Ką reikėtų žinoti prieš apsisprendžiant dėl rinoplastikos operacijos? Kiek ji kainuoja ir ar tai skausminga procedūra? Į šiuos ir kitus svarbius klausimus atsakyti sutiko Grožio terapijos ir chirurgijos klinikos plastikos chirurgas, vienas garsiausių Lietuvoje šios srities specialistų dr. Darius Radzevičius.

Vyrai nori savo, o moterys – svajonių nosies

Per rinoplastikos operaciją atkuriamas tiek normalus kvėpavimas per nosį (jei jis yra apsunkintas), tiek koreguojama nosies išvaizda. Apie pastarąją rinoplastikos rūšį ir pasakojo žinomas plastikos chirurgas.

Anot jo, tai viena sudėtingiausių ir subtiliausių estetinių operacijų, kur galutinį rezultatą lemia jau ne centimetrai, bet milimetrai.

„Krūtis ir vokus operuoja kone visi plastikos chirurgai. Bet nosies korekcija užsiimti ryžtasi toli gražu ne kiekvienas. Nors gal ir norėtų... Tačiau vieni dėl žinių trūkumo, o kiti dėl drąsos stokos atsisako tokios minties. Ir tai visiškai suprantama, juk kalbama apie centrinį veido objektą, kur kiekvienas milimetras yra itin svarbus“, – aiškino D. Radzevičius.

Jo teigimu, rinoplastika iš kitų plastinės chirurgijos sričių išsiskiria tuo, jog dėl šios procedūros kreipiasi palyginti daug vyrų. Tiesa, didžiąją dalį pacientų vis tiek sudaro moterys.

„Skiriasi tik jų pageidavimai. Vyrai dažniausiai prašo atkurti jiems nosį ir padaryti tokią, koki ji buvo prieš, tarkime, avariją ar muštynes. Tuo tarpu moterys kreipiasi su pageidavimu patobulinti nosytę, padaryti ją dailesnę, gražesnę ar simetriškesnę“, – sakė plastikos chirurgas.

Geidžiamiausios nosys – trumpos, tiesios ir be kuprelės

Pasak D. Radzevičiaus, pasaulyje jau nusistovėjo tam tikri „svajonių nosies“ standartai. Pasirodo, skirtinguose pasaulio kraštuose gyvenantys žmonės, kurie ryžtasi rinoplastikai, nori turėti trumpas, tiesias nosis be kuprelės.

„Istoriškai susiklostė, kad baltųjų grožį vertina visos rasės. Į jį lygiuojasi ir juodaodžiai, ir geltonodžiai. O kai kur rinoplastika tapo socialinio statuso simboliu. Pavyzdžiui, Irane dėl šios priežasties atliekama itin daug tokių operacijų“, – tikino pašnekovas.

Pasak jo, pacientės Lietuvoje taip pat pageidauja panašių korekcijų ir lygiuojasi į daugelyje šalių populiarias „svajonių nosis“. O dažniausiai su prašymu pakoreguoti nosies formą kreipiasi 18–30 m. moterys.

„Jos dar tik atranda save ir savo išvaizdą. Ieško labiausiai tinkančių ir patinkančių derinių – tai suprantama. Bet jei kreipiasi vyresnio amžiaus moteris – tokiu atveju dažnai būna gilesnės nepasitenkinimo savo išvaizda priežastys, pavyzdžiui, skyrybos. Todėl su tokiomis pacientėmis reikia daugiau kalbėti apie motyvaciją ir priežastis, kurios paskatino žengti tokį žingsnį“, – aiškino plastikos chirurgas.

Gražios nosys ir gražūs, populiarūs žmonės

Pasak D. Radzevičiaus, rinoplastika yra viena populiariausių plastinių operacijų pasaulyje dar ir dėl to, kad ji labai keičia veido bruožus. Be to, gražias nosis dažniausiai turi žinomi, gražūs žmonės.

„Jei nesi Owenas Wilsonas, Gérardas Depardieu ar Barbra Streisand, kurių nosys yra asmenybės ir prekės ženklo dalis, tada daili nosis neprošal. Tokį įspūdį ypač suponuoja gausus būrys pasaulinių žvaigždžių, kurios gali didžiuotis gražiomis nosimis. Pavyzdžiui, „Victoria’s Secret“ angelai ar žinomos aktorės ir dainininkės, kurias visi nuolatos matome ekranuose ir žurnalų viršeliuose“, – paaiškino gydytojas.

Toks visuomenėje susiformavęs stereotipas neretai tampa spaudimu, kuris verčia merginas ir moteris keisti išvaizdą, siekiant atrodyti taip, kaip ir jų pamėgtos žvaigždės.

Anot dr. Dariaus Radzevičiaus, gebėjimas išsiaiškinti pacientės tikruosius motyvus, kurie ją skatina ryžtis rinoplastikai, yra vienas pagrindinių plastiko chirurgo iššūkių.

