Šlapimo pūslės obstrukcija

Šlapimo pūslės obstrukcija – tai būklė, sukelianti ūmų arba lėtinį šlapimo susilaikymą pūslėje. Šlapimas ne pašalinamas iš organizmo, o užlaikomas šlapimo šalinimo organuose. Jei šis sutrikimas negydomas, kyla infekcijos grėsmė, gali susidaryti šlapimo pūslės akmenų, būti pažeisti inkstai ir šlapimo pūslė.

Šlapimo susilaikymą gali sukelti:

priešinės liaukos (prostatos) gerybinis padidėjimas (hiperplazija);
šlapimo pūslės akmenys;

kai kurie vaistai, ypač tokie, kuriais gydomas šlapimo nelaikymas;
randai šlapimo pūslės kaklelyje ar šlaplėje (atsirandantys dėl traumos ar chirurginės operacijos);

priešinės liaukos (prostatos) vėžys.

Požymiai: sunku šlapintis, šlapinamasi lašais, stipriai skauda pilvo apačią, apčiuopiamas iškilimas virš gaktos.

Šlapimo pūslės akmenligė

Šlapimo pūslės akmenys – tai mineralų dariniai, susidarantys šlapimo pūslėje. Jie susiformuoja sutrikus šlapimo nutekėjimui, nes tuomet šlapimas tampa labiau koncentruotas, jame būna daugiau druskų, kurios kaupiasi ir kristalizuojasi. Kai kas turi akmenų šlapimo pūslėje, tačiau to nežino, nes nejaučia jokių nepatogumų. Skausmą ar šlapinimosi sutrikimus jie patiria tik tuomet, kai akmenys ima braižyti pūslės sieneles arba trukdo nutekėti šlapimui. Negydoma šlapimo pūslės akmenligė gali sukelti rimtų infekcijų ir komplikacijų.

Požymiai: stipriai skauda pilvo apačią, skausmingai ir dažnai šlapinamasi, šlapime pastebima kraujo, sunku šlapintis arba sutrikęs šlapimo nutekėjimas, itin tamsus šlapimas.

Šlapimo pūslės uždegimas (cistitas)

Cistitas – tai šlapimo pūslės uždegimas, sukeliamas įvairių veiksnių. Paprastai jis būna infekcinės kilmės, t. y. jį sukelia bakterijos, tarp jų – plintančios lytiniu keliu. Pasitaiko, kad cistitas pasireiškia, kai nevisiškai ištuštinama pūslė (nėštumo metu ar dėl padidėjusios prostatos). Šį nemalonų reiškinį gali sukelti ir šlaplės sužeidimai. Visgi dažniausiai cistitu susergama dėl paprasto peršalimo.

Požymiai: nenumaldomai ir itin dažnai norima šlapintis, šlapinantis skauda ar degina, šlapime pastebima kraujo, skauda pilvo apačią ir tarpvietę.

Šlapimo pūslės vėžys

Šlapimo pūslės vėžys – sunkiai ir dėl to dažnai pavėluotai atpažįstama vyresnio amžiaus (50–70 m.) žmonių liga, tačiau ja gali sirgti ir jaunesni asmenys. Ankstyvų stadijų vėžio simptomų apskritai nebūna. Dažniau serga vyrai nei moterys. Dažniausiai liga išsivysto iš paviršinių gleivinės ląstelių, dengiančių pūslės vidų.

Tai vadinamasis neinvazinis šlapimo pūslės vėžys, nustatomas keturiems iš penkių pacientų. Penktadaliui ligonių nustatomas invazinis vėžys. Jis taip vadinamas todėl, kad vėžinės ląstelės būna įsiskverbusios į raumeninį šlapimo pūslės sluoksnį.

Požymiai: pastebima kraujo ar kraujo krešulių šlapime (pagrindinis požymis), dažnai (kartais skausmingai) šlapinamasi, dažnai pasireiškia šlapimo pūslės infekcijos.

Urogenitalinės sistemos tuberkuliozė

Urogenitalinės sistemos tuberkuliozė – tai tuberkuliozės forma, pažeidžianti šlapimo sistemą ir reprodukcinius organus. Šią lėtinę infekcinę ligą sukelia tuberkuliozės bakterijos. Dažniausiai kenčia plaučių tuberkulioze sergantys jauni žmonės. Infekcija gali pažeisti inkstus, šlapimtakius ir šlapimo pūslę.

Požymiai: sergama cistitu, kurio nepavyksta pagydyti antibiotikais, dažnai šlapinamasi, būna šlapinimosi sutrikimų, šlapime pastebima kraujo, jaučiamas diskomfortas juosmens srityje, atsiranda bendrų tuberkuliozės požymių (silpnumas, kosulys, karščiavimas, svorio kritimas ir t. t.).

Įdomu

Teigiama, kad sveika pūslė šlapinantis visiškai ištuštėja arba joje lieka ne daugiau nei 15–20 ml šlapimo.

Šlapimo pūslėje vidutiniškai telpa apie 400 ml šlapimo.

Šlapimo pūslės vėžys yra septinta pagal dažnumą onkologinė liga Didžiojoje Britanijoje.

Dažnai klausiama, ar perpildyta šlapimo pūslė gali plyšti. Taip gali nutikti, kai pūslė perpildyta ir patiriama trauma. Savaiminiai pūslės plyšimai yra retenybė.

Šlapimo pūslės uždegimu moterys serga maždaug 10 kartų dažniau nei vyrai. Taip yra todėl, kad moterų šlaplė trumpesnė nei vyrų, be to, ji arčiau išeinamosios angos, todėl bakterijoms daug lengviau į ją patekti.

Maždaug pusė pasaulio moterų bent kartą gyvenime serga pūslės uždegimu.

Įprasta šlapimo pūslės akmenų šalinimo operacija per šlaplę trunka apie 20 min.

Teigiama, kad daugiausia sergančiųjų urogenitalinės sistemos tuberkulioze yra Azijoje.

Rūkaliai šlapimo pūslės vėžiu serga 3–4 kartus dažniau nei nerūkantys žmonės. Be to, didesnė rizika susirgti šia liga tiems, kas vartoja daug dirbtinių saldiklių, pvz., sacharino ar natrio ciklamato.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!