Atsako „Eurovaistinės“ vaistininkė Asta Baltrušaitytė.

Organizmui trūkstant būtinų mitybinių medžiagų, patiriant stresą, neracionaliai maitinantis ir laikantis dietų organizme sutrinka vitaminų ir mineralų pusiausvyra. Atsiradus vitaminų ir mineralinių medžiagų trūkumui, sutrinka plaukų folikulų mityba, sulėtėja plaukų atsinaujinimo procesai. Plaukai tampa ploni, silpni, ima lūžinėti ir slinkti. Labai svarbu laiku pradėti rūpintis organizmo atstatymui, nes kartu su plaukų slinkimu kartu pradeda sausėti oda ir lūžinėti nagai.

Norint išvengti nagų lūžinėjimo, plaukų slinkimo ir odos sausėjimo problemų, visų pirma svarbu racionaliai ir tinkamai maitintis. Jeigu mityba yra visavertė, būtina pastebėti ir tai, kad pasisavinti vitaminus iš maisto kliudo netinkamas gyvenimo būdas (pvz., rūkymas, alkoholio vartojimas) ir kai kurių medikamentų (hormoninių preparatų) vartojimas, bei endokrininės sistemos sutrikimai ir ligos.

Plaukų slinkimo priežastimi dažniausiai būna geležies, kalcio, silicio, B grupės vitaminų deficitas.

Jeigu lūžinėja ir skilinėja nagai, tai signalas, jog organizme trūksta kalcio ir geležies, vitamino A ir B grupės vitaminų. Taip pat nagus susilpnina dažnas nagų lakavimas ir valymas acetono turinčiais valikliais, ilgalaikis plovimo ir valymo medžiagų naudojimas.

Renkantis maisto papildus skirtus kartu plaukams ir nagams stiprinti, reikėtų atkreipti dėmesį į sudėtines medžiagas. Svarbu, jog sudėtyje būtų biotinas, cinkas, varis, aminorūgštys (L-cisteinas).

Cinkas ir biotinas padeda palaikyti normalią plaukų būklę, o varis - normalią plaukų pigmentaciją. Aminorūgštis yra svarbi keratino dalis. Taip pat sudėtyje turėtų būti B grupės vitaminai, vitaminas C, geležis ir kalcis.

Maisto papildus rekomenduojama vartoti 3-6 mėnesius, neviršijant nustatytos rekomenduojamos dozės. Maisto papildai neturi būti vartojami kaip maisto pakaitalas.

Savo klausimus siųskite el. paštu gyvenimas@delfi.lt.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)