas, riešutų, sėklų ir džiovintų vaisių mišinius arba valgykite vienus. Taip pat patariama valgyti riešutų sviestą – jis ne tik skanus, bet jame gausu maistinių medžiagų.

Avokadai

Avokadai yra nuostabūs vaisiai, juose daugybė organizmui naudingų maistinių medžiagų. Jie yra glutationo – galingo antioksidanto, kuris išvalo ir apsaugo organizmą, detoksikuoja, padeda pašalinti sunkiuosius metalus ir kovoja su laisvaisiais radikalais – šaltinis. Glutationas padeda palaikyti sveiką imuninę sistemą ir lėtina senėjimą. Avokaduose taip pat daug folato, kuris mažina širdies ligų ir infarkto riziką. Taip pat avokadai yra geriausias augalinio vitamino E šaltinis, šis vitaminas padeda apsisaugoti nuo daugybės ligų ir puoselėja sveikatą.
Avokadai ne tik patys turi daug maistinių medžiagų, bet, kaip parodė tyrimai, kai kurias maistines medžiagas organizmas geriau įsisavina, jei jos vartojamos kartu su avokadais. Mėgaukitės avokadais ant sumuštinio, salotose arba tirštuosiuose kokteiliuose.

Kokosų aliejus

Produktai iš kokoso labai palankiai veikia sveikatą, o kokosų aliejus labai tinka maisto gaminimui. Juo galima skaninti tirštuosius kokteilius, avižinę košę ar kitus patiekalus. kokosų aliejus turi antimikrobinį, antibakterinį ir priešvėžinį poveikį. Jis pagerina virškinimą, padeda įsisavinti maistines medžiagas, gerina žarnyno sveikatą. Be to, jis palankiai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą ir padeda sergant II tipo diabetu. Kokosų aliejus stiprina kepenų ir inkstų sveikatą ir imuninę sistemą. Be to, jis spartina medžiagų apykaitą, suteikia energijos, padeda palaikyti normalų svorį.

Kokosų aliejus įgijo blogą reputaciją visų pirma dėl to, kad jis yra sudarytas daugiausiai iš sočiųjų riebalų, kurių, kaip rekomenduojama, mes turėtume vengti. Tačiau kokoso aliejuje esantys sotieji riebalai skiriasi nuo gyvulinės kilmės sočiųjų riebalų. Kokosų aliejuje esančios riebalų rūgštys yra vidutinio ilgio grandinės trigliceridai, kuriuos organizmas lengvai įsisavina ir paverčia energija. Tyrimai parodo, kad šios riebalų rūgštys gali pagerinti medžiagų apykaitą, skatina svorio mažėjimą ir didina gerojo, organizmą apsaugančio cholesterolio kiekį.

Alyvuogių aliejus

Alyvuogių aliejus labai tinkamas troškinimui, kepimui ir salotų užpilams. Šiame aliejuje gausu mononesočiųjų rūgščių ir antioksidantų, tokių kaip chlorofilas, karotenoidai ir vitaminas E.
Alyvuogių aliejus mažina kraujo spaudimą, apsaugo nuo vėžio, padeda sergant diabetu, mažina astmos ir artrito simptomus. Įtraukę alyvuogių aliejų į savo racioną, ilgainiui galėsite džiaugtis sumažėjusiu, normaliu kūno svoriu.

Sėklos

Sėklos kaip ir riešutai turi daug širdies darbą gerinančių savybių. Jose daug ląstelienos, omega–3 rūgščių ir baltymų. Sėklose gausu sveikatą gerinančių mineralų, tokių kaip magnis, selenas ir cinkas.
Rekomenduojame į savo racioną įtraukti linų sėmenis, ispaninių šalavijų (čijų) sėklas, moliūgų sėklas ir saulėgrąžas. Ypač vertinamos yra ispaninių šalavijų sėklos, nes jos turi daug maistinių savybių. Jose daug omega–3 rūgščių – net daugiau, nei linų sėmenyse. Be to, jose gausu galingų antioksidantų, ląstelienos, magnio, fosforo, mangano, vario, geležies ir cinko. Sėklomis galima skaninti tirštuosius kokteilius, kepinius, maistinius batonėlius, salotas, jogurtą, sėklų ir džiovintų vaisių mišinius ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)