Kūnas negali funkcionuoti visu pajėgumu, būti energingas, jeigu į jį patenka toksiški chemikalai, kurių jis neatpažįsta. Skaitytojų dėmesiui – keturi svarūs argumentai, kodėl reikia maitintis organiškai.

1. Organiškai maitinantis organizmas apsivalo nuo toksiškų, kenksmingų medžiagų.

Organiniu būdu auginti vaisiai, daržovės nebuvo tręšiami pesticidais, herbicidais, o galvijai buvo auginami be sintetinių pašarų papildų, be augimą skatinančių hormonų ir be antibiotikų.
Pesticidai ir herbicidai yra toksiški, tad jūsų organizmas nuolat gauna pavojingų nuodų.

Ne ką geresnė gyvulinė produkcija. Galvijai šeriami soja ir grūdais, kurių 90 proc. yra genetiškai modifikuoti. Į jų pašarą taip pat dedama augimą skatinančių hormonų, antibiotikų.

Melžiamoms karvės duodama hormono BGH, kad jos duotų daugiau pieno. Dėl dirbtinio pieno gamybos skatinimo organizme karvės serga infekcijomis, kurios gydomos antibiotikais. Taigi net pieno produktuose yra hormonų ir antibiotikų, kurie galiausiai patenka į jūsų organizmą.

Dar 2005 m. tyrimas parodė, kad vos per 15 organinės mitybos dienų vaikų organizmas apsivalė ir jų šlapime buvo kur kas mažesnė pesticidų koncentracija.

2. Organiniai produktai nėra genetiškai modifikuoti.

Genetiškai modifikuoti augalai ir gyvūnai yra kuriami sudedant kelių rūšių DNR, kas neįmanoma veisiant natūraliais būdais. Vien Amerikoje yra daug genetiškai modifikuotos sojos, grūdų, burokėlių.

Augalai genetiškai modifikuojami, kad būtų atsparesni kenkėjams. Pavyzdžiui, grūdus sukryžmino su bakterija, kad jie patys gamintų priemonę vabzdžiams naikinti, kuri vadinasi Bt-toksinas. Bt-toksinas naikina kenkėjus, pažeisdamas jų virškinamąjį traktą. Nuodas kenkia ir žmonių ląstelėms, kenkia žarnynui, todėl laisvėja viduriai.

Bt-toksiną išskyrė iš bakterijos, kurios DNR sujungė su grūdų DNR. Organiniuose ūkiuose naudojamos bakterijos, tik bakterijose BT-toksino koncentracija kur kas mažesnė. O genetiškai modifikuotuose grūduose Bt-toksino koncentracijos neįmanoma sumažinti.

3. Organinis ūkininkavimas tausoja aplinką.

Organiniuose ūkiuose trąšoms naudojamas galvijų mėšlas, o ne sintetinės trąšos ir žolių naikinimo priemonės, pesticidai.
2000 m. konstatuota, kad JAV upių ir ežerų vandenis labiausiai teršia žemdirbystė.

4. Organiniai grūdai maistingesni.

Kyla nemažai ginčų, kurie augalai maistingesni – auginti įprastai ar auginti organiškai. Neseniai atliktas tyrimas parodė, jog organiniai augalai turi daugiau maistingų medžiagų, antioksidantų, juose mažiau sunkiųjų metalų, ypač kadmio, mažiau pesticidų. Kitas tyrimas parodė, kad organiškai ruošiamoje dirvoje yra su vėžiu kovojančių flavonoidų, o pesticidai ir herbicidai naikina flavonoidus.

Jei maitintis organiškai atrodo brangu ar tiesiog neįprasta, pradėkite nuo kelių produktų, o būsite pasirengę ar pajėgūs finansiškai, pereisite prie 100 proc. organinio maisto.

Mažiausiai pesticidų būna šiuose augaluose: avokaduose, ananasuose, kopūstuose, žaliuose žirneliuose, svogūnuose, šparaguose, manguose, kiviuose, baklažanuose, greipfrutuose, kantalupose (melionų rūšis), žiediniuose kopūstuose, saldžiosiose bulvėse.

Šie vaisiai ir daržovės dažnai būna genetiškai modifikuoti: obuoliai, braškės, vynuogės, salierai, kriaušės, špinatai, saldžiosios paprikos, nektarinai, agurkai, vyšniniai pomidorai, persikai, bulvės, aitriosios paprikos, lapiniai kopūstai.

Labiausiai genetiškai modifikuojami produktai: soja, kukurūzai (taip ir kukurūzų aliejus, sirupas), cukriniai runkeliai, rapsai, cukinijos, papajos.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)