1. Burokėliai

Burokėlių sultimis prieš kelis dešimtmečius moterys rausvindavo skruostus, o šiandieną jie plačiai naudojami gaminant įvairius patiekalus. Tiesa, burokėlius reikia mokėti paruošti taip, kad šie neprarastų vertingų medžiagų. „Doras lietuvis dažnai burokėlį išverda taip, kad šis būtų visiškai minkštas, todėl dalis vertingų medžiagų sunaikinama“, – teigia sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

Norintiems burokėlius paruošti taip, kad visos vertingosios medžiagos juose ir liktų, mitybos specialistė pataria pasidaryti karpačio arba šviežius burokėlius rauginti. „Tai leis išlaikyti ir net padauginti gerųjų medžiagų kiekį. Jei vis tik norite burokėlį termiškai apdoroti, svarbu, kad jis išlaikytų traškesnę struktūrą ir geriausia jį kepti orkaitėje, įkaitusioje iki 170 laipsnių“, – kalba V. Kurpienė.

Mitybos specialistė išvardijo gerąsias šios daržovės savybes:

„Burokėliuose esantys elementai padeda geriau pasisavinti baltymus, turi daug skaidulų, kurios ypatingai gerina žarnyno veiklą. 2008 m. nustatyta, kad burokėliai mažina kraujo spaudimą. Jų vartojimas mažina gliukozės lygį kraujyje. Tiesa, burokėliai didina kraujo krešėjimą, todėl turintiems kraujotakos problemų reiktų būti atidiems.“

2. Baklažanai

Ar gali būti, kad iki šiol baklažanus laikėte daržovėmis? Tačiau tai netiesa, baklažanai iš tiesų yra uogos! Baklažanai turi nemažai vertingų medžiagų, o dėl savo struktūros gali būti nekaloringas ir sotus mėsos pakaitalas, pavyzdžiui, gaminant plovą. „Baklažanai turi vertingų medžiagų, kurios apsaugo smegenų ląsteles ir veikia kaip antioksidantas. Baklažano odelėje esanti medžiaga turi antivėžinę funkciją – stabdo vėžinių audinių augimą. Jie taip pat turi medžiagų, kurios mažina kraujo krešėjimą ir stiprina kapiliarus“, – baklažanų naudą apibūdina mitybos specialistė V. Kurpienė.

3. Cukinijos

Turbūt nedaugelis yra girdėję, jog ši daržovė yra ne tik nekaloringa ir labai skani, tačiau ir gali suteikti mūsų organizmui daug naudingų medžiagų. „Joje gausu vitamino A, taip pat cukinijoje gausu antioksidantų, kurie užkerta kelią įvairioms ligoms ir lėtina senėjimą“, – teigia V. Kurpienė. Mitybos specialistė priduria, jog cukinijų patiekalai ypač tiks norintiems išlaikyti geras kūno formas: „Ši daržovė – labai nekaloringa, jos galima valgyti neribotais kiekiais. Ypatingai vertinga vartojama šviežia. Ji gali pakeisti agurką salotose, supjaustoma pagaliukais gali būti naudojama užtepėlėms kabinti vietoje traškučių, ypatingai skanūs ir nekaloringi yra ir cukinijų makaronai, t.y. cukinijos supjaustytos ilgais šiaudeliais.“

4. Morkos

Morkos – tai puikus vitaminų šaltinis, stiprinantis imunitetą. „Šiose daržovėse gausu karotino – medžiagos, kuri organizme virsta vitaminu A. Taip pat jose yra vitaminų (C, B, B2, B6, PP, E, K) ir mineralinių medžiagų (kalio, natrio, kalcio, fosforo, magnio, jodo, geležies). Morkos didina atsparumą infekcijoms, saugo nuo mažakraujystės“, – morkų teikiamus privalumus vardija V. Kurpienė. Ji priduria, jog morkos gali būti puikus užkandis norintiems palaikyti gerą svorį ir puiki alternatyva nesveikiems užkandžiams darbe ar kelionėje: „Jos smagiai kramtosi, yra saldžios ir puikiai išlaiko vitaminus. Vitaminų daugiausia yra prie pat odelės, todėl kol morkos jaunos, geriau jų neskusti, o su šepetėliu nutrinti ir sutriauškinti.“

