Nemanau, kad egzistuoja vienas vienintelis teisingas būdas, kaip maitintis. Visi esame skirtingi, unikalūs, kas tinka vienam, nebūtinai tiks kitam.

Na o aš esu įsitikinusi, kad valgau tai, ko man reikia, kad mano organizmas optimaliai funkcionuotų.

Savo funkcinės medicinos klinikoje mokau žmones klausyti savo kūno ir valgyti tai, kas jiems tinka. Žmonės pas mane atvyksta prieš tai pabuvoję pas daugelį gydytojų, kurie nerado atsakymo, kodėl jie blogai jaučiasi. Daugelis sirgo autoimuninėmis ligomis. Išsiaiškinau, kad daugeliui mano pacientų padėjo panaši į mano mityba.

Pati įsitikinau, kaip svarbu sveikatai mityba. 32-ejų metų man diagnozavo autoimuninę ligą – skydliaukės hipertirozę. Prieš trejus metus nustojau valgyti maisto produktus su gliutenu, atsisakiau pieno produktų, ir skydliaukės antikūnių sumažėjo. Prieš metus atsisakiau grūdų ir pupų, dabar skydliaukės antikūnių tyrimas neigiamas.

Štai ką aš valgau:

Daržovės

Valgau daug brokolių, lapinių kopūstų, salotų ir špinatų, taip pat Briuselio kopūstų, žiedinių kopūstų, cukinijų ir šparagų. Mėgstu praktiškai viską, kas žalia.

Angliavandenių gaunu iš saldžiųjų bulvių ir moliūgų.
Sultis spaudžiu iš salierų, agurkų, burokėlių ir morkų.
Beveik nevalgau bulvių, pomidorų, baklažanų ir paprikų, nes man jie kelia uždegimus.

Vaisiai

Mėgstu uogas, nes jose mažai cukraus ir daug antioksidantų. Kasdien į kokteilį beriu aviečių, mėlynių, braškių ar gervuogių. Kai noriu paįvairinimo, įdedu mangų, papajų, persikų ar bananų, nors juose nemažai cukraus, tad stengiuosi nepiktnaudžiauti. Į žalias popiečio sultis įdedu obuolį.

Džiovintų vaisių nevalgau, nes juose daug cukraus. Vengiu citrusinių vaisų, nes jie mano organizme skatina uždegiminius procesus.

Baltymai

Valgau ekologiškai augintų vištų krūtinėlę, laukines Aliaskos lašišas, krevetes. Vieną ar du kartus per savaitę valgau ekologiškos jautienos.

Riebalai

Mėgstu avokadus ir kokosų aliejų. Avokadai tinka visur – į salotas, kokteilius, sriubas, padažus, skanu juos valgyti vienus. Į kokteilius įdedu kokosų aliejaus, ant salotų užpilu alyvuogių aliejaus. Kepimui naudoju tiek kokosų, tiek alyvuogių aliejų.

Riešutai ir sėklos

Valgau migdolus, graikinius riešutus, pekano riešutus, čija sėklas, linų sėmenis, kanapes ir moliūgų sėklas. Dedu vienų ar kitų į salotas, sriubas arba kramtau vienus. Atsiminkite, kad žemės riešutai iš tiesų yra ne riešutai, o ankštiniai, tad aš jų nevalgau.

Žolelės, prieskoniai, saldėsiai

Labiausiai mėgstu imbierą, česnaką, ciberžoles, kuminus, rozmariną, bazilikus, raudonėlius, kario mišinį, raudonuosius svogūnus, cinamoną, muskato riešutą, obuolių actą ir balzaminį actą.
Iš saldumynų valgau 85 proc. juodąjį šokoladą.

Ką aš valgau:

Pusryčiams – žalias kokteilis,
Pietums – salotos ar daržovių sriuba,
Desertas – gabalėlis juodojo šokolado po pietų,
Pavakariams – šviežios daržovių sultys,
Vakarienei – baltymai ir daržovės.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)