„Kad ir kokie būtų pageidavimai, chirurgas pirmiausia turi nepakenkti žmogui, jo organų kokybiškam funkcionavimui. O tik po to reikėtų įvertinti grožio pusę, kurią formuojant visada siūlau vadovautis principu: „Mažiau yra daugiau“, – tikino specialistas ir pridūrė, kad tai įgyvendinti padeda prieš operaciją atliekama vizualizacija.

Ji gali būti dvejopa. Vienokia, kai pakeitimai atliekami kompiuterine programa manipuliuojant paciento nuotrauka, ir kitokia, kai pacientas piešia ant natūralaus dydžio nuotraukos ir parodo, kiek ir kur turi būti pakeista. D. Radzevičius sako, kad renkasi pastarąjį būdą.

Kiek kainuoja, ar skauda ir ar visada patinka?

Rinoplastikos kaina priklauso nuo to, kokio sudėtingumo operacija planuojama: ar tik išvaizdos korekcijos, ar ir kvėpavimo funkcijos korekcijos. D. Radzevičiaus žiniomis, tokia operacija gali atsieiti nuo 4 500 iki 10 000 litų.

Po rinoplastikos operacijos, daktaro teigimu, šiais laikais žmonės į darbą gali grįžti jau po 7–10 dienų. Per maždaug tiek laiko pranyksta mėlynės, kurių dėl medicinos pasiekimų po operacijų dabar būna vis mažiau ir mažiau.

Pasak chirurgo, prieš atliekant rinoplastiką, nepatartina naršyti „YouTube“ vaizdo siužetų, kuriuose pateikiamos rinoplastikos operacijų akimirkos.

„Kad ir kokia grožio operacija tai būtų – nieko gražaus per ją nepamatysi. Todėl ne specialistai apskritai neturėtų žiūrėti tokios vaizdo medžiagos, nes ji sukelia nepagrįstų baimių. Iš esmės rinoplastika yra neskausminga, o diskomfortas po operacijos – menkas“, – sakė D. Radzevičius ir patikslino, kad galbūt labiausiai gali trukdyti audinių patinimas, kuris visiškai išnyksta maždaug po metų. Tada ir išryškėja galutinis operacijos rezultatas.

D. Radzevičiaus pasiteiravus, ar būna atvejų, kai pacientai lieka nepatenkinti išvystu rezultatu, šis teigė, kad rinoplastika yra ta plastinės chirurgijos sritis, kurioje paaiškėja daugiausia dismorfofobinio sindromo (liguisto nepasitenkinimo savo kūnu) atvejų.

Kodėl nepavyko M. Jacksonui?

„Klasikinis to pavyzdys – Michaelas Jacksonas. Kad ir kiek kartų jam nosies korekciją atliko, jis nesijautė patenkintas. Įprastai manoma, kad tokių žmonių yra maždaug 1 proc. Tačiau rinoplastikos atveju, kaip teigiama mokslinėje literatūroje, šis skaičius kelis kartus didesnis“, – įvardijo plastinės chirurgijos specialistas.

Vis dėlto, kodėl atsitiko taip, kad milijonierius, pasakiškus turtus valdantis Michaelas Jacksonas, savo laiku taip ir nesurado chirurgo, kurio plastinė chirurgija būtų jam priimtina? Sakoma, kad paskutinius savo gyvenimo metus popdievaitis praleido nešiodamas nosies protezą. Nejaugi negalima buvo nosies tiesiog „priauginti”?

„Mes nežinome, kaip po paskutinės rinoplastikos atrodė Jacksono nosis. Mes matėme tik jo nosies metamorfozes. Noriu atkreipti dėmesį, kad po kiekvienos plastinės operacijos, nesvarbu, ar operuojama būtų nosis, ar kita žmogaus kūno dalis, audiniams darosi vis sunkiau sugyti, ilgainiui jie tampa pakitę, todėl operuoti yra sunkiau ir sunkiau, o galiausiai neįmanoma. Dėl audinių „priauginimo“ – medicinoje tai tikrai įmanoma. Jau senovės egiptiečiai atlikdavo nosies operacijas ir potraumines jų rekonstrukcijas, naudodami to paties žmogaus audinius nuo jo kaktos, kad priaugintų trūkstamas dalis. Tačiau ar Jacksonui tai būtų padėję, smarkiai abejoju. Panašu, kad dainininkas stipriai kentėjo nuo dismorfofobinio sindromo, jis niekad nebuvo patenkintas savo kūnu, o ypač nosimi, todėl nei atlikėjo milijonai, nei profesionaliausi chirurgai nebūtų sustabdę dainininko noro vėl operuotis”, - kalbėjo Darius Radzevičius.
Michaelas Jacksonas

Jo nuomone, tai dar viena priežastis, skatinanti gerai pažinti savo pacientus ir nustatyti, kam ir kodėl reikia konkrečios operacijos. Tam ir reikia konsultacijų, per kurias paaiškėja tikrieji motyvai bei tikslai.

„Jei paciento lūkesčiai atitinka atliekamos operacijos galimybes, viskas bus gerai“, – teigė dr. Darius Radzevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)