Apie aknę, jos atsiradimo priežastis ir gydymo būdus pasakoja „Eurovaistinės“ vaistininkė Lina Jociutė.

Spuogas - tai riebalų liaukų ir plauko maišelio lėtinis uždegimas. Iš tiesų, dauguma iš mūsų yra linkę tikėti, kad spuogai būna vaikams! Bet tai netiesa. Vidutinis amžius tokių pacientų padidėjo nuo 20-26 metų.

Aknė, ypač sunkesnių formų, pasireiškia ne tik visiems pastebimais spuogais, bet neretai yra lydima psichologinių išgyvenimų, smarkiai blogina nuotaiką, kartais netgi lemia depresiją, be abejonės, blogina pacientų gyvenimo kokybę.

Kai kurie sergantieji akne, deja, delsia gydyti spuogus, „bando“ įvairius liaudiškus receptus ir priemones, kurios nebūna labai efektyvios ar išvis nepadeda. Klaidinga manyti, kad aknė yra neišvengiama brendimo laikotarpio problema ar nulemta „blogų“ genų. Spuogai nėra ir vien „blogos mitybos“ pasekmė, jie nieko bendra neturi su lytiniu gyvenimu ar, priešingai, seksualine abstinencija, kaip kartais žmonės linkę manyti.

Paprastųjų spuogų raida gali būti įvairi: sunkesniais atvejais jie gali komplikuotis išplitusiais giluminiais mazgais, o negydomi gali negrįžtamai pažeisti odą, palikdami joje įvairaus pobūdžio randelių.

Mokslininkai atliko tyrimus, kurių metu paaiškėjo, kad stipriau aknė pasireiškia tiems žmonėms, kurie vartoja daugiau aukštą glikeminį indeksą turintį maistą.

Glikeminis indeksas parodo, kaip greitai cukraus kiekis kraujyje padidėja suvalgius vienokio ar kitokio maisto. Visus maisto produktus pagal glikeminį indeksą galima suskirstyti į tris grupes: žemo, vidutinio ir aukšto indekso produktai.

Produktai pagal glikeminį indeksą

Žemo indekso produktai: pupos, avinžirniai, lęšiai, saulėgrąžos, linų sėmėnys, aguonos, sezamo sėklos, grūdinės kultūros (jeigu vartojama, kaip košė, išskyrus ryžių), vaisiai (didžioji dauguma), daržovės (didžioji dauguma).

Vidutinio indekso produktai: grūdiniai produktai (tamsi duona, makaronai), razinos, ledai be priedų, bulvės.

Aukšto indekso produktai: pienas ir dauguma jo produktų, ryžiai, batonas ir kvietinių miltų kepiniai (pyragai, bandelės), kukurūzų dribsniai, cukrus.

Ką derėtų pakeisti

PIENAS

Amerikos dermatologų teigimu, yra glaudus ryšys tarp pieno vartojimo ir aknės. Kaltinti reikia hormonus bei antibiotikus, esančius piene, kadangi jų yra gausu gyvulių pašaruose. Rekomenduojama pieną keisti migdolų ar kokosų pienu.

CUKRUS

Tai nereiškia, kad turime visiškai atsisakyti saldumynų, tačiau daugiau valgyti vaisių (ne vaisių sultis), naudoti natūrialius saldiklius, nekaitintą medų.

SOJA

Ji turi natūralių augalų estrogenų. Fitoestrogenai imituoja mūsų natūralius estrogenus ir taip susidaro perteklius, formuojasi uždegimiai procesai, dėl ko atsiranda aknė. Pvz., jos yra energetiniuose batonėliuose. Reikia stengtis kuo mažiau jos vartoti.

KAVA

Puodelis kavos gali jus pažadinti, bet gali ir padidinti uždegimą. Pačiose kavos pupelėse yra organinė rūgštis, kuri kelia kortizolio lygį (kitaip žinomą kaip streso hormoną). Jis gali veikti kaip androgenas, kuris padidina riebalinių liaukų veiklą, dėl ko atsiranda aknė. Jei pereisite prie kavos be kofeino - nieko gero, juk ne kofeinas yra spuogų priežastis. Kavą pakeiskite žolelių arbata.