5. Moliūgai

Pasak legendų, moliūgai paprastai virsta karietomis, o pikti personažai – moliūgais. Tačiau tikrovėje yra kiek kitaip – moliūgas gali virsti nuostabaus skonio trinta sriuba, troškiniu, pyragu ir netgi kava! Tad išties tai stebuklingas vaisius – moliūgai ypač vertingi vėlų rudenį ir žiemą, kai šviežių daržovių ir vaisių asortimentas būna itin ribotas. „Moliūgai yra puikus vitamino C šaltinis, kol jo neapdorojame termiškai, turi nemažai vitamino B6, geležies. Juose taip pat gausu tirpiųjų skaidulų, kurios skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi. Moliūgai yra lengvai virškinami, todėl tinka turintiems virškinimo problemų“, – kalba V. Kurpienė. Moliūgų nepatariama ilgai virti ar troškinti, geriausia juos pabarsčius kmynais pakepti orkaitėje, kad šie vos vos paminkštėtų – taip išlaikoma daugiausia vertingų medžiagų.

6. Bulvės

Dar 1995 metais NASA mokslininkų komanda sukūrė specialią technologiją, leidžiančią šias daržoves auginti... kosmose! Ir išties, apžvelgus naudingąsias bulvių savybes tampa nenuostabu, kodėl NASA taip stengėsi.

„Šviežia bulvė – vertinga daržovė, savyje turinti įvairiausių vitaminų, mineralų ir kitų mums būtinų maistinių medžiagų“, – kalba sveikos mitybos specialistė V. Kurpienė. Ji pabrėžia, jog šios šakninės daržovės turi nemažą kiekį krakmolo, todėl jos teikia daug energijos, puikiai tinka vaikams, norintiems priaugti svorio ar intensyviai sportuojantiems.

„Bulvių galima valgyti ir norintiems palaikyti esamą svorį bei lieknėjantiems, tačiau pastaruoju atveju jų reikia vengti valgyti vakarais. Daugiausia naudingų medžiagų jos išlaiko verdamos su lupena ar kepamos orkaitėje ant grotelių iki +175C“, – teigia V. Kurpienė. Mitybos specialistė primena, jog reikia atkreipti dėmesį į bulvės spalvą – mat žaliose augalo dalyse ir pažaliavusiuose gumbuose yra iki 0,07 % nuodingo alkaloido solanino, taigi pažaliavusioms bulvėms vietos jūsų puoduose tikrai neturėtų būti.

Šviežias receptas

Paskatinti gaminti iš daržovių visai nesunku – tereikia nors vieno gero recepto. Prekybos tinklo „IKI“ kulinarijos centro vadovė Aistė Rasmussen dalinasi daržovių troškinio receptu ir priduria: „Vėstant orams visada stengiuosi išnaudoti progą ir pradėti gaminti šviežio derliaus daržovių troškinius bei sriubas. Jų per vasarą galima ir pasiilgti, o rudens gėrybių asortimentas būtent tokiems patiekalams ir skirtas. Šis troškinio receptas itin paprastas, bet visada maloniai nuteikia gomurį.“

Jums reikės šių ingredientų: pusės valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus, 250 g cukinijos, vienos raudonosios paprikos, 250 g baklažanų, pusę svogūno, 2 skiltelių česnako, 400 g pomidorų savo sultyse, 60 ml vandens ir 1 valgomojo šaukšto pomidorų pastos.

Didelėje keptuvėje arba troškintuve įkaitinkite aliejų. Sudėkite supjaustytus 2 cm kubeliais cukiniją, papriką, baklažaną, susmulkintus svogūną ir česnaką. Maišydami troškinkite 5 minutes, kol suminkštės svogūnas. Sudėkite susmulkintus pomidorus, supilkite vandenį ir uždengtą troškinkite 20 minučių, kol daržovės suminkštės. Sudėkite pomidorų pastą, išmaišykite ir troškinkite dar 5 minutes. Pagardinkite druska ir pipirais. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)