Į skaitytojos klausimą atsako „Eurovaistinės“ vaistininkė Asta Baltrušaitytė. 

Kiekviena moteris anksčiau ar vėliau susiduria su klimakteriniu periodu savo gyvenime, kai organizme vyksta hormonų persitvarkymas. Menopauzės metu moteris gali varginti įvairūs negalavimai (pilti prakaitas, parausta veido oda, kaklas, svaigsta galva, padidėja dirglumas, sumažėja vandens kiekis organizme, kas gali sąlygoti odos struktūros pakitimus, taip pat atsiranda vitaminų ir mineralinių medžiagų pusiausvyros sutrikimai. Menopauzės laikotarpiu puikiai matomas hormonų poveikis odai ir plaukams.

Slenkantys plaukai ir odos priežiūra - tai dažniausios varginančios problemos. Plaukų slinkimą gali sąlygoti stresas, hormoniniai sutrikimai ir vitaminų bei mineralinių medžiagų sumažėjimas.

Norint sumažinti plaukų slinkimą, vienas svarbiausių žingsnių yra tinkamai maitintis, kad su maistu gautume būtinus organizmui vitaminus. Jei organizme yra vitaminų ir mineralinių medžiagų „badas“, rekomenduojama vartoti maisto papildus, kad organizmas greičiau pasisotintų reikiamomis medžiagomis. Taip pat rekomenduojama naudoti slenkantiems plaukams skirtas priemones (šampūnus, stimuliuojančius serumus), kurių sudėtyje būtų keratino, kofeino, rozmarinų ekstrakto, kurie stimuliuoja galvos odą, plauko svogūnėlį sustiprindami plauko struktūrą.

Menopauzės periodu susiduriama ir su odos problemomis. Dar priešmenopauziniame periode 30–45 metais gali išsivystyti vėlyvoji aknė, kuriai būdingas odos sausumas. Po kurio laiko, 45–55 metais, prasideda menopauzė, kuri pasižymi kitokiais požymiais.

Dėl elastingumo stokos odoje atsiranda vis daugiau naujų raukšlelių, o tos, kurių buvo anksčiau, ryškėja ir gilėja. Be to, pastebimi jungiamojo audinio pakitimai. Mažėja odos drėgnumas, plonėja epidermis, daugėja hiperpigmentacijos požymių (odos dėmių). Norint sulėtinti odos pakitimus, reikėtų ja tinkamai rūpintis. Tam šiuo metu gausu kosmetikos priemonių (kremų, losjonų, serumų) skirtų veido odai.

Renkantis priemones, reikėtų atkreipti dėmesį į produktų sudėtį, pagal tai kokios problemos Jus vargina:

sausa oda: aminorūgštys (NMF), hialurono rūgštis, fosfatidilcholinas;
odos atnaujinimas: vitaminai A, B, C, E, įskaitant pantenolį ir koenzimą Q10;

išsekinta oda, vėliau aknė: nepakeičiamos riebalų rūgštys (omega-3 ir omega-6);

raukšlių formavimasis: spilantolas ir peptidai.

Savo klausimus siųskite el. paštu gyvenimas@delfi.lt.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)