Pataria „Eurovaistinės“ farmacininkė Rūta Vaitiekienė:

Sveiki, odos sausumą gali sukelti labai daug įvairių priežasčių. Tai gali būti ir išoriniai veiksniai, ir vidinė organizmo būklė, ir netgi paveldėjimas. Normali, sveika oda visuomet yra padengta plonu natūralių riebalų sluoksniu. Toks sluoksnis padeda epidermiui išlikti elastingu, apsaugo jį nuo dehidratacijos ir saugo nuo žalingo aplinkos poveikio. Vos tik apsauginis odos sluoksnis yra pažeidžiamas – oda staigiai netenka drėgmės, ima perštėti, raukšlėtis ir šerpetoti.

Kas gali labiausiai daryti įtaką odos sausumui - sausas oras, nešiojami sintetinės medžiagos drabužiai (geriau dėvėkite medvilninius drabužius, nes kiti audiniai gali dirginti odą, taip pat labai naudinga nešioti išlygintus drabužius, nes jie tampa minkštesni), o muilas kaip ir karštas vanduo – nuplauna apsauginę odos plėvelę.

Kiekvieną dieną ~10min. maudykitės vidutiniškai šiltoje vonioje ar prauskitės duše (ne šiltesnėje temp. kaip 35˚C, nes sausa oda netoleruoja karšto vandens), nenaudokite vonios putų ar druskos, kurios visada išsausina ir dirgina odą.


Didžiausia klaida – kremų naudojimas ant sausos odos. Kremai turėtų būti tepami tik ant drėgnos odos, nes tik tokiu būdu kremai gali padėti išlaikyti ar atstatyti prarastą odos drėgmę. Prieš tepant kremą oda turėtų būti bent šiek tiek pamasažuojama, žinoma tik nereikia persistengti, ir po kelių minučių užsitepus kremą švelniai nubraukiamas neįsigėręs jo perteklių švariu audiniu.

Dirgliai ar sausai odai nuraminti, turėtų puikiai tikti vaistažolių mišinys iš ramunėlių, gysločių ir mėtų žolelių (visų žolelių po valgomąjį šaukštą). Mišinys užpilamas stikline verdančio vandens, ataušinamas ir perkošiamas. Į skystį galima įberti arbatinį šaukštelį krakmolo. Palaikyti sudrėkintą odą iki 30min. ir nuplaukite odą šaltu vandeniu. Ir dar vienas paprastas, bet labai naudingas patarimas: stenkitės gerti daug vandens, nes drėgmę oda pasisavina ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus.

Rūpinatės savo grožiu ir sveikata, bet nežinote, kaip prižiūrėti plaukus, veido ir kūno odą rudenį? Klauskite „Eurovaistinės“ farmacininkės Rūtos Vaitiekienės.

Savo klausimus siųskite el. paštu gyvenimas@delfi.lt.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)