Sausa oda: kaip atskirti?

„Oda sudaryta iš trijų pagrindinių sluoksnių: epidermio, dermos ir hipodermos. Nuo drėgmės praradimo organizmą saugo riebalinis sluoksnis (hipoderma). Norint turėti sveiką ir gražią odą, svarbu ją drėkinti ir iš vidaus. Nereikėtų pamiršti, kad per parą rekomenduojama išgerti ne mažiau kaip du litrus vandens“,- sako „Eurovaistinės“ vaistininkė Ramunė Ramanauskaitė.

Nustatyti jūsų odos tipą padės paprastas bandymas su servetėle – ja nusausinkite odą ir jeigu ant servetėlės neliks nei dėmelės, vadinasi, jūsų oda sausa. Sausa oda yra plona, matinė ir be jokio riebalinio blizgesio. Taip pat jis labiau suvytusi, mat nepasižymi stangrumu ir elastingumu.

Sausą odą turintys žmonės mažiau atsparūs įvairiems dirgikliams – stresui, nemigai, mitybos pokyčiams. Viskas gali atsispindėti jų veide tiesiogine to žodžio prasme. Patyrius menkiausią stresą, pabuvus saulėje ar šaltyje, iškart daugelyje kūno vietų atsiranda pleiskanojimas – taip oda tiesiogiai reaguoja į dirgiklį. Jeigu tokie dalykai nutinka netikėtai, be jokių akivaizdžių priežasčių, o pleiskanojimas ir paraudimas nepraeina ilgą laiką, greičiausiai jūs turite sausą jautrią odą.

Sausa oda – pakankamai jautri, todėl ją būtina kruopščiai prižiūrėti, rinktis ypatingas kosmetikos priemones, saugotis oro veiksnių poveikio. Tačiau net ir labai atsargiai prižiūrint, tokia oda gali kelti rūpesčių. Pavyzdžiui, dėl labai sauso oro patalpose, dažno prausimo karštu vandeniu, nekontroliuojamo kai kurių gydomųjų ir kosmetinių priemonių naudojimo oda gali tapti panašia į ploną pergamentinį popierių.

Odai grožio neprideda ir įvairios ligos, tokios kaip hepatitai, hipotireozė (sumažėjusi skydliaukės funkcija), intoksikacijos. Sugadinti odą gali ir daugelis kitų veiksnių, rimtų ir nelabai. Tad jeigu norite rasti ir pašalinti tikrąją jūsų odos išsausėjimo priežastį, kreipkitės į gydytojus, dermatologą ir kosmetologą.

Sausa oda gali būti problemine

Ar reikia kreipti dėmesį į odos išsausėjimą? Juo labiau, jaudintis? Taip! Ir štai kodėl: sausa oda – ne pats geriausias sargas nuo kenksmingų mikroorganizmų, toksinų ir ligų sukėlėjų. Be to, ji lengvai traumuojama. Visa tai ne tik nenaudinga, bet dar ir pavojinga, mat galimos odos infekcijos ir uždegiminiai procesai.

Į odą gali patekti medžiagos, kurios anksčiau ten negalėjo prasiskverbti (pavyzdžiui, plovimo priemonių sudedamosios dalys). Tai gali odą sudirginti ir sukelti alergines reakcijas. Be to, sausa oda yra didelis diskomfortas, mat ji dažnai raudonuoja, pleiskanoja, niežti, linkusi į uždegiminius procesus.

Tokiu atveju pageidautina peržiūrėti savo racioną ir įtraukti į jį produktus, kuriuose gausu omega rūgščių omega-6 ir omega-3. Daugiausia omega-3 rūgščių yra jūros žuvyse (lašišose, skumbrėse), o omega-6 gausu riešutuose (migdoluose, anakardžiuose ir t.t.), saulėgrąžose, taip pat linų sėklose ir aliejuose.

Sausa oda: būtina priežiūra

Specialistės teigimu, odos drėgmei palaikyti vaistinėse galima įsigyti ir maisto papildų, kurių sudėtyje yra hialurono rūgšties ir naudingų odai vitaminų. Hialurono rūgštis turi savybę sugerti ir išlaikyti drėgmę odoje.

Kol neišsiaiškinote odos sausumo priežasties, prižiūrėkite ją laikydamiesi bendrų taisyklių. Pirma, sausos odos savininkai turi naudoti specialias švelnias drėkinančias priemones be spirito ir kvapų. Renkantis kremą, toniką ar bet kokią kitą odos priežiūros priemonę, būtina atkreipti dėmesį į sudedamąsias dalis ir ant etiketės esančius nurodymus.

Sausos odos priežiūrai skirtose kosmetinėse priemonėse pageidautini tokie ingredientai:

šlapalas ar koks nors kitas medžiagų grupės, žymimos NMF (angl. natural moisturizing factor), atstovas;

hialurono rūgštis – pritraukia drėgmę ir išsaugo ją epidermyje;

lipoproteidai arba riebalų rūgštys (cholesterolis, kaprilikas) – jie praturtina sausą ir pleiskanojančią odą, kuriai trūksta riebalų, trūkstamais lipidais;

skvalanas, glicerinas – minkštinančios medžiagos, užkertančios kelią pleiskanojimui.

Žinoma, nedaug kremų ar serumų gali sutalpinti visą gydomųjų komponentų sąrašą, tačiau jų sudėtyje turi būti bent jau trys-penki tokie elementai. Šie ingredientai greitina gijimo procesus ir užkerta kelią odos dehidratacijai. Jeigu jus vargina itin išsausėjusi oda, tuomet naudokitės specialia hipoalergine kosmetika.

„Manau,kad laikantis šių paprastų taisyklių - drėkinant odą iš vidaus ir iš išorės, naudojant tinkamas kosmetikos priemones, galima džiaugtis sveikesne ir gražesne oda“,- įsitikinusi R. Ramanauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)