Svarbiausios taisyklės

Medikai siūlo kasdien valyti dantis 4–6 min. Vadinasi, kiekvienam burnos ketvirčiui reikia tik 30 sek. Ne tiek ir daug, tiesa? Taip atgaivinsite burnos kvapą, aplinkinius žavėsite patrauklia šypsena ir mažiau pinigų paliksite odontologų kabinetuose.

Itin kruopštūs žmonės dantis gali išsivalyti arba praskalauti burną skalavimo skysčiu tik atsikėlę iš lovos, t. y. prieš valgį. Tuomet burnos kvapas bus gaivesnis, be to, bus maloniau valgyti. Tačiau po valgio taip pat būtina išsivalyti dantis. Jaučiate nemalonų burnos kvapą? Tuomet dantis švelniai perbraukite šepetėliu, pastos nenaudokite, o burną praskalaukite vandeniu.

Renkantis dantų pastą nebūtina pirkti brangiausios. Patartina naudoti dantų pastą su fluoru. Ši medžiaga stiprina kietuosius dantų audinius. Norite šiek tiek baltesnių dantų? Kartą per savaitę nuvalykite juos soda. Tačiau būkite atsargūs – ji kenkia dantų emaliui. Norint, kad dantys labiau blizgėtų, rekomenduojama rinktis pastą su sodos bikarbonatu.

Šepetėlis turi būti minkštas. Jį patariama keisti kas 2 mėnesius – nelaukite, kol pakis šerelių forma. Taip pat rekomenduojama reguliariai valyti tarpdančius dantų siūlu. Jeigu įmanoma, po kiekvieno valgymo arba užkandžiavimo.

Burnos higiena daro stebuklus

Kiekvienas, svajojantis apie dailią šypseną, ne tik turėtų tinkamai valytis dantis, naudoti kokybiškus šepetėlius, pastą, bet ir reguliariai lankytis pas odontologą.

Tai itin svarbu ne tik norint pasirūpinti dantimis ir dantenomis, bet ir užkirsti kelią periodonto ligoms arba jas palengvinti. Šios ligos neretai vystosi nepastebimai, todėl pacientai net nepastebi pokyčių.

Odontologai burnos higienos procedūrą siūlo atlikti ne rečiau kaip 2 kartus per metus, esant sunkioms burnos ligoms net kas 3–4 mėnesius.

Žalingi įpročiai

Žmonės neretai eksperimentuoja su dantimis – tarpdančius bando valyti smeigtukais, sąvaržėlėmis ir kitais metaliniais daiktais. Odontologai rekomenduoja vengti kietų daiktų, kurie gali subraižyti dantis arba sužaloti dantenas.

Kuo mažiau griešite dantimis, tuo jie bus sveikesni. Įtampai ir pykčiui malšinti geriau pasitelkite kvėpavimo pratimus arba minties galią. Taip apsaugosite dantis nuo ligų. Venkite įtampą šalinti kramtydami rašiklius, grauždami nagus.

Nėra didesnio priešo nei skardinių, butelių ar kietų maisto pakuočių atidarymas dantimis. Pastarieji gali lengvai įskilti ir nulūžti. Tuomet teks apsilankyti pas odontologą ir gali tekti rinktis dantų protezus.

Kokį maistą rinktis?

Norint turėti sveikus dantis, patariama vartoti mažiau cukraus ir jo produktų. Didžiausi dantų priešai – saldainiai ir gardūs pyragaičiai. Nepavyksta jų atsisakyti? Tuomet kuo trumpiau laikykite saldėsius burnoje, ir seilės sumažins neigiamą poveikį dantims. Odontologai taip pat pataria vengti lipnių, prie dantų prikimbančių produktų, pavyzdžiui, medaus, karamelės ir t. t.

Medikai siūlo rečiau lepintis užkandžiais, kuriuose gausu rūgščių. Tuomet burnoje susidaro per mažai seilių, kad apsaugotų dantis nuo neigiamo maisto poveikio. Stenkitės atsisakyti apelsinų ar kitų vaisių sulčių, gazuotų vaisvandenių ir svaigiųjų gėrimų, mat jie žaloja dantų emalį. Svarbu prisiminti, kad kava, arbata pakeičia dantų spalvą.

Įvairaus amžiaus žmonėms nepatartina kramtyti ledukų, nes gali nuskilti arba nulūžti dantis.

Vyresnio amžiaus asmenims vertėtų atsisakyti labai kieto maisto, tarkime, riešutų, džiūvėsėlių. Šie produktai ne tik greitina dantų nusidėvėjimą, bet ir gali nuskelti silpnų dantų dalis.

Norite turėti sveikus dantis? Tuomet į mitybą įtraukite produktus, kuriuose gausu kalcio, fosforo, vitaminų A, C ir D. Taip pat mėgaukitės obuoliais, braškėmis ir kiviais. Įrodyta, kad vitaminas C mažina dantenų skausmą, jautrumą, stabdo periodonto ligų atsiradimą, be to, dantys tampa atsparesni bakterijoms. Sezamų sėklos itin naudingos vaikų dantims. Jos stiprina dantis ir emalį.

Jeigu norite džiaugtis stipriais dantimis, odontologai pataria valgyti daug įvairių grūdinių produktų, kruopų, vaisių, daržovių ir liesos mėsos. Svogūnai naikina dantų apnašas, salierai skatina seilių išsiskyrimą ir naikina įvairias bakterijas.
Pavalgę išgerkite pieno arba suvalgykite gabalėlį sūrio – sumažės rūgštingumas burnoje.

Pataria burnos higienistė Milena Čeraškaitė

Svarbiausia – tinkamai valyti dantis. Netaisyklingai juos valant ir netinkamai naudojant tarpdančių siūlus, kyla nemažai problemų.

Dažniausiai žmonės klausia, kiek laiko reikia valyti dantis. Į tokį klausimą galima atsakyti su šypsena – nėra nustatyta tikslaus laiko. Dantys turi būti išvalyti švariai: patariama tarpdančius valyti dantų siūlu, tuomet su šepetėliu ir dantų pasta valyti dantis bent du kartus per dieną – ryte ir vakare.

Dantų priežiūrai patariama skirti ypatingą dėmesį. Tačiau rūpindamiesi burnos higiena dauguma neretai persistengia. Viena didžiausių klaidų – per stiprus dantų valymas šepetėliu. Pernelyg intensyvus valymas ne tik gali pažeisti dantų emalį, bet ir sudirginti dantenas. Patariama rinktis kuo minkštesnį dantų šepetėlį, dantis valyti nedideliais sukamaisiais judesiais. 

Žmonės dažnai pasirenka netinkamą dantų pastą. Būtina pasidomėti jos sudėtimi. Renkantis pastą vertėtų atsižvelgti į dantų būklę. Tuomet bus aišku, ką reikia įsigyti. 

Dieną po valgio patariama burną praskalauti vandeniu, arbata be cukraus arba specialiu burnos skalavimo skysčiu. Itin kruopščiai dantis reikia išsivalyti prieš einant miegoti. Taigi patariama naudoti tinkamą dantų siūlą, burnos skalavimo skystį ir dantų pastą.