Šiandien šia tema kalbamės su Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ šeimos klinikos gydytoja Edita Gecevičiene.

- Ar tamponai gali kelti pavojų moters sveikatai?

- Ne viena iš mūsų, tikriausiai, yra girdėjusi apie dioksiną ir koks jis yra kenksmingas mūsų sveikatai. Įprasti tamponai ar įklotai yra gaminami iš tokių medžiagų, kurios yra balinamos chloru, tokiuose produktuose ir gali būti aptinkamas dioksinas. Dioksinas yra antrinė medžiaga, atsirandanti naudojant chlorą, pasižymi itin dideliu nuodingumu, kancerogeniškumu ir mutageniškumu.

Šis chemikalas organizme kaupiasi riebaliniuose audiniuose, kauluose ir yra glaudžiai siejamas su vėžiu ir apsigimimais. Dėl dioksino toksinių savybių gali būti pažeidžiama ir moters reprodukcinė sistema. Tai siejama su endometrioze ir gali paveikti imuninę sistemą.

Dauguma tamponų gaminami iš viskozės (viscose, rayon), dėl to tamponai tampa pavojingi, kadangi tai yra gausiai absorbuojantis pluoštas. Šis pluoštas išsiplečia, praranda savo stiprumą, trumpi plaušeliai prilimpa prie makšties sienelių, kai tamponas yra šalinamas. Likę plaušeliai sukuria palankią terpę bakterijoms ir tai gali sukelti infekciją ir toksinio šoko sindromą. O tai kelia pavojų Jūsų gyvybei.

Tamponų naudojimas gali sukelti tokius negalavimus kaip makšties sausumas, perštėjimas, gleivinės išopėjimai, sunkiausią nors ir retą komplikaciją – toksinio šoko sindromą. Tamponų nerekomenduojama naudoti kai moterims dažnai kartojasi makšties uždegimai, bakterinė vaginozė.

Norėdamos apsaugoti savo sveikatą ir išvengti kenksmingų chemikalų poveikio, verčiau rinkitės natūralius, ekologiškus, nedirginančius odos (hipoalerginius) tamponus, ypatingai tos moterys ir merginos, kurios tamponus naudoja nuolat menstruacijų metu. Renkantis tamponus aš rekomenduočiau rinktis ekologiškos medvilnės tamponus. Ekologiška medvilnė yra auginama nenaudojant pesticidų, fungicidų, herbicidų, trąšų, ji nėra balinama chloru.

- Kaip žinoti, kurie tamponai yra ekologiški, o kurie ne?

- Visi sertifikuoti ekologiški produktai, tame tarpe ir tamponai bei įklotai, gauna teisę ant naudoti tam tikrus ekologiškumą patvirtinančius ženklelius. Tad norėdamos įsitikinti, kad įklotai ar tamponai ekologiški, atkreipkite dėmesį ne tik į tai, kas rašoma etiketėje (ne visi gamintojai sąžiningai pateikia informaciją apie produktą), bet ieškokite tam tikrų ekologiškumą patvirtinančių ženklelių ant pakuotės, kaip pvz.: Oeko- Tex 100, Gulbė, EU Gėlė, Mėlynasis angelas, Soil association, GOTS. Tai yra ženkleliai patvirtinantys, kad produktai neturi kenksmingų organizmui chemikalų, gaminami tausojant gamtą.

- Kada tamponai gali sukelti toksinio šoko sindromą (TSŠ)?

- Tamponų naudojimas gali sukelti retą, bet labai sunkų negalavimą – toksinio šoko sindromą (TSŠ). Jį sukelia auksinio stafilokoko (Staphylococcus aureus) išskiriami toksinai arba A grupės streptokokinė infekcija. Auksinis stafilokokas yra plačiai paplitusi bakterija, randama ant odos, nosies ir vaginos viduje. TSŠ rizika yra didesnė paauglėms ir moterims iki 30 metų.

TSŠ gali atsirasti pasirinkus per didelį arba per aukšto sugeriamumo tamponą, arba laiku nepasikeitus tampono. Sugerdamas kraują tamponas plečiasi, todėl atsiranda galimybė, kad atsiskyrę plaušeliai (ypač tamponų gaminamų iš viskozės) prilimpa prie makšties sienelių.

Organizmas atmesdamas svetimkūnį „įjungia“ apsauginį mechanizmą – imunitetą, dėl to gali atsirasti tokie simptomai, kaip silpnumas, vėmimas, staigi aukšta temperatūra, galvos svaigimas, alpulys, raumenų skausmai, odos suerzinimas panašus į nudegimą. Jei pajuntate bent vieną šių simptomų, nedelsiant ištraukite tamponą ir vykite pas gydytoją. Taip pat reiktų neužmiršti plauti rankas kaskart prieš pasikeičiant tamponą.

- Kokie yra sugeriamumo lygiai?

- Higieniniai tamponai skirti sugerti menstruacijų kraują makšties viduje. Kraujavimas menstruacijų metu pas kiekvieną moterį yra labai skirtingas. Tai priklauso nuo daugelio veiksnių – amžiaus, naudojamos kontracepcijos, gimdymų skaičiaus ir bendros sveikatos, todėl tamponai yra gaminami skirtingų dydžių ir sugeriamumo lygių, kad kiekviena moteris galėtų pasirinkti sau tinkamiausią dydį.

Tamponų sugeriamumas žymimas lašeliais. Dažniausiai yra 4 sugeriamumo lygiai: 1 lašelis (Mini) – sugeria iki 6g – naudojami negausaus kraujavimo dienomis, 2 lašeliai (Regular) – sugeria apie 6-9g skysčio ir naudojami vidutinio kraujavimo dienomis, 3 lašeliai (Super) – sugeria 9-12g ir naudojami gausaus kraujavimo dienomis, 4 lašeliai (Super Plus) – sugeria 12-15 g – naudojami labai gausaus kraujavimo dienomis.

Tamponą reikia pasikeisti kas 3-6 valandas arba dažniau, jei yra toks poreikis. Naktį geriau rinktis paketus.

- Kada geriausia naudoti tamponus?

- Yra situacijų, kai patogu naudoti tamponus į makštį – maudynės, sportas, tačiau visada moterims primename, kad nepamirštų pakeisti makšties tamponų kas 3-4val., nors kraujavimas ir būtų negausus, t.p. po kiekvieno išsimaudymo, naudotų mažiausio sugeriamumo tamponus. Tai toksinio šoko sindromo profilaktika.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)