DUONA

Yra daug žmonių, kurių organizmas jautriai reaguoja į glitimą. Glitimas – tai su krakmolu susimaišęs riebalų mišinys, aptinkamas kviečių, rugių, miežių sėklų audiniuose. Pilno grūdo produktuose naudojami grūdai su visomis dalimis. Taigi į glitimo netoleruojantį organizmą patekus pilno grūdo produktams gali kilti uždegimas, o imuninis atsakas gali sukelti gausų spuoguotumą ir kitokias odos problemas. Šiuo metu parduotuvėse galima rasti miltinių produktų be glitimo.

ŽEMĖS RIEŠUTAI

Jie turi androgenų, kurie padidina spuogų atsiradimą. Tai nekokia žinia žemės riešutų sviesto mėgėjams. Bandykite jį keisti migdolų ar anakardžių riešutais, jie neturi androgenų.

STRESAS

Kažką reikia keisti, gal pabandykite bent išsimiegoti 7-8 valandas.

Dietos pasirinkimas pagal glikeminį indeksą galėtų būti pigi, visiems prieinama ir visiškai saugi kovojimo su akne priemonė.

Šiandien daug mokslininkų tyrimų jau įrodė, kad didžiąją dalį lėtinių negalavimų sukelia uždegimai. Tokių uždegimų priežastis gali būti ir maisto produktai, kurie organizme sukelia tam tikrų medžiagų, vadinamų antikūnais, gamybą. Antikūnai nustatomi atliekant kraujo tyrimą. Tai reiškia, kad Jūs galite žinoti, kurie maisto produktai gali būti Jūsų negalavimų priežastis.

Manoma, kad daug žmonių kenčia nuo lėtinės alergijos maistui to net nežinodami. Suvartojęs Jums netinkančių maisto produktų, po kelių valandų ar net dienų galite pasijausti prastai. Atlikę alerginį testą galite pamatyti, kad negalite vartoti paprasto brokolio ar pomidoro.

GYDYMAS

Aknės gydymas yra sudėtingas, nes ir anksti pradėtas jis negarantuoja, jog neatsiras spuogų, o palaikomasis gydymas padeda sumažinti procesą ir apsaugoti nuo ryškesnių randų.

Dieta. Ji turi būti subalansuota, dėl mitybos apribojimo negali kentėti bendra sveikatos būklė.

Klimatiniai veiksniai yra svarbus, nes nustatyta, kad spuogai aprimsta vasarą ir gausėja žiemą. Tačiau spuogų remisijas galima paaiškinti ir tuo, jog nėra stresinių situacijų.

Odos valymo priemonės bei kosmetika. Tokie preparatai kaip siera, salicilio rūgštis, benzoilperoksidas valo odą nuo riebalų. Jeigu žmogus juos gerai toleruoja, galima ilgai vartoti.

Antibiotikai. Jie rekomenduojami giliems spuogams gydyti, prieš tai nustačius, ar ligonis juos gerai toleruoja. Išoriškai vartojant svarbiausi yra klindamicinas ir eritromicinas. Jų skiriama 1-2 kartus per dieną.

Vartojant išoriškai nurodytas priemones, gydymo efektas pastebimas po keliu savaičių. Šios priemonės vartojamos atskirai ar kartu pvz., ryte vienas, vakare - kitas.

Jaunoms moterims ir toms, kurioms spuogai atsiranda prieš menstruacijas, galima skirti estrogenų.

UV spinduliai padeda tiems ligoniams, kurių oda greitai įdega. Tačiau geriausiai padeda saulės spinduliai.

Sergant akne, patartina šalinti komedonus, t.y. atlikti jų ekstrakciją: specialia adata išsiurbti cistų turinį. Odos grandymas mažina randus ir jų susidarymą, tačiau tinka tada, kai sumažėja uždegiminių reiškinių.

Atsiradus sveikatos sutrikimams dažnai ieškome „atpirkimo ožių“: blogas maistas, mažas fizinis krūvis, stresas. Nagams ir plaukams praradus stiprumą, o odai skaistumą, nereikia skubėti į vaistinę pirkti vitaminų. Geriau pagalvokime, kiek vandens suvartojame per dieną. Suaugusio žmogaus organizme yra apie 70 proc. vandens, dėl vandens jaučiamės energingi, būname pakilios nuotaikos ir švytime.

Vandens nauda organizmui akivaizdi, tad galime pradėti nuo nedidelių pokyčių jau šiandien – išgerkime stikline vandens daugiau nei įprastai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)